NaslovnaObavještenjaCirkularni karijes

Cirkularni karijes

- Advertisement -

Cirkularni karijes je najteži oblik karijesa mliječnih zuba. Poznat je još i kao sindrom bebi – dječije flašice.

Karijesni proces rapidno napreduje i najčešće se javlja na sjekutićima gornje vilice – ovi zubi niču među prvima, a i najduže su izloženi raznim zaslađenim napicima, koji se daju djeci u dječijim flašicama.

Foto: freepik.com

Dok dijete sisa ili pije iz flašice, donji zubi su zaštićeni jezikom, te se ovaj karijes rjeđe lokalizuje na njima. Cirkularni karijes nastaje kada dijete često i duži vremenski period zaspi sa bočicom koja sadrži vještačko ili pravo mlijeko, sok ili zaslađen čaj, sa cuclom varalicom umočenom u med ili neki gusti sok ili dok sisa.

U početku se na vratom dijelu pomenutih zuba lokalizuju različito prebojene naslage, ispod kojih se uočava kredasta boja demineralizovanog dijela gleđi. Na tim mjestima, formiraju se sitni kaviteti – udubljenja, koji se spajaju i šire kružno oko zuba, podminirajući krunicu dovodeći do otvaranja kavuma pulpe – „otvaranja živca“ – preloma krunice.

Foto: freepik.com

Karakteristično je da pomenuti karijes, uprkos brzom napredovanju, protiče bez izraženih subjektivnih tegoba. Bolovi se javljaju tek po otvaranju pulpe ili kada se pojavi otok.

Liječnje cirkularnog karijesa je težak i složen posao, jer ovaj karijes brzo zahvata dublje strukture zuba i zahvata sve zube. Najčešće pacijenti dolaze kasno, kada je proces odmakao i kada su nastale komplikacije.

Pored konzervativnog zbrinjavanja karijesnih lezija, veoma birna je i primjena pravilne oralne higijene i korigovanje loših navika ishrane.

Foto: freepik.com

Takođe, upotreba sredstava sa fluorom, ublažava progresiju karijesa i smanjujepojavu novih karijesnih lezija.

Edukacija roditelja u borbi sa ovim karijesom je od presudnog značaja, kao i pravovremena sanacija kod stomatologa.

Izvor: dr teodora (Instagram)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -