NaslovnaSavjetiKoliko je opasan karijes na mliječnim zubima?

Koliko je opasan karijes na mliječnim zubima?

- Advertisement -

Karijes na mliječnim zubima je sve češći stomatološki problem. Prvi mliječni zubi javljaju u 6. mjesecu života. Obično su to dvije donje jedinice. Nakon njih niču gornje jedinice, a zatim na red dolaze kutnjaci. U drugoj godini rastu očnjaci, da bi se do kraja 3. godine u vilici mališana našlo svih 20 zuba.

Iako nisu stalni, mliječni zubi imaju važnu ulogu u formiranju vilice, ali i u kasnijem razvoju stalnih zuba. Takođe, ključni su za žvakanje hrane, samim tim i za proces varenja. Istovremeno, utiču na govor, omogućavajući pravilno izgovaranje reči. Imajući u vidu koliko funkciju vrše, oralno zdravlje djece mora biti na najvišem nivou kako bi se sačuvali mliječni zubi. Nažalost, praksa pokazuje drugačije.

Foto: freepik.com

Da li je karijes na mliječnim zubima zaista opasan?
Prema posljednjim istraživanjima čak 35 odsto dvogodišnjaka u našoj zemlji ima karijes na tek izniklim zubićima. Statistika je poražavajuća i u narednim generacijama. Do 6. godine gotovo 90 odsto djece ima karijes, a u uzrastu od 6. do 11. godine kvar je registrovan u oko 80 odsto slučajeva.

Rana pojava karijesa je opasna po zdravlje djece. Tu činjenicu potvrdila je i Svjetska zdravstvena organizacija, koja je karijes na mliječnim zubima označila kao bolest koja ima globalni uticaj na javno zdravlje. Posljedice neliječenog karijesa na mliječnim zubima su brojne. Prije svega, karijes na mliječnim zubima može da izazove infekcije.

U pojedinim situacijama dovodi do komplikovane upale živca, pa i do nekroze i gangrene. Postoji opasnost da bakterije prodru dublje, zahvatajući neiznikli stalni zub. Ukoliko kvar ne može da se popravi vađenje zuba je neminovno, što za posljedicu ima prerano nicanje stalnog zuba ili nicanje stalnog zuba na pogrešnom mjestu.

Foto: freepik.com

Karijes na mliječnim zubima se brzo razvija
Gleđ mliječnih zuba je tanja u odnosu na stalne, pa bakterije lakše i brže prodiru. Zbog toga je veoma važno da se sa adekvatnom oralnom higijenom započne od prvog dana rođenja. Najčešće se javlja cirkularni karijes koji zahvata čitav zubni niz. S obzirom da se brzo širi, od početnog stadijuma pa do razorenog zuba može se stići za samo nekoliko nedelja.

Glavni uzročnik je konzumiranje slatkih tečnosti preko cucle, posebno kada se dijete uspavljuje sa flašicom u kojoj je mleko, zaslađena voda ili sok. U toku noći šećeri iz napitaka se talože na zubima, stvarajući pogodno tlo za prekomjerno razmnožavanje bakterija.

Kako prepoznati karijes na mliječnim zubićima?
Bijele tačkice na zubima predstavljaju znak da će se na tim mjestima razviti karijes. One ukazuju da je gleđ počela da degradira. Ukoliko se u ovoj fazi zub ne popravi, tačkice poprimaju svijetlo braon boju. Kako karijes prodire dublje u zub, one postaju crne. Na postojanje karijesa može da ukaže i dijete. Zato obratite pažnju ako se vaš mališan požali na preosjetljivost zuba na hladna ili topla jela, kao i na pojavu bola.

Foto: freepik.com

Zalivanje fisura kao preventivna mjera za pojavu karijesa na mliječnim zubima
Fisure predstavljaju linijska udubljenja na griznoj površini zuba. Kako su veoma uzane, pranje je otežano, pa se u njima zadržava hrana. Zbog toga se kao prevencija vrši postupak zalivanja fisura kojim se postavlja barijera za štetne spoljašnje faktore. Zalivanje fisura je apsolutni prioritet kada nikne cijela površina prvog stalnog molara, jer su to zubi koji prvi niču i nalaze se u centru okluzije.

Takođe, mogu da se zaliju i ostali molari i premolari čime se vrši prevencija karijesa. Ovako očuvane površine čak i u narednim godinama su dobro zaštićene, a pogodne su za inspekciju u slučaju da i nastane mali početni karijes. Praktično će preparacija za plombu tj. uklanjanje zubne supstance biti minimalno invazivno i ograničeno na vrlo malu površinu i dubinu. Proces zalivanja fisura je apsolutno komforan, bezbolan, kratkotrajan i vrlo zanimljiv za djecu, jer se kroz igru i razgovor upoznaju sa ljekarom okruženjem i nekim od instrumenata koje koristimo.

Izvor: ordinacija Lumident studio

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -