NaslovnaIntervjuProtetika je kraljica stomatologije i mnogi zbog nje biraju tu profesiju

Protetika je kraljica stomatologije i mnogi zbog nje biraju tu profesiju

- Advertisement -

Protetika je danas jedna od najvažnijih i najkreativnijih grana stomatologije. Ona ne samo da omogućava da se nadoknade izgubljeni zubi, već su joj razvoj stomatoloških materijala i digitalizacija omogućili da postigne vrhunsku estetiku. Do skoro su za protetiku prve asocijacije bile proteze i mostovi, a danas su to sve više krunice, fasete i luminiri. Gubitak zuba nema samo fizičke, već i psihičke posljedice, jer osoba gubi i na samopouzdanju, skrivajući svoj osmijeh, a zadatak protetike je da im ga vrati.


Upravo za to je specijalizovana Zorica Stojanović sa Medicinskog fakulteta u Foči, uvažena ekspertkinja koja je za portal Stomatologija.me pričala o tome koliko je interesovanje studenata za to polje u pomenutoj obrazovnoj instituciji, dentalnom turizmu, digitalizaciji i kako na pravi način uspostaviti povjerenje između pacijenta i ljekara.

Koliko su studenti zainteresovani za protetiku na vašem fakultetu?

Što se tiče stomatološke protetike, mi protetičari na fakultetu volimo da kažemo da je to kraljica stomatologije. Po meni, to je grana stomatologije zbog koje se studenti i odlučuju da studiraju stomatologiju. Na našem području vrlo aktuelna grana i mi protetičari imamo mnogo posla jer je veliki broj pacijenata kojima je potrebna protetska rehabilitacija, tako da su i naši studenti veoma zainteresovani za predavanja i vježbe iz stomatološke protetike. Sve ove godine od kako fakultet postoji i mi se razvijamo. Krenuli smo skromno, godinama se usavršavamo, napredujemo, pratimo nove trendove u stomatološkoj protetici i trudimo se da smo u korak sa vremenom. Studenti su to prepoznali, veliko je interesovanje, sad već imamo i veliki broj doktora koji se upisuju na specijalizaciju stomatološke protetike, što nam je pokazatelj da smo kvalitetni i da pružamo veliko znanje, praktično i teoretsko.

Šta je najvažnije u poslu protetičara kad je u pitanju odnos sa pacijentom?

Kad je u pitanju prvi susret ljekara sa pacijentom, ono na što treba obratiti pažnju je taj prvi razgovor, odnosno anamneza i detaljna dijagnostika, na osnovu koje donosimo preliminarni plan terapije. Veoma često možemo indikovati više različitih terapijskih modaliteta. Pacijentima trebamo obrazložiti svaki od njih, te pokušati da približimo pacijentu zbog čega je za njegov slučaj jedan modalitet povoljniji od drugog. Potrebno je obrazložiti šta očekujemo, odnosno šta će pacijent dobiti kao konačan ishod terapije. To je jako važno, jer pacijenti žele zube da dobiju u što kraćem roku i onda mi kao protetičari moramo da im objasnimo cijelu proceduru, da znaju da je nama potrebna dobra priprema svih mekih i tvrdih zubnih tkiva, da bismo dobili što dugoročniji, kvalitetan protetski rad. Jer stomatološka protetika ima tri zadatka: ne samo da nadoknadi izgubljene zube, nego da popravimo i funkciju i estetiku, ali i da profilatički djelujemo na sva ostala tkiva, odnosno da naše zubne nadoknade ne djeluju štetno na ostala tkiva u ustima. Za sve to je jako važna dobra priprema pacijenta i saradnja, da pacijent to prihvati i održava duži vremenski period, te dolazi redovno na kontrole.



Budući da sve više stranaca dolazi na ove prostore radi stomatoloških tretmana, naši ljudi iz dijaspore takođe, čiji je boravak ovdje vremenski ograničen, oni su sigurno zainteresovani da znaju koliko je protetičarima u prosjeku potrebno vremena da završe svoje radove?

To je individualno, zavisi od pacijenta, jer je svaki priča za sebe i svaka situacija je specifična. Jako je važno da pored protetičara u timu imamo i oralnog hirurga i specijaliste bolesti zuba i usta, tako da se sve pripreme mogu na adekvatan način uraditi. Stomatologija je napredovala tako da se sve te pripreme mogu završiti u kratkom vremenskom periodu kvalitetno, procedure su kraće, kao i postoperativni oporavak pacijenta. Ipak, pretprotetske procedure zahtijevaju vrijeme, a što je oralno zdravlje bolje, i ove procedure traju kraće. U svakom slučaju, jako je važno da se zubna nadoknada oslanja na zdrava tkiva jer su ona temelj za dobru i dugoročnu protetsku rehabilitaciju. Što se tiče same protetike, koja sve više ide u digitalne vode, vrijeme izrade zubnih nadoknada je dosta kraće, te okvirno možemo reći da danas sama izrada zubnih nadoknada na zdravim nosećim tkivima može da se završi za dvije nedjelje.

Koliko savremena digitalizacija pomaže protetičarima?

Savremena digitalizacija je nešto što se u stomatologiji razvija posljednjih godina i to mnogo pomaže nama protetičarima. Nije to naš neki hir ili trend zbog kojeg želimo da imamo sve digitalno, to nam umnogome olakšava procedure. I sve te nove procedure i materijali su zapravo osmišljeni tako da nam omoguće da lakše radimo svoj posao, a da pacijenti budu zadovoljniji jer su dobili kvalitetniji rad na brži način.

Koliko često pacijenti dolaze sa nerealnim očekivanjima kako će to sve da izgleda?

Danas pacijenti na internetu mogu svašta da vide i pročitaju, te kod nas nerijetko dolaze sa nerealnim željama i očekivanjima. Stomatolozi svojim pacijentima treba da objasne kako zapravo stvari stoje, da ono što vide na slikama u stvarnosti ne mora biti tako. Svaki pacijent je priča za sebe i za svakog pacijenta se izrađuje individualni plan terapije. Zbog toga ponovo podvlačim važnost anamneze i prvog pregleda i smatram da je jako bitno jasno predstaviti sve mogućnosti tokom tog prvog susreta. Pacijentima je neophodno na vrijeme objasniti proces i sve teškoće na koje se može naići tokom rada. Ukoliko to propustimo, a teškoće se ipak dese, javlja se nezadovoljstvo pacijenata, a naknadno pojašnjavanje ljekara djeluje kao pravdanje, neznanje i nestručnost. Na prvom pregledu veoma je bitno realno procijeniti mogućnosti ispunjavanja pacijentovih zahtjeva i ne praviti planove terapije sa neizvjesnim ishodom, a uvijek imati u vidu indikacije za tip nadoknade ili materijal od kojeg se izrađuju.

Koliko je za vijek trajanja protetskih radova važno da pacijenti vode računa o njima?

Pacijenti obično, barem je do sad tako bilo pravilo kod nas, misle kad su dobili zubne nadoknade da je to konačno i da su završili priču za cijeli život, što je naravno pogrešno. Kada mi završimo protetsku nadoknadu slijedi održavanje od strane pacijenta i naravno redovne kontrole. Ukoliko toga nema, ta protetska nadoknada će imati mnogo kraći vijek trajanja nego što bi mogla da ima ako se održava kako treba i ako su kontrole češće. Zavisno od vrste rada, kod nekih pacijenata se preporučuju kontrole na tri mjeseca, kod nekih pola godine, ali jednom godišnje su obavezne, u nekim slučajevima i češće.

Da li se preporučuje da se ne mijenja doktor koji je radio protetski rad?

To bi bilo idealno, da doktor koji je protetski rehabilitovao pacijenta vrši redovne kontrole, ako je moguće. Međutim, kao što smo pomenuli, ima pacijenata koji dolaze iz inostranstva ili promijene mjesto prebivališta ili ljekar iz nekog razloga više nije dostupan, onda neko drugi mora nastaviti da kontroliše započeti posao.

Kakvi su protetski radovi na Zapadu i koliko drugačiji od naših, da li zaostajemo za njima?

Mogu odgovorno da kažem da danas naš region apsolutno ne zaostaje po kvalitetu radova za ostatkom Evrope. Bila sam u prilici kroz razne edukacije u inostranstvu i to mi je kao mladom ljekaru bio izazov, da vidim zubne nadoknade rađene u inostranstvu i upredim sa našim radovima. Što se tiče kvaliteta rada, tu ne zaostajemo i dokaz je to što pacijenti iz inostranstva, ne samo naša dijaspora, vrlo često dolaze da traže stomatološke usluge kod nas. Materijali i oprema koje koristimo u našem radu su potpuno isti, kvalitet usluge je isti, u nekim slučajevima možda i bolji, a cijene neuporedivo manje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -