NaslovnaObavještenjaŠta je stomatološka protetika i čemu služi?

Šta je stomatološka protetika i čemu služi?

- Advertisement -

Pojam zubna protetika obuhvata svaku zamjenu, odnosno nadomjestak za prirodni zub u slučaju da nedostaje jedan, više njih ili čak svi zubi. Postoji nekoliko vrsta protetskih nadomjestaka, a to su: zubni implantati, zubne krunice, ljuskice za zube (veneers), zubni most i zubne proteze.
Iako svi pripadaju zubnoj protetici, ovi nadomjesci međusobno se značajno razlikuju funkcijom, načinom ugradnje, trajnošću i cijenom. Ipak, zajedničko im je to da se pomoću njih mogu riješiti sva dentalna oštećenja, nedostaci i bezubost.

Zubni implantati
Zubni implantati predstavljaju najkvalitetnije i najdugotrajnije rješenje, bez obzira nedostaje li vam samo jedan ili više zuba. Sam implantat je vijak napravljen od titana, što ga čini biokompatibilnim – bez problema srasta s prirodnim tkivom zubne čeljusti. Zbog ove osobine i kvalitete izrade, implantati su doživotno rješenje. Ugradnja implantata radi se pod lokalnom anestezijom, što znači da nimalo ne boli, a gotova je u roku od svega 15 minuta. Implantatu treba neko vrijeme da sraste s prirodnim tkivom, stoga oporavak može potrajati 3-6 mjeseci, nakon čega se na njega postavlja suprastruktura na koju se učvršćuje zubna krunica. Naravno, kao i s prirodnim zubima, potrebno je redovno održavati higijenu zubnih implantata kako bi oni potrajali i zadržali svoju funkciju i estetiku u potpunosti.

Zubne krunice ili zubne navlake
Vrlo popularan izbor zubne protetike kod pacijenata čine zubne krunice, poznate i pod nazivom zubne navlake. Razlog za to je njihova višestruka funkcija – osim što zamjenjuju oštećenu krunu zuba i na taj način štite preostali dio prirodnog zuba, potpuno vraćaju žvačnu funkciju, odnosno omogućuju vam nesmetano žvakanje hrane tim zubom kao nekada prije oštećenja. Uz sve to, navlake su vrlo atraktivne te predstavljaju izvrsno estetsko rješenje. Izrađuju se od različitih materijala. Nekad učestale metal-keramičke krunice ugrađuju se sve manje, a zamijenile su ih estetski puno privlačnije keramičke, odnosno porculanske krunice. Za sve koji žele dodatno istaćii sjaj i estetiku svog novog osmijeha, izvrsno rješenje su cirkonske krunice, a kao najkvalitetniji mogući materijal izdvajamo e.max keramiku, koja zbog svoje boje, sjaja i kvalitete najvjernije replicira izgled i funkciju prirodnog zuba. Ugradnja se izvodi pri lokalnoj anesteziji te je potpuno bezbolna. Cijena zubnih navlaka ponajprije ovisi o materijalu izrade, potrebnoj količini te kompleksnosti ugradnje i eventualnim potrebnim pripremnim zahvatima.

Ljuskice za zube (veneers)
S pravom možemo reći da ljuskice za zube, poznate i pod nazivom veneers, predstavljaju vrhunac dentalne estetike, a njihova ugradnja je među najtraženijim stomatološkim zahvatima. Svrha zubnih ljuskica je korekcija boje, sjaja, veličine i oblika zubi te zatvaranje razmaka među zubima. Ako ste se nekad pitali kako je moguće da filmske zvijezde imaju savršene, blistave osmijehe, odgovor su zubne ljuskice. One su, u osnovi, izrazito tanke keramičke pločice koje se lijepe na prednju površinu zubi, a osim estetskih korekcija na zubima, koriste se i za ispravljanje zagriza. Kao i kod zubnih krunica, i ljuskice se izrađuju od istih materijala, a najkvalitetnije rješenje je već spomenuta e.max keramika. Naravno, i ljuskice je potrebno redovno higijenski održavati kako bi one potrajale što duže. Prilikom ugradnje dentalnih ljuskica potrebno je prvo lagano obrusiti zub. Naravno, postoje i non-prep ljuskice koje ne zahtijevaju brušenje zuba. Cijena ljuskica za zube određuje se posebno za svakog pacijenta prilikom pregleda, s obzirom da treba uzeti u obzir raspon zahvata, potrebne pripremne zahvate te sam materijal izrade.

Zubni most
Jedan od načina nadomještanja izgubljenog zuba ili više njih jest zubni most, protetska konstrukcija koja, kako samo ime kaže, premošćuje bezubo područje. Most se postavlja na prirodne zube, ako je to moguće. U tom slučaju zube treba izbrusiti. Ako stanje zubne čeljusti ne dopušta ugradnju na prirodne zube, most se postavlja na zubne implantate, potpuno bezbolno, te se cementira. S vremenom, nakon kraćeg perioda navikavanja, imaćete osjećaj pri žvakanju i govoru kao da su u pitanju pravi zubi. Naravno, i ovo protetsko rješenje, da bi trajalo, zahtijeva redovno održavanje oralne higijene. Kao i svi ostali nadomjesci, i most se izrađuje individualno za vas prema proporcijama i osobinama vašeg lica i osmijeha.

Zubne proteze
Kad govorimo o zubnim protezama, uglavnom mislimo na mobilne zubne proteze. Ovo je najrašireniji tip proteza za zube, ponajviše zbog jednostavnosti korištenja i održavanja te je finansijski povoljnije rješenje od ostalih nadomjestaka u zubnoj protetici. Ovaj tip proteze za zube izrađuje se individualno prema parametrima vaše usne šupljine te se postavlja na desni i zahtijeva određen period prilagođavanja kako biste mogli uspješno koristiti prilikom govora, smijeha, žvakanja i ostalih radnji. Iako je moguće nositi u čeljusti i tokom spavanja, preporuka je da se proteza tada ipak ukloni kako bi se desni odmorile i oporavile od nošenja proteze. Osim mobilne, postoji i fiksna zubna proteza. Ona se koristi na način da se prilikom svakog umetanja učvršćuje na prethodno ugrađene implantate, čime se postiže učvršćenost za čeljust. Na ovaj način olakšava se obavljanje svih oralnih radnji bez bojazni da će se proteza pomaknuti s mjesta ili čak ispasti iz čeljusti. Totalna proteza zuba zamjenjuje sve zube u čeljusti, dok djelomična ili parcijalna proteza zamjenjuje jedan ili nekoliko zubi. Izrađuju se od akrilata, smole, plastike te metala, a održavaju se čišćenjem četkicom dok nisu postavljene na čeljust. Kada se ne koriste, zubne proteze čuvaju se u posudi s destilovanom vodom. Zavisno o pravilnom i redovnom održavanju, mogu se pokazati i kao doživotno rješenje.

All on 4 metoda
All on 4 metoda spoj je ugradnje implantata i zubnog mosta. Radi se o vrlo učinkovitom zahvatu putem kojeg se u zubnu čeljust ugrađuju četiri implantata na koje se pričvršćuje zubni most. Na taj način pacijent od bezube čeljusti u relativno kratkom postupku dođe do potpuno novih zubi. Postoji i All on 6 metoda, ali uz ugradnju šest implantata, što daje dodatnu čvrstoću i sigurnost zubima. Koja od ove dvije metode će se primijeniti, zavisi prije svega o stanju zubne čeljusti i čeljusne kosti. Cijena All on 4 ili All on 6 zahvata utvrđuje se individualno nakon besplatnog stomatološkog pregleda na kojem se utvrđuje koje rješenje je najbolje za vas te sam opseg zahvata.

Zašto je važna zubna protetika?
Zubna protetika nema samo estetsku svrhu, odnosno ne služi samo kako bismo prema ostatku svijeta vizualno izgledali dojmljivo sa savršenim osmijehom. Iako je estetska komponenta vrlo važna i pozitivno utiče na izgled i samopouzdanje osobe, protetski nadomjesci imaju i praktičnu ulogu. Vraćanje izgubljene funkcije žvakanja, osiguravanje međuzubnog prostora od pomicanja zubi, ispravljanje zagriza i zaštita preostalih zdravih dijelova prirodnog zuba važni su za naše oralno zdravlje i nesmetano normalno funkcionisanje u raznim prilikama kad neke od glavnih uloga imaju naši zubi, kao što su žvakanje hrane, govor… (www.smiledesign-kovac.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -