NaslovnaZa pacijenteOralno zdravlje za trudnice: Zašto je važno i kako ga sačuvati

Oralno zdravlje za trudnice: Zašto je važno i kako ga sačuvati

- Advertisement -

Trudnoća je posebno vrijeme u životu žene kada se posebna pažnja posvećuje opštem zdravlju, Međutim, često se zaboravlja da oralno zdravlje igra veoma važnu ulogu u cjelokupnom blagostanju trudnice i zdravlju njenog djeteta. Trudnoća može biti skupa i zbunjujuća, jer se trudnice ohrabruju da se brinu za svoje zdravlje, ali tačne informacije kako to pravilno raditi nisu uvijek dostupne, posebno kad je u pitanju oralna njega. Sa druge strane, trudnoća – odnosno hormoni i nuspojave trudnoće mogu povećati rizik od problema sa oralnim zdravljem, a ti problemi mogu onda uticati na trudnoću. Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju.

Zašto je oralno zdravlje važno za trudnice?

- Advertisement -

Oralno zdravlje trudnica ima šire implikacije nego što možda mislite. Navešćemo nekoliko razloga zašto je važno očuvati oralno zdravlje tokom trudnoće:

Povezanost sa komplikacijama u trudnoći: Loše oralno zdravlje može biti povezano sa komplikacijama tokom trudnoće, kao što su prijevremeni porođaji, niska porođajna težina, preeklampsija i gestacijski dijabetes.

- Advertisement -

Povećan rizik od gingivitisa: Trudnoća može povećati osjetljivost desni na infekcije, što znači da trudnice često lakše razvijaju gingivitis, upalnu bolest desni. Promjena nivoa hormona kao što su progesteron i estrogen znači da će vaše tijelo reagovati drugačije na bakterije na zubima (plak). To može prouzrokovati otečene desni ili njihovo krvarenje. Ako se pojave ovi simptomi važno je što prije posjetiti stomatologa.

Preventivno očuvanje oralnog zdravlja bebe: Bakterije koje izazivaju karijes i bolesti desni mogu se prenijeti na bebu kroz majkinu pljuvačku, što može povećati rizik od karijesa kod novorođenčeta.

Promjene navika u ishrani: Moguće je da će trudnice jesti više određene vrste hrane nego ranije, pa bi trebalo biti pažljiv ako je u pitanju hrana koja može naštetiti oralnom zdravlju, kao što su velike količine sladoleda.

Manje pranja i čišćenja zuba koncem: Desni trudnice će postati osjetljivije, a kod nekih pranje zuba i čišćenje koncem može izazvati osjećaj mučnine. Zato mnoge trudnice to rade rjeđe nego inače dok su u drugom stanju.

foto: Freepik


Koji su rizici po oralno i opšte zdravlje?

Zbog svega navedenog povećani su rizici od dentalnih problema kao što su:

Karijes: Tokom trudnoće je veća opasnost od karijesa. Osim toga, može se desiti da prenesete bakterije koje izazivaju karis na bebu, što joj kasnije u životu može prouzrokovati probleme.

Plombe koje sadrže živu: Važno je izliječiti karijes i tretirati zub ispunom, ali on ne bi trebalo da sadrži živu. Amalgamske plombe (koje se ponekad nazivaju i sivim plombama) mogu prouzrokovati zdravstvene probleme vama i vašoj bebi. Amalgam je spoj različitih supstanci, obično hemikalija i metala, te sadrži veliku količinu žive, toksičnog sivog metala. Ako imate visok nivo žive u tijelu, možete ga prenijeti bebi preko placente ili kad je dojite. Studije su pokazale da osobe koje imaju veći nivo žive u tijelu se suočavaju i sa većim rizikom od pobačaja, preeklampsije i niske porođajne težine bebe.

Gingivitis: Gingivitis je zapaljenje desni, koje ako se ne liječi može da izazove ozbiljnije probleme. Hormoni trudnoće povećavaju rizik od gingivitisa, a prema nekim istraživanjima i do 75 odsto žena dobije gingivitis tokom trudnoće.

Gubitak zuba: Visok nivo hormona progesterona i estrogena tokom trudnoće može u nekom periodu oslabiti tkiva i kosti koje drže zub na mjestu, što može dovesti do gubitka zuba.

Parodontitis: Ako se gingivitis ne liječi, može se pretvoriti u parodontitis. Tako će doći do ozbiljnog zapaljenja desni i problema sa kostima koje drže zub. Može se desiti da izgubite zub ili da se mora izaditi. Ovo je stanje koje zahtijeva hitnu ljekarsku intervenciju. Pušenje je jedan od uzroka ozbiljnih bolesti desni.

Trudnički tumor: Ovi tumori nisu kancer. To su kvržice koje se formiraju na desnima, obično između zuba. Izgledaju sirovo i crveno i lako krvare, a obično su prouzrokovani prevelikim plakom. Ovi tumori obično nestanu nakon porođaja, u rijetkim slučajevima ih uklanja ljekar.

Erozija zuba: Ako često povraćate od jutarnje mučnine, vaši zubi bi mogli biti previše izloženi stomačnoj kiselini koja nagriza zubnu gleđ. Jutarnja mučnina obično se javlja tokom prvih mjeseci trudnoće. Možda ćete osjetiti potrebu da odmah nakon povraćanja operete zube, međutim stručnjaci preporučuju da sačekate bar sat vremena kako ne biste dodatno oštetili zube. Takođe se preporučuje da ispirate usta vodom, žvaćete žvake koje ne sadrže šećer kako biste povećali proizvodnju pljuvačke i da pijete mlijeko ili jedete sir, jer oni neutrališu kiseline koje su štetne po vaše zube.

Kako sačuvati oralno zdravlje tokom trudnoće?

Stručnjaci kažu da tokom trudnoće možete brinuti o svom oralnom zdravlju jednako kao i ranije, te da možete raditi gotovo sve stomatološke tretmane. Neki tretmani mogu biti odloženi za period nakon porođaja, kao što su izbjeljivanje zuba i ugradnja implanta. Ako imate zubobolju ili ste primjetili bilo kakve promjene u svojim ustima, obavezno posjetite stomatologa.

Redovne posjete stomatologu: Trudnice treba da održavaju redovne posjete stomatologu radi čišćenja i pregleda. Stomatolog može pratiti stanje oralnog zdravlja i pravovremeno reagovati na probleme. Preporučuje se da posjećujete stomatologa najmanje jednom na svakih šest mjeseci.

Pravilna oralna higijena: Svakodnevno pranje zuba, čišćenje zuba koncem i ispiranje usta su ključni. Trudnice treba da budu posebno pažljive prema svom oralnom zdravlju. Perite zube najmanje dva puta dnevno četkicom koja ima nježne čekinje i fluoridnom pastom za zube. Električna četkica je dobra alternativa ako imate tendenciju da žurite sa pranjem zuba, a potrebno vam je da ih operete temeljno. Ako ne možete da ih perete zbog mučnine, obavezno ispirajte usta. Jednom dnevno očistite prostore između zuba koncem kako se tu ne bi taložili ostaci hrane, a ne zaboravite ni da očistite površinu jezika kako biste smanjili broj bakterija u ustima i održali vaš dah svježim.

Zdrava ishrana: Ishrana bogata vitaminima i mineralima, poput kalcijuma i vitamina C, pomaže očuvanju oralnog zdravlja. Izbjegavajte previše šećera i grickajte zdrave grickalice, svježe voće i povrće.

Prestanak pušenja i alkohola: Pušenje i konzumiranje alkohola tokom trudnoće može štetno uticati kako na oralno, tako i na opšte zdravlje. Prestanak ovih navika je od suštinskog značaja. Možda je pravi trenutak da donesete takvu odluku, jer će ona biti dobra kako za vas, tako i za vašu bebu.

Šta izbjegavati?

Ne odlažite stomatološke probleme: Ako primjetite bol, krvarenje desni ili druge probleme, nikako ne odlažite posjetu stomatologu. Rano otkrivanje i liječenje problema može spriječiti ozbiljne komplikacije.

Izbjegavajte korišćenje oralnih: Neki oralni ljekovi mogu imati negativan uticaj na trudnoću, pa se prije uzimanja svakog lijeka obavezno konsultujte sa svojim stomatologom ili ginekologom.

Prekomjerno stresiranje: Stres može značajno pogoršati oralno zdravlje. Trudnice bi trebalo da se se bave relaksacijom i smanje stres koliko je to najviše moguće.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -