fbpx
NaslovnaSavjetiSavjet stručnjaka: Kada trudnice smiju posjetiti zubara

Savjet stručnjaka: Kada trudnice smiju posjetiti zubara

Jedna od najvećih zabluda koje imaju trudnice jeste da li smiju u periodu trudnoće odlaziti kod zubara na popravku zuba. Bili su česti slučajevi gdje se tokom trudnoće gube zubi, te desni postaju osjetljivije, no danas je jasno da uz adekvatnu preventivu, trudnoća može proći bez neželjenih posljedica za zube.

Briga o njezi zuba tokom trudnoće svakako da treba biti pojačana. Kako se mijenjaju sve sluznice u tijelu, tako i sluznica usta postaje osjetljivija zbog povišenog nivoa hormona progesterona.

Redovna kontrola

- Advertisement -

Poznata je pojava krvarenja i upale zubnog mesa u periodu trudnoće, što dovodi do otežanog i ponekad bolnog održavanja oralne higijene. Posljedica toga je nakupljanje plaka koji pojačava upalni proces i karijes, pa bi oralna higijena trebala biti na prvom mjestu. Sve se tegobe mogu izbjeći pravilnom higijenom i redovnim kontrolama kod stomatologa.

– Apsolutno se preporučuje da trudnice poprave pokvarene zube. Obavezne su da najmanje jednom u dva mjeseca posjete stomatologa. Posljedice neredovnog posjećivanja stomatologa mogu biti ogromne. Usljed hormonalnih promjena dolazi do oboljenja desni (gingivitis gravidarum) i ukoliko se ne sanira, sa sobom donosi niz drugih većih oboljenja zuba i gingive. Jedini način da se spriječi ta pojava je redovna posjeta stomatologu – kaže stomatolog Mersida Hrvat

Naglašava kako je veoma važno da kontrole budu svaka dva mjeseca do kraja trudnoće.

– Narodno vjerovanje je da se tokom trudnoće iz zuba gubi kalcijum, međutim to nije tačno. Zubi su jedini depo kalcijuma koji nikad ne gubi svoje rezerve. Jedina obaveza trudnica jeste redovna kontrola – kaže Mersida.

Zabranjeno je snimanje zuba

Svi zahvati tokom trudnoće su dozvoljeni, kao i primanje lokalnih anestetika, jedino se ne preporučuje RTG snimanje. Stoga se preporučuje saniranje svih karioznih uzba i upalnih porcesa, jer se da pretpostaviti da će nakon što se žena porodi imati manje vremena za posjete stomatologu.

– Nipošto se ne preporučuje snimanje zuba i upotreba antibiotika. Treba napomenuti i da trudnice brinu da li smiju primiti lokalnu anesteziju, naravno da mogu. Anestezija nije kontraidikatovana u trudnoći. Ukoliko dođe do bola, pacijentica može dobiti anesteziju, doktor može otvoriti zub, potom aplicirati lijek koji će tu biti sve do porođaja. Nakon toga, zub se može snimiti, uz adekvatnu zaštitu zbog dojenja djeteta. U svakom slučaju u trudnosći se može pružiti adekvatna prva pomoć – kaže Mersida.

Ishrana je ključni faktor

Osim brige o vlastitim zubima, majka je dužna da brine i za dijete. Tokom trudnoće, stvaraju se osnove za sve mliječne zube i to započinje u šestoj sedmici trudnoće. Za njihovu potpunu i pravilnu izgradnju potrebna je pravilna majčina ishrana. To se postiže uravnoteženom ishranom, obogaćenom vitaminima i mineralima, a najveća važnost se pridaje konzumiranju mlijeka i mliječnih proizvoda, jer je kalcijum izuzetno važan, kako za razvoj koštanog sistema, tako i za razvoj zuba, a pogotovo nakon petog mjeseca trudnoće, kada počinje njegova ugradnja u kosti i zube.

Izvor: azra.ba

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -