NaslovnaZa pacijenteČime je najbolje prati zube: Klasične i električne četkice ili oralni tuševi?

Čime je najbolje prati zube: Klasične i električne četkice ili oralni tuševi?

- Advertisement -

Održavanje dobre oralne higijene je ključno ako želite zdrav osmijeh. Kad je u pitanju odabir prave četkice za zube, izbor može biti težak. Klasične i električne četkice i oralni tuševi svi imaju svoje prednosti i mane, koje ćemo u ovom članku navesti kako bi vam bilo lakše da odaberete pravu za sebe.


Klasične četkice

Klasične četkice za zube su decenijama bile stub oralne higijene. One su jeftine, pristupačne i šarenolike po dizajnu i čekinjama. Mnogi preferiraju ove četkice jer nude potpunu kontrolu nad tehnikama pranja zuba. Osim toga, idealne su za putovanja, jer se lako mogu prenositi.

Najveći plus im je što za malo novca pružaju dosta i mogu se naći u gotovo svakoj prodavnici. Omogućavaju korisnicima da primjene željeni nivo pritiska na zube. Mana im je što zahtijevaju od korisnika da ima pravilnu tehniku pranja zuba i da disciplinovano ulaže napor u to, ističe američki stomatolog Majkl Dolinčuk za Red Deer Advocate. Neki ljudi neće prati zube preporučenih dva minuta ili neće moći sa njima da dohvate određena područja u ustima.

- Advertisement -


Električne četkice

Električne četkice za zube su sve popularnije zahvaljujući njihovim naprednim karakteristikama i efikasnosti. Ove četkice obično imaju rotirajuće glave koje omogućavaju temeljnije čišćenje, a Dolinčuk preporučuje prije one čije glave imaju isti oblik kao kod klasičnih čekica, za razliku od onih koje imaju kružnu površinu za čišćenje. Mnoge električne četkice u sebi imaju ugrađen tajmer, senzore pritiska i više modova čišćenja, pa tako čine brigu o oralnom zdravlju lakšom nego ikad.

Dokazano je da električne četkice uklanjaju više plaka od običnih, a zahtijevaju manje napora, što ih čini idealnim za one čija je vještina pranja zuba ograničena. Nedostaci su to što su električne četkice skuplje i potrebne su im baterije ili promjene glave. Takođe zauzimaju više prostora od klasičnih, što ih čini manje pogodnim za putovanja. U rijetkim slučajevima neki njihovi korisnici mogu doživjeti pojačanu osjetljivost tokom prvog perioda prelaska sa klasičnih na električne.


Oralni tuševi

Oralni tuševi, kao što je Waterpik, koriste pulsirajuće mlazove vode kako bi uklonili plak i ostatke hrane sa područja u ustima do kojih je teško doprijeti. Ovi uređaju idealni su za osobe sa protezama, implantima i sličnim dentalnim radovima. Oralni tuševi su nježni za desni i mogu biti odličan dodatak rutini održavanja oralne higijene. Nude i mogućnost podešavanja pritiska.

Minusi su to što su oralni tuševi skuplji od klasičnih četkica i zahtijevaju periodičnu kupovinu zamjenskih djelova. Korisnci se moraju upoznati sa načinom njihovog funkcionisanja kako se ne bi isprskali ili progutali vodu. Vrijeme je za mnoge bitan faktor, a korišćenje oralnog tuša može produžiti trajanje vaše rutine održavanja oralnog zdravlja.

- Advertisement -


Ako ih ne koristite, neće vam pomoći

Kada birate koje ćete od ovih sredstava da primjenjujete uzmite u obzir vaše specifične potrebe i razmislite što je najbolje za vaše oralno zdravlje. Klasične četkice karakteriše kontrola i pristupačnost, dok električne nude superiorne mogućnosti čišćenja i dodatne opcije. Vodeni tuševi su sjajni za teško dostupna područja i specifične dentalne potrebe.

Na kraju, sve zavisi od vaših ličnih preferenci, stanja oralnog zdravlja i budžeta. Nijedno sredstvo vam neće pomoći ako samo stoji netaknuto u vašem kupatilu. Pravilo da bi trebalo “prati samo one zube koje želite da sačuvate” nikad nije bilo preciznije. Važno je zapamtiti da bez obzira na to kakvu četkicu koristite, održavanje oralne higijene i redovne posjete stomatologu su od suštinske važnosti za optimalno zdravlje vaših zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -