NaslovnaZa pacijenteNavlake za zube - cijena - Crna Gora

Navlake za zube – cijena – Crna Gora

- Advertisement -

Navlake za zube, poznate i kao zubne krunice, su trajne protetske nadoknade koje se čvrsto fiksiraju na prirodne zube ili zubne implantate.


Preduslov za postavljanje zubne krunice je priprema prirodnog zuba brušenjem, stvarajući redukovani oblik kako debljina materijala zubne krunice ne bi povećala ukupnu veličinu konačnog zuba. Kod endodontski liječenih zuba (zuba bez živca), dodatno se postavlja nadogradnja u korijen zuba kako bi se ojačala preostala struktura i omogućio pravilan prenos žvaćnih sila.

- Advertisement -

Kada se radi o izradi zubne krunice na implantatu, potrebna je suprastruktura (abatment), koja se pričvršćuje vijkom na implantat, omogućavajući tako fiksaciju zubne krunice. Glavna svrha postavljanja navlaka za zube je obnova izgubljene funkcije zuba ili poboljšanje estetike.

Navlake za zube često su potrebne u sljedećim situacijama:

- Advertisement -
  • Puknuće prirodnog zuba
  • Ozbiljno oštećenje prirodnog zuba koje nije moguće popraviti plombom
  • Značajna oslabljenost prirodnog zuba zbog karijesa
  • Nesavršen oblik i boja prirodnog zuba
  • Velika oštećenja na liječenim zubima
  • Postavljen zubni implantat


Načini izrade

Postoje dva glavna načina izrade zubnih krunica. Klasični pristup uključuje uzimanje otiska pomoću gumastog materijala, izradu gipsanog radnog modela, a zatim ručnu izradu zubne krunice od strane zubnog tehničara. Ovaj proces može trajati od četiri do šest dana. Pacijentima se često stavljaju privremene, plastične krunice, dok čekaju na trajne. Sa druge strane, CEREC CAD/CAM predstavlja savremeniji pristup, uključujući digitalno skeniranje vilica, planiranje izgleda i veličine konačnog rada na računaru, te mašinsku izradu iz keramičkog bloka. Ovaj napredni pristup donosi preciznost, brzinu i predvidljivost rezultata. Krunice se mogu izraditi u jednoj posjeti, a kompjutersko programiranje omogućava vizualizaciju konačnog rada i odabir najpovoljnijeg oblika i veličine.


Postavljanje i materijal

Ukoliko je zub oštećen od karijesa ili napukao, zubna krunica može biti optimalno rješenje, pružajući prirodan izgled i funkcionalnost zuba. Sam postupak postavljanja zubne krunice uglavnom je bezbolan, sprovodi se pod lokalnom anestezijom, uključujući brušenje oštećenog zuba i cementiranje krunice na preostali dio zuba.

Različite vrste materijala koriste se za izradu zubnih krunica, uključujući kombinaciju metala i keramike, te bezmetalnu keramiku. Kombinovane metal-keramičke krunice su čvršće, ali keramičke krunice najbolje imitiraju izgled prirodnih zuba.

Cijene navlaka u Crnoj Gori

Navlake, odnosno krunice u Crnoj Gori koštaju uglavnom do 100 do 400 eura po komadu, zavisno od potrebne procedure i materijala od kojeg su izrađene. Metalokeramičke se kreću oko 100-150, bezmetalne (cirkonijum) od 200 do 300, krunice koje kombinuju zlato i keramiku oko 300 eura. Pročitajte i kako se kreću cijene ostalih stomatoloških usluga u Crnoj Gori.

Ako ste se odlučili za ugradnju krunica, na našem portalu možete pronaći spisak ordinacija u Crnoj Gori koje preporučujemo. Ako ste u dilemi i pitate se kako izabrati stomatologa u Podgorici, odgovor smo pokušali da pružimo ovdje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -