NaslovnaObavještenjaKrunice i mostovi za zube - savjeti, iskustva, cijena

Krunice i mostovi za zube – savjeti, iskustva, cijena

- Advertisement -

Nedostatak zuba predstavlja problem sa kojim se sreće veliki broj ljudi. Velike plombe, takođe, mogu stvoriti probleme sa čestim ispadanjem plombe i upadanjem hrane između zuba. Na sreću, zubni most može uspješno rješiti ovaj problem.

Kada se koriste krunice za zube i mostovi ?
Krunice za zube i mostovi su nadoknade koje se lijepe za zube i pacijent ih ne može samostalno skinuti. Krunice za zube se rade u slučajevima kada je potrebno korigovati estetiku pojedinog zuba ili kada je sam zub u velikoj mjeri oštećen i teško ga je nadoknaditi plombom.

Foto: freepik.com

Kada nedostaje jedan ili više zuba, a pacijent ne želi da postavlja implantate, onda se rade mostovi. Most za zube je konstrukcija od nekoliko krunica koja se preko izbrušenih susjednih zuba (jedan ili više) navlači kako bi ojačala te zube, ali i produžila niz na onim mjestima gdje ne postoje zubi. Obično je broj zuba u mostu veći od broja prirodnih zuba, i prirodni zubi se koriste kao nosači da bi se nadoknadio nedostatak ostalih zuba. Koji će zubi biti nosači određuje stomatolog na osnovu analize slučaja.

Koje vrste krunica za zube postoje ?
Bez obzira da li je u pitanju pojedinačna krunica za zube ili je više krunica povezano u zubni most, u oba slučaja postoje sljedeće vrste krunica za zube: metalokeramičke krunice za zube, krunice od cirkon keramike i krunice od full cirkonijuma. Zub/zubi koji nose krunice se svakako bruse, a od načina izrade zavisi kojoj će od pomenutih vrsta pripadati krunica. Svaka krunica ima osnovu i navlaku. Metalokeramika ima osnovu od metala i navlaku od keramike, cirkon keramika ima osnovu od cirkona i navlaku od keramike, full cirkonijum je kompletno od cirkona.

Da li su zubne krunice štetne po zdravlje zuba ?
Ukoliko su zubne krunice i mostovi urađeni po svim propisima, ako lijepo naliježu uz desni, ako nisu visoke i ako su postavljene na zube na kojima je očišćen karijes, ne mogu štetno djelovati na zub. Kada je riječ o mostovima, nema štetnog dejstva ukoliko je pravilno isplanirano opterećenje zuba. Ako su izbrušena dva zuba, a napravljeno deset, onda to može biti nepovoljno za zube zbog čiste mehanike i klackalice koja se na taj način pravi.

Da li će izrada mosta za zube boljeti ?
Da bi se uradila zubna krunica, zub se u ordinaciji brusi i uzima se otisak. Brušenje zuba se sprovodi u lokalnoj anesteziji, jer zub mora da se smanji da bi se dobio prostor za samu krunicu, što je zbog anestezije bezbolno. Dok se zubi izrađuju u zubnoj tehnici, postoji mogućnost izrade privremenih kruna. Privremene krune rješavaju estetski problem dok se zubi izrađuju, ali i u velikoj mjeri smanjuju osjetljivost zuba dok traje laboratorijska izrada mosta.

Koliko će trajati izrada mosta za zube ?
Nakon brušenja zuba i uzimanja otiska, tehničari izlivaju model i skeniraju ga. Oni nakon toga sprovode laboratorijske procedure koje su specifične za svaku vrstu krunica. Bitno je napomenuti da su svi procesi izrade krunica i mostova digitalizovani, što garantuje krunice za zube. Kada tehničari završe izradu mosta, stomatolog cementira most u ustima pacijenta. U zavisnosti od veličine mosta, izrada traje od 3 do 5 dana, a ako se radi veći rad, potrebno je izvršiti i probu konstrukcije u ustima, pa to može prolongirati izradu mosta za jedan dan.

Koliko će trajati zubni most ?
Koliko će zubni most trajati zavisi kako od načina i kvaliteta izrade, tako i od kvaliteta zuba nosača. Prije izrade mosta, zubi se detaljno liječe i očiste od karijesa, pa je mala šansa da neki zub ispod mosta zaboli. Zubne krunice i mostovi se održavaju kao prirodni zubi, pacijent se lako navikava na njih, a potrebne su i povremene kontrole kod stomatologa, kao i profesionalno čišćenje da bi se smanjila mogućnost nastanka parodontopatije. Prosječna trajnost zubnog mosta je od 5 do 10 godina (bolji kvalitet nosača garantuje veću trajnost).

Kako se prilagoditi na zubni most ?
Kao i na svaku novinu proces prilagođavanja na most zavisi od mnogo faktora, od broja krunica od kojih se sastoji, od mjesta na kom se nalazi, od toga da li je pacijent prije toga imao neku protetsku nadoknadu. Što je most manji, to je poces navikavanja na njega lakši, ako je pacijent kraće bio bez zuba lakše će se navići. U početku se javlja blaga osjetljivost zuba na sve nadražaje, dok se ne spuste desni i dok se kompletna usna duplja ne navikne na novinu. Sve nelagodnosti su prolaznog karaktera.

Kako se održavaju krunice i mostovi za zube ?
Kada u ustima imate bilo kakvu protezu, morate da se trudite da zubna higijena bude na visokom nivou.Poželjno je pranje zuba dva do tri puta dnevno, upotreba vodica za ispiranje usta, po potrebi korišćenje interdentalnih četkica. Ono što je najbitnije su kontrole stomatologa, najmanje 2 puta godišnje, da bi se obavilo profesionalno čišćenje zuba i da bi stomatolog mogao da reaguje ukoliko postoji problem. Zubni most će ujedno i trajati duže.

Koja je cijena krunice za zube?
U zavisnosti od materijala i načina izrade, cijena krunica i mostova je različite. Najeftinije, ali i sasvim zadovaljavajuće rješenje za većinu su matalokeramičke krunice i zubni mostovi. Estetski bolji rezultat imamo kada postavimo krunice ili mostove od cirkon keramike ili ful cirkonijuma, ali je cijena radova dva ili tri puta veća.

Izvor: Dental Spa centar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -