NaslovnaSavjetiTri situacije kada ne bi trebalo da perete zube

Tri situacije kada ne bi trebalo da perete zube

- Advertisement -

Održavanje zuba čistim i zdravim djeluje kao jednostavan zadatak, ali mnogi od nas ponekad nanose više štete nego koristi četkajući zube u pogrešno vrijeme.

Zato je jedna stomatološkinja odlučila da podijeli upozorenje putem društvenih mreža kako bi ljude upozorila na tri situacije kada bi trebalo da odlože pranje zuba, mada bi mnogi zgrabili četkicu za zube odmah. Šadi Munušeri stekla je skoro 200 hiljada pratilaca dijeleći svoje stomatološko znanje onlajn, piše britanski Sun.

Ekspertkinja iz Londona ih je nakon što je otkrila tri situacije kada nikako ne bi trebalo prati zube, mada ćemo vjerovatno imati taj poriv, uključujući nakon povraćanja.

“Nikada ne bi trebalo da perete zube odmah nakon što ste povratili. To je zato što su sadržaji želuca puni kiselina, kojih su nakon povraćanja puna usta. Dakle, ako operete odmah nakon toga zube, praktično trošite njihovu gleđ, jer razmazujete kiselinu preko njih”, objasnila je britanska stomatološkinja u videu koji je sakupio više od 635 hiljada pregleda.

Ona je takođe istakla da nikada ne bismo smjeli da peremo zube odmah nakon doručka ili nakon što smo upravo pojeli slatkiše.

“To je zato što su usta nakon jela u vrlo kiselom stanju. Ako perete zube, trljate tu kiselinu po zubu, koji je mineral, i može ga istrošiti. Preproučujem da sačekate barem 60 minuta nakon jela prije nego što operete zube, kako bi izbjegli oštećenja”, poručila je stomatološkinja.

Njeni pratioci na TikToku ostali su zapanjeni, komentarišući kako ne mogu da čekaju sat vremena nakon povraćanja da operu zube. “Žao mi je, definitivno ću prati zube odmah nakon povraćanja”, napisao je jedan od njih.

Drugi je dodao: “Ja to sve radim”, dok je nekoliko njih istaklo da nakon takvih situacija obavezno temeljno ispiraju usta vodom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -