NaslovnaSavjetiPopularan začin može popraviti loš zadah

Popularan začin može popraviti loš zadah

- Advertisement -

Ima ga u pitama od jabuka i baklavama. Redovno se dodaje i jelima južnoazijskog porekla poput karija i rižota. Cimet je bio poznat po svojim antioksidantskim i antibakterijskim svojstvima mnogo prije nego što je postao dio svake kuhinje. Dakle, ne bi trebalo da bude iznenađenje što ovaj aromatični sastojak predstavlja i prirodni lijek za loš zadah. I nije samo prijatan miris začina taj koji protjeruje neprijatan miris.

Napravljen od kore drveća iz porodice Cinnamomum, cimet potiče iz Šri Lanke, Indije i Mjanmara, iako se komercijalno uzgaja i u Južnoj Americi. Nekada smatran dragocenijim od zlata, ovaj začin se koristi u medicinske, vjerske i kulinarske svrhe već mnogo godina (prva pomena datira iz 2800. p.n.e.).

Dok su mu najpoznatije zdravstvene koristi povezane sa antiinflamatornim svojstvima koja se bore protiv infekcija, smanjenjem rizika od bolesti srca, smanjenjem nivoa šećera u krvi i smanjenjem otpornosti na insulin (prema Healthline-u), antibakterijska priroda cimeta može odbiti dejstvo bakterija koje izazivaju loš zadah, piše Medical News Today. Još jedan razlog da cimet dodate ishrani svaki dan. Kako se to tačno dešava?

Prema istraživanju Univerziteta u Čikagu, koledž za stomatologiju, žvakaća guma sa ukusom cimeta pokazala se najefikasnijom u uništavanju bakterija koje uzrokuju loš zadah (tačnije 40 odsto njih). Istraživanje je uključivalo 15 osoba koje su bile zamoljene da dođu na ispit bez pranja zuba, a zatim žvaću tri različite vrste žvakaće gume (jednu sa cimet aldehidom, jednu bez ukusa i jednu sa svim osim cimet aldehida), navodi Science News. Žvakaća guma sa ukusom cimeta imala je najbolje rezultate u uništavanju bakterija koje uzrokuju loš zadah.

“Istraživanje pokazuje da žvakaća guma može biti funkcionalna hrana i ima značajan uticaj na oralnu higijenu u kratkom roku, ako sadrži antimikrobne agense poput cimet aldehida ili drugih prirodnih aktivnih jedinjenja”, objasnila je profesorka parodontologije i viša dekanica za istraživanje na Koledžu stomatologije UIC, Kristin Vu.

Osim problema sa zadahom, cimet takođe može pomoći kod zubobolje i spriječiti bolesti desni. Najjednostavnija stvar koju možete učiniti je žvakanje štapića cimeta. Ali postoje i drugi načini da se ovaj začin uključi u napitke, poput šolje čaja sa cimetom ili vode sa cimetom i medom. Skuvajte vodu, sipajte je u šolju, dodajte malo praha cimeta i malo meda, promiješajte, ostavite da se ohladi i pijuckajte svako jutro ili kad god poželite svjež dah. Ipak, imajte na umu da previše cimeta može izazvati probleme, kao što su iritacija u ustima, problemi sa jetrom i prenizak nivo šećera u krvi.

Važno je napomenuti i da zdravstveni problemi poput halitoze zahtijevaju sveobuhvatan pristup dobroj dentalnoj higijeni, efikasnom čišćenju jezika i savjetima ljekara. Napici sa ukusom cimeta mogu biti dopuna već dobro uspostavljenom režimu dentalne higijene, ali ne i jedina stvar kojom pokušavate da održite svjež dah u ustima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -