NaslovnaZa pacijenteEndokrunice: Riješen problem nakon samo jedne posjete stomatologu

Endokrunice: Riješen problem nakon samo jedne posjete stomatologu

- Advertisement -

Endokrunice su dentalni uređaji koji se koriste za obnovu oštećenih ili oslabljenih zuba, a polako postaju standardna opcija u stomatologiji zbog svojih brojnih prednosti. Njihovo korišćenje preporučuje se nakon endodontske terapije, a obezbjeđuju estetsku i funkcionalnu rehabilitaciju zuba sa velikim nedostatkom zubne supstance i sve češće su rješenje koje stomatolozi biraju umjesto plombi.

Šta su endokrune?

Endokruna je bezmetalna dentalna restauracija koja se koristi za obnavljanje oštećenih ili oslabljenih zuba. One se često koriste kada postoje problemi poput dubokih karijesa, lomova, abrazija (trošenja) zuba ili nakon endodoncije (popravke korijenskih kanala). Endokruna se postavlja na preostali zubni stub nakon pripreme zuba, čime se vraća funkcija i estetika zuba.

Kada je dio zuba oštećen i potrebna mu je nadogradnja, dok je ostatak zuba zdrav i infekcija ga još nije zahvatila, tada je potrebno izvaditi inficirano meko tkivo, unutrašnjost zuba očistiti, a onda taj prostor ispuniti kako bi se zubu vratila funkcionalnost.

Ti prostori su se u prošlosti ispunjavali velikim plombama, ali je razvoj tehnologije omogućio endokrunice kao bolje rješenje. One zbog svog oblika obavljaju istovremeno ulogu i nadogradnje i krunice, a ne moraju da uđu duboko u kanal korijena zuba da bi bile čvrsto pozicionirane.

- Advertisement -

Primjena endokrunica u stomatologiji

Obnova zuba: Endokrune se koriste za obnovu zuba koji su oštećeni karijesom ili fizičkim oštećenjima. One pružaju trajnu i estetski prihvatljivu zamjenu za prirodni zub.

Zaštita nakon endodoncije: Nakon endodoncije, zub često postaje oslabljen. Endokruna se koristi kako bi zaštitila i ojačala takve zube.

- Advertisement -

Estetska korekcija: Endokrune se često koriste za estetsku korekciju zuba, poput ispravljanja nepravilnosti u obliku i boji zuba.

Foto: freepik.com

Prednosti endokrunica

Vrhunska estetika: Keramičke endokrunice su estetski prihvatljive i vrlo slične prirodnim zubima, pa na taj način poboljšavaju izgled osmijeha.

Trajnost: Endokrunice su dugotrajne i pružaju pouzdanu restauraciju zuba, često trajući mnogo godina.

Stabilnost: Struktura krunica je veoma stabilna, tako da pacijenti ne moraju da strahuju da će prilikom govora ili žvakanja doći do njihovog ispadanja iz usta. Endokrunice su napravljene iz jednog dijela, pa nije moguće odvajanje nadogradnje od same krune, a stabilnost se postiže cementiranjem na zdravi dio zuba.

Minimalno oštećenje: Pri pripremi zuba za endokrunu, minimalna količina zubne mase se uklanja u poređenju sa tradicionalnim krunicama.

Jedna posjeta: Napredak u tehnologiji omogućava izradu endokrunica tokom jedne posjete stomatologu, što štedi vrijeme i smanjuje potrebu za privremenim restauracijama. Procedura je jednostavna. Zub se prepariše, potom skenira i na osnovu digitalnog otiska se izrađuje endokruna, koju pacijent dobija već u sljedećoj posjeti ordinaciji.

Napredak uz pomoć CEREC tehnologije

Jedan od ključnih faktora koji omogućava izradu endokruna tokom jedne posjete stomatologu je CEREC tehnologija (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing). CEREC omogućava stomatolozima da digitalno skeniraju pacijentov zub, stvore precizan digitalni model, dizajniraju endokrunu na kompjuteru i izrade je koristeći specijalizovanu mašinu za brušenje. Ovaj proces eliminiše potrebu za tradicionalnim otiskivanjem i laboratorijskom izradom, čime se ubrzava i pojednostavljuje procedura. Primjena kompjutera omogućava da endokrune budu izrađene sa preciznošću većom od hiljaditog dijela milimetra. Tako se postiže savršeno prijanjanje, bez opasnosti od slabljenja korijena zuba, a obezbijeđena je i vrhunska estetika, pa se endokrunice po boji i obliku ne razlikuju od prirodnih zuba u nizu.

Efikasna i estetski prihvatljiva restauracija zuba

Endokrune su postale neizostavna opcija u stomatologiji zbog svojih prednosti u obnavljanju oštećenih zuba. Tehnološki napredak, posebno kroz CEREC tehnologiju, omogućava brzu izradu endokruna tokom jedne posjete stomatologu, štedeći pacijentima vrijeme i pružajući efikasnu i estetski prihvatljivu restauraciju zuba. Ovo unapređuje kvalitet stomatološke njege i pruža pacijentima razlog za osmijeh.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -