NaslovnaObavještenjaNa stomatološke ambulante u crnogorskim školama ćemo još čekati: Mogle bi biti...

Na stomatološke ambulante u crnogorskim školama ćemo još čekati: Mogle bi biti spremne tek 2025. godine

- Advertisement -

Adaptacija stomatoloških ambulanti u školama još nije počela, u toku je proces vrednovanja pristiglih ponuda za odabir izvođača radova, saopštio je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, Filip Vujović iz Uprave za kapitalne projekte.

Kako je naveo, ako sve bude išlo po planu ambulante bi mogle biti spremne tek u septembru 2025. godine.

“Ovo je veoma složen projekat, jer se radi o 54 škole u više od 20 crnogorskih opština. Vrijednost investicije je skoro milion eura bez PDV-a. Rok za izvođenje radova, od kad se izvođač uvede u posao je godinu dana”, kazao je Vujović.

Kako pojašnjava, kada se završi proces vrednovanja, očekuju da Ministarstvo prosvjete u saradnji s Ministarstvom zdravlja, obezbijedi uslove da se izvođač može uvesti u posao.

“Kao što sam rekao, u sveobuhvatnom projektu mnogo škola je uključeno. Nakon toga, taj rok od godinu dana, možemo očekivati da negdje sredinom sljedeće godine radovi budu završeni. U sklopu istog projekta je i nabavka opreme medicinske za stomatološke ambulante, gdje će dalje aktivnosti zavisiti od toga kako se bude odvijao ovaj projekat u izgradnji”, kazao je Vujović.

Foto: Youtube/screenshot

Podsjetimo, povratak stomatologa u škole najavljen je još 2021. Otvaranje ambulanti je prvobitno planirano za 2022, zatim za septembar 2023, pa januar 2024.

Uprava za kapitalne projekte raspisala je u oktobru prošle godine tender za adaptaciju stomatoloških ambulanti, ali je poništen jer nije bilo zainteresovanih ponuđača koji bi uradili taj posao za 880.000 eura, prenijele su Vijesti.

Ministarstvo zdravlja je u avgustu 2021. formiralo radnu grupu za obezbjeđivanje uslova za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama. Takođe je formirana radna grupa za izradu analize o ispunjenosti uslova za otvaranje ambulanti u školama. Analiza je završena u februaru 2022. i pokazala je da u datom momentu realne uslove za otvaranje ambulanti ima 59 škola.

Predviđen je rad u dvije smjene u 11 škola, što znači da bi bilo potrebno formirati 70 timova koje čine doktor stomatologije i medicinska sestra.

Izdvajamo: Na ovom linku možete pročitati kome je dostupna besplatna stomatološka njega za korisnike Fonda za zadravstveno osiguranje u Crnoj Gori.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -