NaslovnaZa pacijenteKompozitne fasete: Efikasno rješenje za holivudski osmijeh

Kompozitne fasete: Efikasno rješenje za holivudski osmijeh

- Advertisement -

Zdrav i blistav osmijeh je san svake osobe, ali nekada prirodna ljepota zuba zahtijeva malo dodatne pažnje. U stomatološkom svijetu, kompozitne fasete postale su popularan i efikasan način da se postigne željeni izgled zuba bez velikog uklanjanja zubne supstance. One se koriste ako želite da promijenite boju, položaj i oblik zuba, a mogu biti idealno rješenje i ako su vam zubi okrnjeni ili imate velike razmake između njih.

- Advertisement -

Šta su kompozitne fasete?

Kompozitne fasete (koje neki nazivaju viniri ili ljuspice) su tanke, prilagodljive prevlake napravljene od visokokvalitetnih kompozitnih materijala koji se koriste za preoblikovanje i poboljšanje estetike zuba. Od istog materijala prave se i bijele plombe. Ove fasete se prilagođavaju individualno za svaki pacijentov zub i koriste se za pokrivanje nesavršenosti kao što su nepravilnosti u obliku, veličini, boji, razmacima između zuba i slično. Poznate su po svojoj efikasnosti, pa u je uz pomoć njih nakon jedne posjete stomatologu moguće transformisati izgled osmijeha. Njihova ugradnja je brža i povoljnija od krunica, a estetski efekat je gotovo isti.

Zašto su kompozitne fasete važne?

- Advertisement -

Kompozitne fasete su važne jer pružaju brz, bezbolan i neinvazivan način za postizanje prelepog osmijeha. Pomažu pacijentima da povrate samopouzdanje i poboljšaju svoj izgled, a istovremeno očuvaju prirodnu strukturu zuba. Boja i oblik zuba se vjerno imitiraju, a postavljaju se najčešće na zube u frontalnoj regiji.

Kompozitne fasete najčešće se koriste kod nepravilnog položaja zuba, starih i estetski nezadovoljavajućih plombi, erozije ili preloma zuba, povećanog razmaka između zuba i u drugim estetskim tretmanima.

Vrste kompoznih faseti

Postoje dvije osnovne vrste kompozitnih faseta:

Direktne kompozitne fasete: Ove fasete se oblikuju direktno na zubima pacijenta u stomatološkoj ordinaciji. Kompozit je materijal na bazi smole koji može da se postavi na prednju površinu zuba bez ikakvog brušenja zubne supstance i tako omogućava da se promijeni oblik, boja i veličina zuba. Materijal se nanosi, oblikuje i polira na licu mjesta. Ako pacijent poželi da skine fasete i vrati prethodan izgled zuba, to može da uradi bez ikakvih posljedica.

Indirektne kompozitne fasete: Ove fasete se izrađuju u laboratoriji prije nego što se postave na zube. Zahtijevaju dvije posjete stomatologu, gdje se fasete najprije pripremaju, a zatim se trajno cementiraju na zube. Prije njihovog postavljanja potrebno je uraditi brušenje zuba, mada manje nego što je to slučaj kod krunica, a zatim uzeti i otisak zuba na osnovu kojeg se fasete izrađuju.

Procedura ugradnje kompozitnih faseta

Proces ugradnje kompoznih faseta obično uključuje sljedeće korake:

Konsultacija i planiranje: Stomatolog će ocijeniti zdravlje zuba i diskutovati sa pacijentom o njihovim željama i očekivanjima.
Priprema zuba: Ako je potrebno, stomatolog će pripremiti zube uklanjanjem tanjeg sloja zubne gleđi.
Apliciranje kompozitnog materijala: Stomatolog će nanijeti slojeve kompozitnog materijala na zube, oblikujući ih tako da odgovaraju željenom izgledu. Takođe će odabrati boju prema želji pacijenta.
Poliranje i završetak: Fasete će biti pažljivo polirane kako bi se postigao prirodan izgled i sjaj.

Prednosti kompoznih faseta

Kompozitne fasete nude niz prednosti:

Estetika: Prilagodljive i prirodno izgledajuće fasete značajno će poboljšati izgled osmijeha pacijenta, zato se mnogi odlučuju za njih kada žele da njihovi zubi izgledaju blistavije. Površina i ivice fasete su visokog kvaliteta, što daje prirodan izgled restauraciji zuba.

Minimalno oštećenje zuba: Postavljanje kompoznih faseta obično zahtijeva manje uklanjanja zubne gleđi nego što je to slučaj kod keramičkih faseta. One takođe djeluju prirodno, pa pacijent nema utisak da mu je strano tijelo u ustima.

Brza procedura: Direktne kompozitne fasete mogu se postaviti za vrijeme samo jedne posjete stomatologu. Lako se prilagođavaju željama pacijenta, a efikasnost njihovog postavljanja omogućava manji stres kod pacijenta zbog procedure.

Održavanje: Održavanje je relativno jednostavno – redovno četkanje, zubni konac i redovne posjete stomatologu su obavezni. Preporučuje se da pacijenti izbjegavaju grickanje tvrdih predmeta i hrane, otvaranje flaše zubima i slične aktivnosti, jer se kompozitne fasete lakše oštećuju od keramičkih. Od navika pacijenta zavisi koliko će dugo zadržati svoju bjelinu. Kod pacijenata koji pate od bruksizma potrebno je napraviti foliju za zube koja će štititi fasete od da se ne slome u toku noći.

Niže cijene: Kompozitne fasete su često pristupačnije od keramičkih.

Foto: dentistofficeirvine.com


Razlika u odnosu na keramičke fasete

Keramičke fasete su takođe veoma popularna opcija za poboljšanje estetike zuba. Glavna razlika je u materijalu – keramičke fasete su izrađene od porculana, dok su kompozitne napravljene od smjese različitih materijala. Keramičke fasete su trajnije jer se manje troše, ali zahtijevaju više invazivan proces pripreme zuba. Pacijenti se mogu neko vrijeme nakon ugradnje kompozitnih odlučiti za keramičke fasete, jer kompozitne ostavljaju tu mogućnost daljeg prilagođavanja. Keramičke fasete mogu trajati 20 godina više, dok je vijek trajanja kompozitnih uglavnom između pet i deset godina. Kompozitne takođe lakše mijenjaju boju.

Cijene kompoznih faseta na prostoru bivše Jugoslavije

Cijene kompoznih faseta variraju zavisno od regiona, stomatološke ordinacije i složenosti slučaja. One se u našem okruženju kreću od 30 pa sve do 120 eura. Prije nego što se odlučite za proceduru, preporučljivo je konsultovati se sa stomatologom radi precizne procjene i planiranja. Ako još niste odabrali stomatologa, na našem portalu možete pronaći spisak ordinacija u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koje preporučujemo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -