NaslovnaSavjetiZašto bruksizam može da bude ozbiljan problem?

Zašto bruksizam može da bude ozbiljan problem?

- Advertisement -

Kada žvaćemo hranu, razvijamo silu od oko 175 p po cm2 površine zuba. Kada noću škripimo zubima nema hrane da ublaži ovaj pritisak tako da je jačina sile sada oko 300 p ili više.

To je dovoljno da prouzrokuje trajno oštećenje zuba, uključujući i pucanje zubne gleđi, prelome zuba, povlačenje desni sa vratova zuba, oštećenje potpornog aparata zuba koje dovodi do gubitka zuba, oštećenje donjoviličnog zgloba…

Vremenom dolazi do pojave izuzetno jake osetljivosti zuba i bolova u zglobovima, ušima i glavi, što stvara veliku napetost i nervozu.

Kako prepoznati bruksizam?
Uglavnom se javlja noću, većina pacijenata nije ni svjesna da ima problem dok ga partner ne upozori na to ili dok ne primijeti neki od simptoma. Treba obratiti pažnju na:
1.bol u zglobovima, ušima ili glavi koji se javlja odmah po buđenju i traje tokom dana;
2.povećanu osjetljivost zuba na hladno, pritisak ili druge nadražaje;
3.pojava zaravnjenosti griznih površina zuba kao i smanjenje visine prednjih zuba.

Kako se liječi bruksizam?
Ukoliko posumnjate da škripite zubima obavezno se javite svom stomatologu da bi sanirali postojeća i spriječili dalja oštećenja. U stomatološkoj ordinaciji će vam na osnovu vašeg otiska zuba biti izrađen silikonski štitnik za zube tzv. “night-guard tray” koji ćete nositi u toku noći na zubima i tako spriječiti dalje trošenje zuba i bolove u zglobovima.

Izvor: ordinacija dr Jelić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -