fbpx
NaslovnaObavještenjaPorculanski zubi - šta su i kako se ugrađuju

Porculanski zubi – šta su i kako se ugrađuju

- Advertisement -

Porculanski zubi ili keramičke krunice su vještačke nadoknade kojima se zamjenjuje jedan ili više zuba iz različitih razloga. Indikacije za postavljanje keramičkih krunica su različite, a neke od njih su gubitak zuba, karijesom zahvaćen zub, izmijenjen oblik ili položaj zuba… Krunica treba idealno da nadoknadi izgubljenu zubnu supstancu.

To podrazumijeva rubno zatvaranje i prirodnost. Krunica može da se postavi na vitalan i na devitalizovan zub, s tim što je devitalizovan zub prethodno potrebno ojačati livenom nadogradnjom. Zub na koji se postavlja krunica treba prethodno pripremiti za postavljanje krunice. To podrazumijeva takozvano „brušenje zuba”, kojim se stvara prostor za vještački materijal od kog se krunica pravi.

Porcelanski zubi mogu da se rade na metalnoj osnovi, pa su to metalokeramičke krunice. Metalna osnova može biti od običnog metala (čeličnih legura), ispod kojih zub propada. Keramika se u porcijama nanosi na metalnu osnovu i sistemom pečenja na visokim temperaturama se modeluje zub, koji na taj način dobija finalni izgled.

Zbog metalne osnove zubi sa ovakvim nadoknadama često izgledaju neprirodno i može se uočiti da je u pitanju vještačka nadoknada, a osnovni razlog tome je providnost keramike koja imitira prirodnu transparentnost i translucentnost zuba, pa se kroz nju može uočiti metalna osnova.

Kvalitetnija metalna podloga je ona od legura plemenitih metala koje uglavnom sadrže oko 80 % zlata i 10 % platine, sa primjesama ostalih metala koji daju čvrstinu ovakvoj konstrukciji. Klinički se pokazalo da je propadanje zuba ispod ovakvih nadoknada znatno manje. Veza između keramike i legura plemenitih metala je bolja, a i same nadoknade izgledaju ljepše i prirodnije.

U današnje vrijeme se teži izradi bezmetalnih keramičkih nadoknada. Razlikuju se dva principa: Prvi princip je CAD-CAM, a preparacija zuba u ovom slučaju zahtijeva poštovanje određenih pravila. Otisak može da se uradi na dva načina: klasičnim ili kamerom.

Snimljen patrljak za nadoknadu predstavlja informaciju koja se prosljeđuje do hardvera, koji potom obrađuje prethodno fabrički formiranu keramičku gredicu. Keramičke gredice se razlikuju po boji, dužini i čvrstini. Dobijena nadoknada može da se radi samo kao osnova pa da se u laboratoriji izradi modelovanje i glazura, a može da se dobije i gotova nadoknada koju je naknadno potrebno samo izglazirati.

Drugi princip je Zircon Zahn koji omogućava izradu cirkularnog bezmetalnog mosta u bloku kao i pojedinačnih krunica i svih varijanti mostova između ove dvije granične varijante.Iako su metalokeramičke zubne krunice još uvek poprilično zastupljene u svakodnevnoj stomatološkoj praksi, bezmetalne krunice su napravile revoluciju u stomatologiji.

Tek je sa pojavom bezmetalne keramičke krune dobijena mogućnost da krunica bude na istom estetskom nivou kao sasvim zdrav i pravilno oblikovan prirodan zub. Za razliku od metalokeramičkih krunica, vještački zubi sa keramičkim krunama se ne provide, ne prelamaju svjetlost na neobičan način i ne razlikuju se u nijansi od prirodnih zuba.

Razlog za ove nepoželjne efekte kod metalokeramičkih krunica je njihovo sivo metalno jezgro i upravo zato su keramičke krunice postale toliko popularne u novije vreme. Činjenica da kod bezmetalnih krunica nema sive boje u pozadini posebno omogućava da se postignu visoki esteski rezultati sa svijetlim bojama budućih porcelanskih zuba, u slučaju da pacijenti žele perfektno bijele zube. Cirkonijum se boji u bilo koju željenu boju, te ako je izabrana boja budućih keramičkih porcelanskih navlaka A1, onda se i cirkonijum kao podloga krune boji u A1.

Druge važne prednosti bezmetalnih keramičkih krunica u odnosu na metalokeramičke su potupna biokompatibilnost i očuvanje zubne supstance. Za razliku od metala koji može proizvesti alergijske reakcije, promjenu boje desni i njihovo povlačenje, bezmetalnu cirkonijumsku krunicu karakteriše potpuno odusutvo reakcija mekog tkiva, odnosno alergijskih reakcija.

Kod metalokeramičkih krunica u njenom vratnom dijelu može se javiti prosijavanje metala i zato se preporučuje podvlačenje ispod desni, kako bi se metlani rub sakrio. Ovo će sigurno vremenom dovesti do povlačenja desni i ogoljavanja vrata zuba. Kada se koriste keramičke krunicama nije neophodno ukloniti znatnu zubnu supstancu kao za metalokeramičku krunicu. Ako se za metalokeramičku zubnu krunicu mora ukloniti tj. obrusiti 1.5 mm do 2mm zuba, za bezmetalnu zubnu krunicu se uklanja svega 0.5 mm do 1 mm.

Metalokeramičke krunice još uvek su u upotrebi, uglavnom zbog niže cijene u odnosu na bezmetalne. Pacijenti ponekad odaberu kombinaciju materijala, tako da u prednjim dijelovima vilice dobiju bezmetalne krunice, a u zadnjim metalokeramičke. U nekim situacijama, kada nedostaje veliki broj zuba ali pacijent ne želi zubne implante već most, velika rastojanja lakše se premošćavaju metalokeramičkim mostom, jer metal posjeduje veću elastičnost u odnosu na cirkonijumske bezmetlane krunice.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -