NaslovnaViniriŠta sve treba da znate o vinirima

Šta sve treba da znate o vinirima

- Advertisement -

Ukoliko želite da uljepšate svoj osmijeh, zubne fasete ili viniri jednostavno su rješenje za vas. Šta su viniri? Viniri su tanke ljuspe koje se postavljaju na površinu prednjih zuba, vidljivih prilikom osmijeha.

Razlog njihovog postavljanja jeste upravo poboljšanje izgleda zuba i samim tim dobijanje ljepšeg osmijeha i viniri se zato mogu koristiti za ispravljanje širokog raspona stomatoloških problema:

- Advertisement -

*Zubi koji su potamnjeli i ne mogu se bijeliti izbjeljivanjem;
*Usitnjeni ili istrošeni zubi;
*Iskrivljeni ili izobličeni zubi;
*Neravni ili razmaknuti gornji prednji zubi
Koje vrste vinira postoje? Budući da mogu biti izrađeni od porcelanskog ili kompozitnog smolnog materijala, razlikujemo porcelanske i kompozitne vinire. Postavljanje keramičkih odnosno porcelanskih vinira zahtijeva minimalno dvije posjete stomatologu. Tokom prve posjete, brusi se prednji dio zuba i uzima otisak koji se potom šalje stomatološkoj laboratoriji koja porcelanske fasete prilagođava Vašim zubima.

Ovaj proces može potrajati i nekoliko dana, ali se za to vrijeme možete poslužiti privremenim fasetama. Prilikom sljedeće posjete, stomatolog će Vam postaviti fasete na zube kako bi provjerio prijanjanje i oblik, a nakon podešavanja zubi se čiste i fasete se ugrađuju, odnosno cementiraju za zub. Neke dalje promjene mogu se izvršiti na kasnijem sastanku.

- Advertisement -

U kratkim crtama, prednosti porcelanskih vinira bile bi sljedeće:
*Jaki su i dugotrajni
*Imaju prirodnu površinu
*Potrebno je ukloniti manje zubne gleđi nego za krunice
*Otporniji su na bojenje u poređenju sa drugim materijalima
Za razliku od porcelanskih vinira koji se izrađuju u stomatološkoj laboratoriji, kompozitni viniri se prave i ugrađuju direktno. Stomatolog pažljivo i specijalnim svjetlom vezuje i oblikuje kompozitni materijal upotrebom boje koja je za Vas najbolja.

Kao prednosti kompozitnih vinira izdvajaju se sljedeće: obično je potrebno ukloniti manje zubne gleđi nego za krunice ili porcelanske fasete, može značiti manje posjeta stomatologu, ponekad i samo jednu posjetu, dosta su jeftinije od porcelanskih faseta, lako ih je popraviti ako se oštete. Iako kompozitne fasete uglavnom nisu tako jake ili otporne kao porcelanske, mogu se lako i brzo popraviti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -