NaslovnaSavjetiCio život pogrešno peremo zube? Stomatolozi tvrde da su ovo četiri glavna...

Cio život pogrešno peremo zube? Stomatolozi tvrde da su ovo četiri glavna pravila za njegu

- Advertisement -

Internetom se proširio video snimak na kojem žena pokazuje metodu pranja zuba koju koristi njen suprug.

Iako se mnogi možda ne bi složili sa njom, stomatolozi su se složili da je ovo pravilan način čišćenja. Korisnica „Tik Tok“ internet platforme je objasnila da joj je suprug rekao da je ključno prvo isprati usta antiseptičkom vodicom, zatim očistiti zube koncem i na kraju istrljati zube pastom.

Foto: alphamom.com

„Moj muž kaže da ispravan način pranja zuba podrazumijeva prvo ispiranje usta tečnošću, korišćenje konca i tek onda slijede pasta i četkica. On tvrdi da ukoliko isperete usta vodicom na kraju pranja, uklonićete fluor koji ste nanijeli pastom. Zato prvo treba da ubijete bakterije, a onda da pređete na četkanje“, napisala je ona.

Da li je ovo pravilan način pranja zuba?

Nakon što je ovaj viralan video izazvao ogromne reakcije na „Tik Tok-u“, oglasio se stomatolog Suhail Mohudin, koji putem društvenih mreža daje razne savjete za njegu i liječenje zuba.

On je potvrdio da je ova tehnika dobra, a potom je dodatno objasnio četiri glavna koraka. Zubar savjetuje sve ljude koji imaju osjetljive desni da koriste bezalkoholnu vodicu za ispiranje usta.

Poslije toga, kako kaže, potrebno je da se peru zubi oko dva minuta, a onda da se dobro očiste koncem. Ističe da nije bitno da li ćete prvo koristiti četkicu ili konac, dok je posljednji korak, ispiranje vodicom na bazi fluora, jako važno.

Foto: menshealth.com

Predstavnica Britanskog udruženja stomatologa potvrdila je da uvijek treba da koristiti sredstvo za ispiranje usta prije pranja zuba.

„Važno je prati zube dva puta na dan pastom za zube sa fluoridom najmanje dva minuta. Interdentalne četkice su bolje za čišćenje prostora između zuba nego konac, osim ako nemate dovoljno prostora između zuba da biste koristili četkicu. Nemojte ispirati usta nakon četkanja, jer će tečnost isprati fluor“, istakli iz Udruženja stomatologa Velike Britanije.

Kako vi perete zube? Da li ste nekada praktikovali ovu ili sličnu tehniku?

Izvor: Telegraf

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -