NaslovnaSavjetiSve što treba da znate o pravilnom pranju zuba

Sve što treba da znate o pravilnom pranju zuba

- Advertisement -

Da li ste znali da je za pravilno pranje zuba potrebno samo dva minuta? 120 sekundi je potrebno da vaši zubi dobiju svu potrebnu njegu, a opet većina odraslih ljudi ni približno ne potroši toliko vremena na ovu jednostavnu rutinu. Pored toga, često se prave propusti i u načinu pranja. Što se tiče vremena, najbolje je da koristite štopericu dok se ne naviknete na interval od dva minuta, a što se tiče tehnike, nastavite da čitate i saznajte sve što treba o pravilnom pranju zuba! Prije pranja, trebalo bi da uklonite ostatke hrane koji su ostali među zubima i ispod linije desni uz pomoć konca za zube.

Odmjerite 30-tak centimetara  konca i čvrsto ga obmotajte oko palca i kažiprsta. Nježno savijte konac oko svakog zuba, vodeći računa da on ode i ispod linije desni da odstranite čestice hrane koja je možda tu zapala. Nemojte siliti i vući, jer ako konac pukne može oštetiti desni, a kako idete od zuba do zuba, koristite čiste dijelove konca. Poslije toga pristupamo pranju zuba: prvo četkajte spoljne površine gornjih zuba pa poslije pređite na donje, onda četkajte unutrašnje površine, prvo gornjih pa onda donjih zuba. Obavezno operite i površine zuba kojima grizete i naravno, ne zaboravite da očetkate jezik – na taj način sa njega uklanjate bakterije i doprinosite uklanjanju zadaha.

Da bi pranje zuba bilo maksimalno efikasno, držite četkicu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni i uvijek četkajte u smjeru rasta zuba – od desni ka vrhu zuba. Četkajte nježnim pokretima i pobrinite se da svaki dio zuba bude očišćen kratkim pokretima četkice naprijed-nazad. Poslije pranja, samo ispljunite, nemojte ispirati usta vodom, da ne biste oprali i korisne sastojke koje u sebi ima pasta i koji treba da djeluju na zube poslije pranja. Za maksimalne rezultate je važno i kakvu četkicu koristite. Stomatolozi se slažu da je najbolje da četkica bude što mekša, da biste što efikasnije uklonili naslage i ostatke hrane sa površine zuba.

Što je glava četkice manja, to ćete lakše doprijeti do zadnjih zuba i teže dostupnih mjesta. Četkica se mijenja onda kada pokaže prve znake istrošenosti, promijeni oblik ili na svaka tri mjeseca. Pastu birajte u konsultaciji sa stomatologom, jer je važno da izaberete onu koja najbolje odgovara uslovima u vašim ustima. I to je sve što treba da znate da bi vaš osmijeh ostao lijep i zdrav, za samo nekoliko minuta dnevno (www.crowndental.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -