NaslovnaObavještenjaKomora doktora stomatologije Republike Srpske izdala vodič za sprovođenje stomatoloških intervencija za...

Komora doktora stomatologije Republike Srpske izdala vodič za sprovođenje stomatoloških intervencija za vrijeme trajanja pandemije COVID-19

Komora doktora stomatologije Republike Srpske je u saradnji sa dva fakulteta – Medicinskim fakultetom, odsjek za stomatologiju iz Banja Luke i Medicinskim fakultetom, odsjek za stomatologiju iz Foče kreirala “Vodič za sprovođenje stomatoloških intervencija za vrijeme trajanja pandemije (COVID-19)”, koji će pomoći u današnjem svakodnevnom radu u slučaju pružanja stomatoloških intervencija kod istih.

Predgovor
Bolest izazvana novim virusom korona (COVID-19) predstavlja ozbiljan zdravstveni problem.

Imajući u vidu način prenošenja virusa SARS-CoV-2, pružanje stomatoloških usluga nosi sa sobom izvjestan rizik od COVID-19 infekcije.

Vodič za sprovođenje stomatoloških intervencija za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 donosen je sa ciljem da prenese najnovije preporuke relevantnih evropskih i svjetskih udruženja o načinima i uslovima sprovođenja stomatoloških zahvata u periodu trajanja rizika od COVID-19 infekcije.

Dijeljenje ovih znanja i iskustava najvećih stručnjaka i naučnika su najbolji instrument u kontroli i borbi od infekcije.

Prof. dr Nikola Stojanović (Foto: privatna arhiva)

Ovaj vodič nije standard ili protokol već sadrži preporuke, kao i opise obaveznih sigurnosnih i zdravstvenih mjera.

Ove preporuke su po svojoj prirodi savjetodavne i imaju za cilj da pomognu zaposlenima u pružanju stomatoloških usluga u bezbijednim uslovima.

Prilikom obavljanja stomatološke djelatnosti, obavezno je pridržavati se standarda i propisa koji su izdati od strane Vlade Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Poslodavci su dužni zaposlenima u stomatološkoj djelatnosti pružiti uslove za rad bez opasnosti od nastanka bolesti ili smrti izazvanih poznatim faktorom rizika.

Foto: stomatologija.me

Preporuke navedene u ovom Vodiču su podložne promjenama i usklađivaće se prema najnovijim instrukcijama.

Vodić je pisala radna grupa na čelu sa prof. dr Nikolom Stojanovićem, pomoćnikom dekana za stomatologiju na Medicinskom fakultetu u Foči.

Njemu su pomagali: doc. dr Jelena Krunić (Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu), doc. dr Irena Mladenović (Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu), dr Saša Dabić (Komora doktora stomatologije Republike Srpske), prof. dr Smiljka Cicmil (Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu), doc. dr Slava Sukara (Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci), doc. dr Radmila Arbutina (Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci), doc. dr Nataša Trtić (Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci), prof. dr Biljana Mijović (Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu), doc. dr Srđan Mašić (Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu) i dr Jelena Petković Tešanović (Komora doktora stomatologije Republike Srpske).

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -