NaslovnaObavještenjaZubne plombe – sve što niste znali

Zubne plombe – sve što niste znali

- Advertisement -

Zubne plombe materijali su od kompozita kojim se nadomješta nedostatak zubnog tkiva. Provjera stanja zubnih plombi postala je sastavni dio stomatološkog pregleda.

Plombiranje zubi je obično naše prvo iskustvo sa stomatološkim tretmanom. Međutim, sigurno vas zanima kako je ustvari nastao koncept? Kako su se u početku liječili karijesi i koliko smo daleko došli u dijagnozi i liječenju? Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica.

Zubne plombe – od kada se koriste?
Plombe su u stomatologiji prisutne već duže vrijeme. Istraživači su nedavno otkrili da se prije koristio pčelinji vosak, dakle prije oko 6500 godina. Pronađen je zub u špilji u blizini Trsta u Italiji, koji je pripadao muškarcu starom 24-30 godina i najvjerovatnije je „plombiran“ nakon što je umro.

Obično su se zubi u to vrijeme koristili i za neke druge zadatke poput u svrhu omekšavanja kože, ne samo za jelo. U navedenom slučaju sumnja se da je muškarac mogao ozlijediti zub upravo zbog dodatnog zadatka koji je zub mogao imati.

Najstariji skup zubnih ispuna seže čak i dalje od onog kada su istraživači u Pakistanu otkrili umnjake stare 7 500-9,500 godina. Ono što sigurno znamo jest da su ljudima ispuni potrebni već hiljadama godina.

Zubne plombe (ispuni) kroz vrijeme
U 19. vijeku metalni ispuni korišćeni su za punjenje zuba. Metal (koji može biti bilo koji metal od zlata, kositra, srebra itd.) omekšavao bi se i ubacio u zub. Nešto kasnije, u istom vijeku, zubni amalgami uvedeni su u zapadnu hemisferu.

Zubni amalgam je vrsta punjenja koja se sastoji od mješavine kala, srebra, žive i bakra. Nakon što su se počeli koristiti amalgamski ispuni, pojavila se polemika zbog žive koja se koristi u punjenju.

Količina žive koja se prvi put upotrijebila za ispune bila je štetna za zdravlje pacijenta jer bi živa iz zubnog punila mogla prodirati u čovjekov sistem i izazvati brojne zdravstvene probleme poput raka ili multiple skleroze.

Od kada je došlo do ove polemike, preduzete su mnoge mjere predostrožnosti kako bi se osiguralo da su današnje plombe sigurne za pacijente.

Zubne plombe (ispuni) danas
Danas su ispuni dostupni u različitim materijalima kao što su zlato, porculan, srebrni amalgam ili kompozit, zavisno o vašim potrebama. Prema Kanadskom udruženju stomatologa, količina žive koja je danas uključena u zubne amalgame je vrlo mala količina.

Ta se količina veže za ostale metale u materijalu, što smanjuje količinu koju tijelo apsorbuje, čineći zubne amalgame koje se danas koriste u stomatološkim ordinacijama sigurnim za pacijente.

Izvor: stomatologija.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -