NaslovnaSavjetiProzirni zubi - uzroci, simptomi i liječenje

Prozirni zubi – uzroci, simptomi i liječenje

- Advertisement -

Prozirni zubi mogu se pojaviti čak i kada imate najbolju oralnu higijenu i redovno idete kod stomatologa. Međutim, ovaj oralni problem moguće je spriječiti ako proučite koji su njegovi uzroci.

Kako nastaju prozirni zubi?
Poluprozirna, tanka, vanjska ljuska koja pokriva vidljivi dio svakog zuba naziva se gleđ. Drugi sloj zubi koji se nalazi ispod vaše gleđi naziva se dentin. Gleđ je poluprozirna, pa je samo dio boje vašeg zuba. Dentin je odgovaran za preostalu boju zuba koja može biti bijela, žuta, siva ili prljavobijela.

Dentin se ne proteže sve do rubova vaših zubi, što znači da se vrhovi zuba sastoje samo od gleđi. Iz tog razloga rubovi nekih zuba mogu izgledati plavkasto bijeli, sivi ili čak prozirni. Kad se gleđ istroši ili ako se ne oblikuje pravilno, zubi mogu dobiti proziran izgled. To znači da ako su rubovi vaših zuba prozirni, vaša je gleđ istrošena. Kad gleđ počne erodirati, obično nastaju prozirni zubi.

Što uzrokuje prozirne zube?
Prozirni zubi rezultat su erodirane gleđi. Postoje određena medicinska stanja koja mogu uticati na stvaranje i čvrstoću gleđi, a to su:
*Hipoplazija gleđi – ovo je genetsko stanje koje uzrokuje slabu ili tanku gleđ, što rezultira prozirnim izgledom. Nažalost, gleđ koja je prisutna brzo erodira. U rijetkim prilikama izrašće zub bez ikakve gleđi i dentin će biti potpuno izložen.

*Celijakija – Iako mnogi pretpostavljaju da celijakija pogađa gastrointestinalni trakt samo zbog konzumacije glutena, to nije istina. Celijakija, takođe, rezultira lošim razvojem gleđi. Pojedinci koji imaju ovu bolest često pate od prozirnih zuba. Ostali oralni simptomi celijakije uključuju afte, suva usta i sjajni jezik.

*Bulimija – ovaj poremećaj prehrane utiče na cijelo tijelo, a popraćen je čestim povraćanja. Zubi koji su stalno izloženi želučanoj kiselini i žuči koja se nalazi u povraćanju mogu oštetiti zubnu gleđ.

Simptomi povezani s prozirnim zubima
Mnogi simptomi povezani s prozirnim zubima znakovi su erozije gleđi. Vidljive promjene u prozirnosti zuba postaju sve izraženije ako gleđ i dalje erodira, izlažući dentin koji se nalazi ispod. Simptomi koji se mogu pojaviti kod prozirnih zubi su:

*Osjetljivost – Lagana bol u zubima i osjetljivost na slatku i kiselu hranu, kao i na izuzetno vruće i hladne temperature. Ovo su znakovi da vaša gleđ erodira.
*Vizualne promjene – počećete da vidite prozirnost na rubovima zuba, udubljenja površine, promjene boje i prelome zuba. Rubovi zuba koji grizu mogu, takođe, postati grubi i nazubljeni.

*Afte – Grubi, nazubljeni rubovi zuba, takođe, mogu uzrokovati afte.
*Suva usta – mogu se pojaviti ako gleđ erodira. To je posebno štetno za zdravlje vaših zuba jer je slina odgovorna za pružanje enzima namijenjenih borbi protiv karijesa. Bez odgovarajuće količine sline, vaši zubi imaju mnogo veći rizik od erozije zbog kisele hrane i bakterija.

Prozirni zubi – liječenje
Ako primijetite da vaši zubi postaju prozirni, odmah se najvite na pregled kod svog stomatologa. Jednom kad imate prozirne zube, oni su osjetljiviji na bakterije, što može rezultirati karijesom. Što se tiče liječenja prozirnih zubi, imate nekoliko mogućnosti.

Furniri
Furnir je tvrda porculanska ljuska koja je dizajnirana da stoji na prednjem dijelu zuba. Te ljuske lako sakriju neispravne zube, praznine i promjenu boje. Furniri će, takođe, zaštititi zube ispod od kontinuirane erozije gleđ.

Lijepljenje
Tokom ovog postupka, kompozitna smola obojena je tako da odgovara vašim zubima. Zatim se kompozitna smola oblikuje tako da pokrije vaše zube.

Krunice
Za zaštitu i obnavljanje zuba može se preporučiti zubna krunica. Krunice mogu biti porculanske ili keramičke i smještaju se direktno na vrh zuba, pružajući im strukturu i čvrstoću.

Sprječavanje erozije gleđi
Jedan od najboljih načina sprječavanja erozije gleđi je četkanje zuba dva puta dnevno najmanje dva minute s fluoridnom pastom. Fluor je bitan za zdravlje vaših zuba jer nedirektno pruža popravak zubne gleđi jačajući vašu postojeću gleđ. Osim toga, trebate koristiti zubni konac barem jednom dnevno. Uz pravilnu oralnu higijenu, eroziju gleđi i prozirne zube možete spriječiti:

*Povećanjem sline – Da biste povećali proizvodnju sline, žvačite žvakaću bez šećera sa ksilitolom između obroka. Dokazano je da ksilitol smanjuje kiseline u hrani i piću.
*Čišćenjem zuba kod stomatologa – preporučuje se odlazak stomatologu dva puta godišnje na detaljno čišćenje zuba.
*Koristite slamku – Dok pijete, koristite slamku kako biste izbjegli izlaganje zubi kiselim napicima.
*Pijte vodu – ako imate suva usta, pijte puno vode tokom dana. Takođe pijte vodu nakon jela, slatkih napitaka ili povraćanja kako biste isprali kiseline sa zuba.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -