NaslovnaObavještenjaZašto je važno pratiti rast umnjaka "osmice"

Zašto je važno pratiti rast umnjaka “osmice”

- Advertisement -

Umnjaci (“osmice”) su zubi kod kojih postoji veliki broj odstupanja od uobičajenih pravila koja važe za rast zuba, te zbog toga zahtijevaju posebnu pažnju. To su zubi koji niču posljednji, tj. nakon svih ostalih zuba.

Takođe, kod nekih ljudi nikada ne niknu, jer nemaju njihove zametke u kosti. Međutim, ukoliko zameci ipak postoje, neophodno je biti obazriv oko praćenja njihovog rasta da ne bi došlo do komplikacija, koje mogu biti izuzetno bolne i neprijatne.

Foto: thegentledental.co.uk

OTEŽANO NICANJE UMNJAKA kao najčešća komplikacija, nastaje ukoliko ne postoji dovoljno prostora u kosti za pravilan rast zuba ili zbog njegovog nepravilnog položaja u kosti i dr. i manifestuje se jakim bolovima u predjelu umnjaka ili okolnih zuba, otokom, često i povišenom temperaturom i uvećanim okolnim limfnim žlijezdama. Bolovi mogu da se prošire i na uvo na toj strani, koje postaje izuzetno bolno.

PERIKORONITIS nastaje kod nepotpuno izniklog umnjaka ukoliko je njegova krunica djelimično prekrivena desnima (i na taj način se formira kao poklopac preko tog dijela zuba), oko koga se skupljaju različiti mikroorganizmi, te nastaje upalni proces, koji je, takođe, prilično bolan.

POMJERANJE POJEDINIH ZUBA nastaje ukoliko ne postoji dovoljno prostora za umnjak, te njegovim nicanjem može da dođe i do tjeskobe (preklapanja) prednjih zuba, iako su do tada bili u pravilnom nizu.

Foto: thegentledental.co.uk

Važno je napomenuti da se ti zubi, nakon vađenja umnjaka, ne vraćaju sami u pređašnji položaj, već je neophodna ortodontska terapija (odnosno nošenje fiksnog aparata).

OŠTEĆENJE SUSJEDNOG MOLARA (“sedmice”) može da nastane ukoliko je umnjak u nepravilnom položaju u kosti i zbog toga vrši pritisak na susjedni zub. Najčešće je prisutan bol na toj strani vilice.

Svako od prethodnih stanja zahtijeva pregled kod stomatologa, jer se ona ne rješavaju u kućnim uslovima. Najčešća terapija je hirurško vađenje umnjaka, koje se obavlja pod lokalnom anestezijom, te je apsolutno bezbolno.

Izvor: Instagram/mojausta

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -