fbpx
NaslovnaObavještenjaPo čemu se umnjaci razlikuju od ostalih zuba

Po čemu se umnjaci razlikuju od ostalih zuba

- Advertisement -

Umjaci i nemaju neke veze sa pameti, ali ovi zubi na mnogo načina odskaču od drugih! Znate li zašto se često moraju vaditi, čak i ako vas ne bole? Kakve sve probleme mogu prouzrokovati?

Sigurno ste nekada čuli da neko govori o nekoj povezanosti umnjaka i pameti. I ima li ili nema tajne veze? Ne, umnjaci nas ne čine mudrima. Zovu se tako jer se uglavnom pojavljuju kasnije, između 17. i 21. godine.

Foto: stomatolog-beograd.rs

Nalaze se u dnu vilice, dva gore, dva dole i kod rijetkih čine sveukupno 32 zuba u glavi. Međutim, zašto ne izrastu svima? I, zašto ih često treba vaditi? Može li se bez tih bez umnjaka? Umnjaci su kutnjaci, najširi i najčvršći zubi koji služe za mljevenju hrane.

Međutim, mnogi nemaju sve umnjake, to su zubi koji najčešće nedostaju u ustima odraslih ljudi. Postoje teorije o tome kako su se naše vilice promijenile tokom godina zbog drastičnih promjena u prehrani.

Od svih problema sa zubima, oni sa umnjacima su najčešći. Svake godine samo u Americi izvadi se ili čak hirurški odstrani 10 miliona umnjaka. Najčešće zato što su impaktirani, što znači da nisu mogli izniknuti zbog mehaničke prepreke, jer na vilica nema dovoljno prostora i za te zube.

Svaki umnjak treba vaditi čim se pojave prvi znaci problema: infekcija ili karijes, lezije, ako oštećuje susjedni zub, gubitak koštanog tkiva oko korijena, nedovoljno prostora za održavanje higijene oko umnjaka koji su nepristupačni za pranje četkicom ili čišćenje zubnim koncem.

Foto: fogorvos-pecs.hu

Postoje stomatolozi koji preporučuju vađenje kao mjeru predostrožnosti jer mogu u budućnosti stvarati pacijentu probleme: prije nego zub izbije, pored njega se stvori cista koja može uzrokovati gubitak koštane mase u vilici.

Kad je umnjak položan na stranu ispod zubnog mesa može uništiti korijen okolnih zuba. Oko zuba koji je samo napola izbio može se stvoriti plak i nakupljanje bakerija.

Veliki broj stručnjaka nikad neće preporučiti vađenje zdravog zuba. Ako jedan zubar predloži vađenje umnjaka, uvijek možemo zatražiti i drugo mišljenje.

Izvor: 24sata

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -