Zašto je važno voditi brigu o umnjacima

  umnjaci2Umnjaci (ili zubi mudrosti na engleskom govornom području) predstavljaju posebnu vrstu zuba koji niču na samom kraju vilice između 18 i 25 godine života. Oni poslednji niču od stalnih zuba, a Britansko udruženje stomatologa navodi da je briga o njima vrlo važan segment ukupne oralne higijene.

  Iako je u javnosti široko rasprostranjeno mišljenje da umnajci u principu predstavljaju problem takav stav je pogrešan jer umnjaci u slučaju da normalno izrastu i razviju se mogu biti veoma korisni. Ukoliko ih redovno perete mogu trajati cijelog života.

  Umnjaci predstavljaju problem za ljude ako nisu pravilno ili uopšte izrasli. Zato što poslednji niču vrlo često nema dovoljno mjesta u vilicama za njih, zato se pojave u ustima samo do pola ili se uopšte nevide. Taj problem se u stomatologiji naziva impaktirani zubi.

  Prema tvrdnjama stomatologa, takvi nedovoljno izrasli zubi predstavljaju problem zbog nekoliko aspekata.

  • Karijes – Takve zube je jako teško čistiti i vrlo brzo se pokvare. Uglavnom ih je nemoguđe popraviti jer su nedostupni.
  • Oštećenje susjednog zuba – Zbog takvog položaja umnjaka karijes vrlo lako može da se razvije  ili može dovesti do resorpcije korjena susjednog zuba. Nisu rijetki slučajevi kada procijenimo da pored vađenja umnjaka treba izvaditi i drugi molar.
  • Infekcija – Preko krune zuba se uglavnom nalazi dio mekog tkiva a između njih je prazan prostor u kojem se zadržava hrana i vrlo je pogodan za razmnožavanje bakterija. Ovaj dio gingive preko krune može biti otečen i bolan, iz njega se može cijediti gnoj sa neprijatnim zadahom iz usta. Otok se može proširiti na obraz, regionalne limfne žlijezde mogu biti otečene. Prije nego što su otkriveni antibiotici, infekcija u ovom regionu je ugrožavala život bolesnika zbog moguće opstrukcije disajnih puteva.
  • Potiskivanje ostalih zuba napred – Pojedini ortodonti zahtevaju rano vađenje umnjaka da nebih doveli do neželjenog pomeranja zuba i teskobe u frontu.
  • Ciste – Mogu se formirati okolo nekih impaktiranih zuba, stvaraju deformitet u kosti i zahtjevaju obimniji hirurški zahvat.
  • Prelom donje vilice – Ponekad mogu biti tako postavljeni da povećavaju rizik od preloma donje vilice kod osoba koje se bave kontaktnim sportovima.

  Jedno od najčešćih pitanja koja se postavljaju u vezi sa umnjacima je da li ih treba vaditi. Stručnjaci navode da za svakog pacijenta treba pojedinačno procjenjivati rizik i odrediti da li će ta intervencija napraviti korist koju očekujemo. U principu ukoliko imate 25 godina ili manje i imate impaktirane umnjake, sigurno će vam biti bolje ako ih izvadite. Kod osoba koje imaju više od 30 godina a impaktirani umnjaci su duboko u kosti, tada se oni mogu ostaviti (uz periodične kontrole). Ukoliko su se djelimično pojavili u ustima tada se moraju vaditi kao kod mlađih osoba.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  No comments yet.

  Komentariši

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.