NaslovnaObavještenjaVodica za ispiranje usta ne može biti zamjena za pranje zuba

Vodica za ispiranje usta ne može biti zamjena za pranje zuba

- Advertisement -

Pravilno održavanje oralne higijene smatra se osnovom za sprječavanja oboljenja usta i zuba. Pranjem zuba uklanjaju se ostaci hrane i naslage koje predstavljaju glavne uzročnike u nastanku karijesa i parodontalnih oboljenja. Da bi zubi pravilno bili oprani, potreban nam je odgovarajući pribor i tehnika pranja zuba.

U pribor za pranje zuba ubrajamo četkicu, pastu kao i konac za zube, a neki i vodicu za ispiranje usta. Ova četiri koraka su službeno prihvatljiva već dugi niz godina, ali kako najnovija stomatološka istraživanja kažu, ona nam više i nisu potrebna. Najnovije studeije pokazuju da ispiranje usne duplje, vodicom za usta, nije toliko važno kao što je pranje četkicom. Vodica za usta ne može očistiti zube, kao što to može četkanje.

Plak se akumulira na desnima, pa one mogu postati natečene i upaljene. Vodica za usta ne može da djeluje na isti način na koji djeluje i četkica na kojoj se nalazi pasta za zube. Od četiri koraka koja su uobičajena za pranje zuba, četkanje pastom za zube, čišćenje koncem, pa ispiranje vodicom, najslabije dejstvo ima vodica i ona nikako ne može biti zamjena za prethodne korake.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -