fbpx
NaslovnaSavjetiTri šoljice ovog čaja dnevno, pomažu u borbi protiv karijesa

Tri šoljice ovog čaja dnevno, pomažu u borbi protiv karijesa

- Advertisement -

Crni čaj ima veoma dugu tradiciju i još dužu listu ljekovitih svojstava. Zahvaljujući svojim kvalitetima, to je ub,edljivo najpopularniji i najprodavaniji čaj u zemljama zapadnog svijeta, iako se u sferi herbalne medicine zeleni čaj intenzivnije propagira. Crni čaj je u stvari tamniji “rođeni brat” zelenog čaja, jer i jedan i drugi potiču sa iste biljke čiji je latinski naziv „Camellia sinensis“. Crni čaj je, između ostalih, dobar i u borbi protiv karijesa.

Stručnjaci tvrde da su tri šoljice ovog čaja dnevno učinkovite protiv bakterija koje su povezane sa karijesom i bolestima desni. Ovaj čaj pomaže da se zubi održe u dobrom stanju i da se smanji rizik od nastanka karijesa. Analiza postojećih studija otkrila je kako crni čaj pomaže u suzbijanju dvije vrste bakterija – Streptococcus mutans i Lactobacillus, koje su povezane sa nastankom karijesa i bolesti desni. Najkorisnija doza pritom je bila tri šoljice čaja dnevno. Takođe, stručnjaci su zaključili kako crni čaj pomaže u borbi protiv nastanka karijesa čak i kada je u njega dodat šećer.

I zeleni čaj ima sličan učinak i pomaže u borbi protiv neugodnog zadaha, jer neutralizuje sumpor u usnoj šupljini koji uzrokuje neugodan zadah. Čaj sadrži antioksidanse poznate kao flavonoide i katehine koji imaju antimikrobni učinak. Studije su potvrdile kako zeleni čaj može doprinijeti gubitku kilograma, jer doprinosi bržoj potrošnji masti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -