NaslovnaSavjetiAko ne dezinfikujete četkicu za zube, rizikujete ovo...

Ako ne dezinfikujete četkicu za zube, rizikujete ovo…

- Advertisement -

Higijena je pola zdravlja, znamo, no nije dovoljno samo imati naviku pranja zuba dva puta dnevno ili češće. Potrebno je da vodite računa kakvu pastu za zube upotrebljavate i da četkice za zube držite čistim. Nakon svakog pranja zuba, četkicu je potrebno dobro isprati da na njoj ne ostane tragova paste. Najbolje u toploj vodi.

Naša usta su mjesto gdje se skuplja milion bakterija i to bi trebalo da imamoi na umu, a situacija može postati još gora kada u usta stavimo četkicu za zube koja nije čista. Prljave četkice za zube, takođe, mogu biti prepune bakterija, posebno ako ih držite na tamnom mjestu, a ne održavate ih čistima kako treba. Vlaga i tama pogoduju razvoju bakterija. Svakako nemojte da dijeliti svoju četkicu sa drugima.

Nakon što ste je dobro isprali, pokrijte je plastičnim poklopcem kako se na njoj ne bi skupljale bakterije. Svoju četkicu za zube svaka tri mjeseca zamijenite novom. Za dezinfekciju ne trebate da koristiti skupe proizvode. Jednom nedeljno četkice stavite u kipuću vodu nekoliko puta. Većina bakterija ne može preživjeti visoke temperature. (www.centarzdravlja.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -