NaslovnaObavještenjaTri sata kraj računara dnevno, utiče na loše oralno zdravlja

Tri sata kraj računara dnevno, utiče na loše oralno zdravlja

- Advertisement -

Tri sata upotrebe računara svaki dan je dovoljno da se tinejdžer izloži riziku od lošeg oralnog zdravlja, rezultati su nove studije. U tu svrhu, ispitano je više od 1500 osoba od 18 godina, a pokazalo je da oni koji provode više vremena na kompjuterima značajno češće zanemaruju svoje oralno zdravlje. Istraživači su otkrili da je manje vjerovatno da će oni koji su duže proveli na kompjuteru četkati zube, koristiti konac i posjetiti zubara.

Rezultati su posebno zabrinjavajući za dječake, gde je četkanje dva puta dnevno palo ispod 50% za one sa prekomjernom upotrebom računara. Mladi sa prekomjernom upotrebom računara imaju do 25% veću vjerovatnoću da će patiti od krvarenja desni, a skoro dva puta je vjerovatnije da će biti odsutni iz škole zbog stomatoloških problema. Doktor Najdžel Karter, izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje, smatra da bi rezultati mogli zahtijevati da se obrazovanje o opasnostima od prekomjerne upotrebe računala uključi u obrazovne programe koji promovišu zdrav način života.

„Sve je više dokaza koji ukazuju da je korišćenje računara povezano sa nizom zdravstvenih problema za tinejdžere. Veliki dio pažnje u prošlosti je bio usmjeren na svoje odnose sa gojaznošću, pušenjem i promjenama u ponašanju. Međutim, mi sada vidimo znakove da bi to moglo da utiče i na oralno zdravlje“, istakao je Karter.
Ova studija je dala zabrinjavajuće rezultate.
„Postoji hitna potreba za dodatnim obrazovanjem, kako o posljedicama prekomjerne upotrebe računara, tako i o prednostima održavanja dobre oralne higijene. One moraju biti prenesene djeci i porodicama prije nego što počne negativno utjecati na njihovo zdravlje“, objasnio je Karter.

Dalja saznanja iz studije otkrila su da tinejdžeri koji provode više vremena na kompjuteru koriste dosta grickalice i gazirana pića, odnosno sokove. Količina i učestalost gaziranih pića, sokova sa dodatim šećerom i grickanja povećali su se za one koji provode više od tri sata dnevno za računarom. Onu su, takođe, skloniji da preskoče doručak i jedu manje voća i povrća.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -