NaslovnaObavještenjaŠta treba da znate o mliječnim zubima

Šta treba da znate o mliječnim zubima

- Advertisement -

Mliječni zubi počinju da rastu oko šestog mjeseca života i nastavljaju sa rastom do oko treće godine. Neka beba dobije prvi zub sa tri mjeseca, dok druga sa osamnaest, a opet su obje zdrave i normalno se razvijaju. Djeca dobijaju dvadeset zuba (mliječne zube) tokom prve tri godine života. Zato roditeljima izgleda kao da im stalno niču zubi i ne rijetko i neke bolesti pripisuju tom sasvim normalnom procesu.

Obično bebi prvo niču dva središnja donja sjekutića (jedinice). Sjekutići su osam prednjih zuba (četiri donja i četiri gornja). Nekoliko mjeseci kasnije niču gornji sjekutići, njih četiri obično u razmaku od po mjesec dana. Prosječna beba od godinu dana ima šest zuba – četiri gore i dva dole. Zatim slijedi pauza od nekoliko mjeseci, do naredne serije. Tada naglo izbija jedan za drugim šest zubića – dva preostala sjekutića dolje i četiri prva kutnjaka. Kutnjaci ne niču odmah pored sjekutića, jer ostavljaju mjesto za očnjake. Poslije pojave prvih kutnjaka, slijedi pauza od nekoliko mjeseci prije nego što između sekutića i prvih kutnjaka ne počnu da rastu očnjaci. Ovo se najčešće dešava u drugoj polovini druge godine. Na kraju niču četiri kutnjaka (drugi kutnjaci iza prvih) obično polovinom treće godine. U prosjeku prvi sjekutići niču oko sedmog mjeseca, drugi oko osmog mjeseca prvi kutnjaci od 10. do 14. mjeseca, očnjaci od 14. do 20. mjeseca i na kraju drugi kutnjaci od 24. do 30. mjeseca.

Rast zuba prouzrokuje kod djece osjetljive desni što njih čini vrlo nervoznim. Neka beba plače, žvaće sve što dohvati, balavi, teško zaspi, budi se svaki čas i to se ponavlja svakih mjesec, dva kad joj niču zubi. Drugoj bebi zub nikne neprimjetno i roditelji ga vide u ustima, a da nisu ni znali da niče. Možete im pomoći tako što će te svojim prstom blago masirati desni ili malom mekanom četkicom blago češkati desni. Možete mu dati posebnu glodalicu koju pre toga možete neko vrijeme držati u frižideru. Ona će djetetu hladiti desni i na taj način mu olakšati izbijanje zubića. Postoje gelovi ili tečnosti za bebe koji sadrže sredstva protiv bolova ili male količine anestetika koji ublažuju simptome izbijanja zuba. Ako dijete dobije temperaturu pri izbijanju zuba, prvo kontaktirajte vašeg pedijatra koji će isključiti neku drugu mogućnost nastanka temperature.

Kada niknu prvi zubići oni se peru vlažnom gazom, tako što se pokretima protrljaju od desni prema donjoj ivici. Potrebno je takve pokrete uraditi najmanje pet puta, i to sa vidljive strane, ali i sa strane okrenute usnoj duplji. Takođe, zubići se mogu očistiti i posebnom četkicom za zube koja se natakne na prst – što je u isto vrijeme i izvrsna masaža. Prvi zubi se peru ujutru i uveče. Za to vrijeme bebica treba samo da se igra sa zubnom četkicom. Od druge godine se preporučuje redovno korišćenje četkice za zube i dječje paste. Dječija pasta za zube koja sadrži florid jača zubnu gleđ i sprječava stvaranje karijesa. Minimalna doza će biti sasvim dovoljna. Ako se dobro razmaže po vrhovima četkice, ne može se progutati.

Pravila način pranja zuba je sljedeći: postavite četkicu na liniju između zuba i desni pod uglom od 45 stepeni, prvo nježno pravite male, kružne pokrete čisteći jedan po jedan zub, a zatim povlačite četkicu u smjeru rasta zuba (gornje zube na dole, a donje zube na gore), vodite računa da ne preskočite neki zub ili stranu, četkajte grizne površine zuba pokretima naprijed – nazad, budite sigurni da ste iščetkali sve fisure i ulegnuća, nemojte zaboraviti da operete zube i sa unutrašnje strane koja je okrenuta ka jeziku, postavite četkicu pod uglom od 45 stepeni na liniju desni i prvo blagim kružnim pokretima protrljajte svaki zub, a onda ih iščetkajte pokretima u prvcu u kom rastu, blago operite jezik djetetu da biste uklonili bakterije i održali svjež dah, pomozite djetetu da ispere usta i zube.

Ispod svakog mliječnog zuba se nalazi zametak stalnog. Ako ne liječe, mliječne zubiće djece, roditelji rizikuju da ugroze stalne zube koji se nalaze u procesu formiranja. Što prije počnete da liječite djetetove zube, to će ono lakše savladati strah od zubarske stolice. Mliječni zubi čuvaju mjesto za stalne i na taj način se obezbjeđuju idealno ravni zubi u starijem uzrastu, a funkcija varenja hrane direktno zavisi od zdravlja zuba, a to je posebno značajno kod djece. Neliječeni zubi su izvor hroničnih infekcija, dijete koje se bez ustezanja osmjehuje mnogo je društvenije i emocionalno slobodnije.
Prva posjeta stomatologu je veoma važna, kako za vaše dijete, tako i za vas. Od nje mnogo zavisi kakav će stav vaše dijete imati prema zdravlju njegovih usta i zuba u budućnosti.

Period od početka nicanja mliječnih zuba pa do treće godine života je idealan za prvu posjetu stomatologu. Pored pregleda zdravlja usta, zuba i desni, procjene rasta i razvoja vilica, provjere zagrižaja, ljekar vam može pružiti sve neophodne informacije. Upoznaće vas sa metodom pravilnog održavanja oralne higijene vašeg djeteta, kao i sa svim preventivnim mjerama koje je potrebno sprovesti u određenom uzrastu. Veoma je važno da prva posjeta stomatologu bude pozitivno iskustvo i protekne prijatno. Važnu ulogu u pripremi vašeg djeteta imate baš vi. Djeca se ne rađaju sa strahom od stomatologa, već ga stiču kroz negativno iskustvo. Ono što možete uraditi prije posjete stomatologu je da razgovarate sa djetetom na pozitivan i opušten način.

Predstavite posjetu stomatologu kao interesantno iskustvo za vas i za vaše dijete. Pričajte sa djetetom na način koje će ono lako razumjeti. Izbjegavajte reči kao što su “bušenje”, “bol”, “igla”, “anestezija”… Objasnite vašem detetu da će mu ljekar “brojati”, “prati” i “slikati” zubiće. Ako mu budete objasnili tok pregled i proces čišćenje zuba, dijete će znati šta da očekuje. Igrajte se kod kuće “zubara” sa svojim djetetom. Prvo se pretvarajte da ste vi “zubar” i izbrojte mu zube, a onda zamijenite uloge i dozvolite vašem djetetu da bude “zubar”. Stavite djetetu do znanja da vi redovno posjećujete stomatologa, čime dajte dobar primjer. Budite opušteni i mirni. Ako ste uplašeni i zabrinuti, dijete će to osjetiti. Ono što nikako ne bi trebalo da uradite prije posete stomatologu je da ne prenosite strahove od odlaska kod stomatologa na dijete. Ono će to osetiti i ne brinite ako dijete bude plakalo tokom posjete stomatologu, pošto je takva reakcija savršeno normalna za malu djecu kad se nađu u novoj situaciji.

Karijes se na mliječnim zubima veoma brzo stvara i razvija jer je njihova gleđ veoma tanka u poređenju sa stalnim zubima. Ako se karijes javi, veoma je važno da se što prije sanira. U ovoj fazi se veom lako zub može izliječiti. Ako se karijes proširi, zahtijevaće mnogo veću sanaciju (restauraciju) i postaće bolan za dijete. Neliječen kariozan zub bilo mliječni ili stalni može dovesti do ozbiljne infekcije (abcesa) koji često rezultira ekstrakcijom (vađenjem) zuba ili u krajnjem slučaju hospitalizacijom. U slučaju da mliječni zub mora da se odstrani, kao posljedica neliječene infekcije, biće potrebno napraviti distancer. U suprotnom, susjedni zub će se pomjeriti i zauzeti mjesto stalnom zubu.

Cirkularni karijes ili sindrom bebi flašice je karijes koji se najčešće javlja kod beba i male djece. Razvija se veoma brzo kao posljedica čestog davanja preko flašice, duži vremenski period tečnost koja sadrži šećer. Ovom vrstom karijesa su najčešće zahvaćeni prednji gornji zubi. Problem najčešće nastaje kada se dijete uspavljuje sa flašicom u kojoj se nalazi mlijeko, sok, zaslađena voda i slično. Dok dijete spava, šećer iz tečnosti se taloži (najviše na prednjim, gornjim zubima). Bakterije koji se normalno nalaze u ustima svakog djeteta pretvaraju šećer u kiselinu koja dovodi do razvoja karijesa. Ovaj zubni kvar je vrlo karakterističnog izgleda i vide se, najčešće, kao tamne mrlje na svim prednjm zubima. Vi možete spriječiti cirkularni karijes: perite zube djetetu svakog dana, nemojte davati djetetu da se uspavljuje sa tečnostima koje sadrže šećer, nemojte davati djetetu tečnosti koje sadrže šećere da biste ga umirili, naročito duži vremenski period, dajte djetetu običnu vodu kada je žedno i vodite dijete redovno na kontrole kod stomatologa.

Veoma je važno da stomatološki pregledi budu redovni, svakih šest mjeseci. To je najbolji način da se izbjegnu eventualni problemi. Pri kontrolama, stomatolog može vidjeti i minimalnu karijesnu promjenu koja, ukoliko se ne sanira, može imati za posljedicu rani gubitak zuba. U kasnijoj fazi, svaki izgubljeni zub može izazvati brojne nepravilnosti koje zahtijevaju dugotrajnu terapiju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -