NaslovnaSavjetiPrvi zubići kod beba - kako ih njegovati

Prvi zubići kod beba – kako ih njegovati

- Advertisement -

Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i uveče posebnom četkicom za zube ili vlažnom gazom. Kada niknu prvi zubići (obično su to gornji ili donji sjekutići), oni se peru vlažnom gazom, tako što se protrljaju od desni prema donjoj ivici. Potrebno je takve pokrete uraditi najmanje pet puta, i to sa vidljive strane, ali i sa strane okrenute usnoj duplji.

Takođe, zubići se mogu očistiti i posebnom četkicom za zube koja se natakne na prst – što je u isto vrijeme i izvrsna masaža. Prvi zubi se peru ujutru i uveče. Za to vrijeme beba treba samo da se igra sa zubnom četkicom (kako bi se navikla na nju). Kada niknu svi mliječni zubići, najbolje ih je njegovati četkicom sa dužim vlaknima, uskom glavicom i nešto debljom drškom zgodnom za držanje – njome dijete može početi samo vježbati pranje zubića.

Zubne paste počinju da se koriste u drugoj godini života – i to dječije. Dječija pasta za zube koja sadrži florid jača zubnu gleđ i sprječava stvaranje karijesa. Minimalna doza će biti sasvim dovoljna. Ako se dobro razmaže po vrhovima četkice, ne može se progutati. Djetetu od godinu dana piće umjesto u flašici dajte u čaši ili šoljici. U dječijoj ishrani koristite što manje kiselog i slatkog, pri čemu nije važna količina već učestalost. Dakle, ako se već gricka slatkiš i piju slatki sokovi, neka to bude samo ponekad.

Ne stavljajte u usta djetetovu cuclu i pribor za jelo da bi se spriječio prenos bakterija u bebina usta. Budite dobar primjer, djeca uče oponašajući vas. Od pranja zuba napravite lijep ritual – neka pranje zuba bude igra. I ponekad se poslužite trikovima – kada dijete ne želi otvoriti usta vi recite: “Aaaa”, tada se ustašca bebe često automatski otvore. Ili zasmijavajte dijete i pri tome brzo četkicom istrljajte zubiće.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -