fbpx
NaslovnaObavještenjaDr Spahović: Imamo veliki broj pacijenata koji dolaze sa paradontopatijom

Dr Spahović: Imamo veliki broj pacijenata koji dolaze sa paradontopatijom

- Advertisement -

Karijes je najrasprostranjenija zubna bolest na svijetu. Predstavlja hronično oboljenje koje postepeno napreduje i dovodi do razaranja zuba. Ovo oboljenje u 75% slučajeva počinje nma samoj površini zuba i to razgradnom gleđi, nakon čega progresivno i prodire u dubinu i širinu, zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva.
-Što se tiče karijesa, postoji više faktora koji dovode do njega, ali najčešći faktor je neadekvatna, odnosno loša oralna higijena koja dovodi do dentalnog plaka. To je plak koji se nalazi na površini zuba, na kojem se nalazi veliki broj mikroorganizama, enzima i toksina, koji dovode do njihovog razaranja – objašnjava doktor Edis Spahović iz ordinacije „S-Dental clinic“ iz Novog Pazara.

Paradontopatija je, takođe, hronično oboljenje, ali dijela tkiva koje okružuje zub i daje mu čvrstinu i stabilnost. Ova bolest se može javiti u svim uzrastima, počevši od ranog djetinjstva do pojave u srednjim i kasnim godinama.
-To je hronično oboljenje potpornog aparata zuba, koje kasnije dovodi do njihovog ljuljanja i gubitka zuba. Paradontopatija je veoma često oboljenje koje zahvata i mladu i staru populaciju, tako da imamo veliki broj pacijenata koji dolaze sa paradontopatijom. Prvi znak koji pacijenti sami mogu prepoznati jeste crvenilo i krvarenje desni i oni se najčešće javljaju zbog toga. Poslije mi ustanovimo da je to paradontopatija i druga oboljenja zuba – naglasio je doktor Spahović.
Najbolja preventiva su, kažu stručnjaci, pravilno pranje zuba, redovno održavanje i redovna posjeta stomatologu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -