NaslovnaObavještenjaStupio na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih...

Stupio na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, velike novčane kazne za nepoštovanje

- Advertisement -

Objavljivanjem u Službenom listu (broj 64/2020), stupio je na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Uprava za inspekcijske poslove će kontrolisati poštovanje zakona, a one koji budu kršili naredbu, biće novčano sankonisani (do 6000 eura).

Stomatološka komora Crne Gore je obavijestila svoje članove o zakonu, kao i mogućim sankcijama i zamolila ih da se pridržavaju navedenih mjera.

Foto: stomatologija.me
Foto: stomatologija.me

Zdravstvo
1.U privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama zaposleni i pacijentu su obavezni da nose zaštitne maske.

2.Stomatološke zdravstvene ustanove su obavezne da rad organizuju na način da obezbijede sistem obaveznog zakazivanja pacijenata, da u isto vrijeme u čekaonici može da boravi samo jedan pacijent 10m², uz poštovanje fizičke distance od najmanje 2m između pacijenata.

Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku pacijenata na ulasku/izlasku iz ordinacije, kao i da svi zaposleni poštuju procedure rada i nose ličnu zaštitnu opremu, u skladu sa preporukama IJZCG i Stomatološke komore Crne Gore.

3.Ostale zdravstvene ustanove su obavezne da:

Foto: stomatologija.me

*Obezbijede da svi pacijenti tokom boravka u zdravstvenoj ustanovi nose zaštitne maske (pod uslovom da nošenje maske dozvoljava klinično stanje pacijenta i da maska ne kompromituje respiratornu funkciju pacijenta) i obezbijedi poštovanje fizičke distance od najmanje 2m između pacijenata,

*Na vidnom mjestu u zdravstvenoj ustanovi istaknu obavještenje o privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa propisanim ovom naredbom,

*Obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku pacijenata na ulazu/izlazu iz zdravstvene ustanove.

Za nepoštovanje navedenih naredbi propisane su velike novčane kazne, te se mole svi stomatolozi da postupaju u skladu sa njima, kako bismo najbolje zaštitili i stomatološko osoblje i pacijente.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -