fbpx
NaslovnaObavještenjaIstraživači planiraju da razviju senzor za pametni telefon kako bi otkrili bol...

Istraživači planiraju da razviju senzor za pametni telefon kako bi otkrili bol u zubima

- Advertisement -

U nadi da će pronaći bolji način za otkrivanje zubne boli, tim naučnika sa Univerziteta u Konektikatu trenutno razmišlja da na nov način kvantifikuje zubobolju i razviju za pacijente prilagođen pametni senzor za mjerenje.

Istraživači, sa Klinike za endodontologiju i Odjeljenja za biomedicinsko inženjerstvo na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Konektikat nedavno su dobili sredstva koja podržavaju ovo istraživanje.

Dr I-Ping Čen i dr Ki Čon (Foto: biosignal.uconn.edu)

Dr I-Ping Čen, vanredni profesor za oralno zdravlje i dijagnostičke nauke, i dr Ki Čon, profesor i šef odeljenja za biomedicinsko inženjerstvo, sarađivali su na ovom projektu koji je privukao 462.964 dolara donacije od Nacionalnog instituta za stomatološka i kraniofacijalna istraživanja.

Kao endodont, dr Čen se brine za pacijente kojima je potrebna endodontska terapija. Međutim, ona i drugi stomatolozi se u velikoj mjeri oslanjaju na pacijentovo subjektivno mišljenje da bi procijenili nivo pacijentovog bola.

Foto: istockphoto.com

“Oslanjanje na reakciju pacijenta, koja je više subjektivna, može biti problematično, posebno kada pacijenti ne mogu komunicirati sa svojim stomatolozima – poput djece, pacijenata sa invaliditetom i pacijenata koji ne govore dobro jezik zemlje u kojoj žive“, rekla je dr Čen.

Na ideju je došla dr Čen kada je saznala da dr Čon koristi komercijalno dostupan uređaj u svojoj laboratoriji koji može otkriti aktivnost simpatičkog nervnog sistema tj. način na koji telo registruje bol.

Uređaj se trenutno koristi za otkrivanje provodljivosti kože, što ima potencijal da pokazuje efekte promjena nivoa bola na pacijenta. Upotreba ovog kvantitativnog mjerenja za stomatološku dijagnostiku i otkrivanje zubnog bola je potpuno nov koncept.

Foto: thenews.com.pk

„Znala sam da dr Čon ima ovaj uređaj dok sam tražila nešto što bi mjerilo zubobolju. Nakon razgovora sa dr Čon zaključili smo da to može da se iskoristi kod stomatoloških pacijenata “, objasnila je dr Čen, objašnjavajući kako je nastao ovaj zajednički projekat.
Međutim, postoji jedan problem – uređaj je veličine laptopa.

“Uređaj je već dostupan u prodaji”, kaže dr Čon. “Glavni zadatak je da ga smanjimo”, što je i drugi cilj prokekta koji je podržao Nacionalni institut za zdravlje.

Dr Čon će raditi na pravljenju malog senzora koji se nalazi na pametnom mobilnom uređaju i aplikaciji koja radi sa elektrodermalnim uređajem.

Foto: freepik.com

U međuvremenu, dr Čon i dr Čen će raditi zajedno na testiranju primjene ovog projekta na pacijentima, prikupljanju podataka i utvrđivanju da li je senzor pametnih telefona efikasan i pouzdan uređaj. Projekat će se odvijati u naredne dvije godine.

Ako sve pođe dobro, dva istraživača se nadaju da će ovaj uređaj moći da koriste i stomatolozi i njihovi pacijenti u stomatološkim ordinacijama da dobiju tačnije, kvantitativno mjerenje bola što bi pomoglo u dijagnostici i u terapiji.

“U budućnosti, ako ovo se ovo pokaže kao validan dijagnostički alat, mislim da će se ovaj proizvod naći na tržištu”, rekao je Čen.

Foto: elements.envato.com

„Mislim da je dugoročni cilj da pacijenti mogu da koriste svoj pametni mobilni telefon na koji bi samo preuzeli aplikaciju i mogli sami da odrede nivo svoje zubobolje kod kuće, a rezultat će poslati stomatologu, a stomatolog će mu dodijeliti pravi lijek protiv bolova i preporučiti dalju terapiju“.

“Inovacija je analiza koju imamo i kako obrađujemo podatke i merimo bol kvantitativno”, dodao je Čon. “To je potencijal.”

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -