NaslovnaObavještenjaStomatološka komora Srbije dala preporuke ordinacijama da primaju samo hitne slučajeve i...

Stomatološka komora Srbije dala preporuke ordinacijama da primaju samo hitne slučajeve i da rade do 16 sati

- Advertisement -

Za razliku od drugih zemalja u regionu, koje su odlučile da zatvore praktično sve stomatološke ordinacije, u Srbiji nije takav slučaj. Omogućeno je, onima koji to žele, da rade, ali im je iz Stomatološke komore preporučeno da skrate radno vrijeme do 16 sati. Razlog za to je što je Vlada Srbije donijela odluku od uvođenju policijskog časa od 17 do 05 sati.

„U skladu sa Izmjenama i dopunama Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji RS, koje su objavljne u „Sl. Glasniku RS“, br.40/20 a stupile na snagu 22.03.2020. godine – izmjena i dopuna u tački 2., propisan je zabrana kretanja lica za vrijeme vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, odnosno u vremenu od 17 do 05 časova, osim subotom kada zabrana traje od 17 do 03 časova. Stomatološka komora Srbije preporučije svojim članovima da radno vrijeme stomatoloških ordinacija prilagode donijetim aktima države, odnosno da radno vrijeme skrate do 16 časova“, stoji u dopisu koji je upućen članovima komore.

Foto: inturkeydental.com
Foto: inturkeydental.com

Iz Stomatološke komore Srbije napominju da nemaju ingerencije da odluče o zatvaranju ordinacija.
„U skladu sa članom 56. Zakona o zdravstvenoj zaštiti: “Nedeljni raspored rada, početak i završetak radnog vremena zdravstvenih ustanova i privatne prakse za vrijeme epidemija i otklanjanja posljedica prouzrokovanih kriznim i vanrednim situacijama utvrđuje ministar“. Zbog toga smo poslali zahtjev Ministarstvu Zdravlja RS sa preporukom da Ministar donese odluku o radnom vremenu stomatoloških ordinacija u skladu sa propisanom zabranom kretanja lica za vrijeme vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije i da se tretiraju samo hitni slučajevi, odnosno pacijenti sa akutnim stanjima (bol, otok i krvarenje). U svakodnevnom smo kontaktu sa nadležnim institucijama, pa ćemo Vas po dobijanju informacija blagovremeno izvjestiti“, kaže se na kraju saopštenja Stomatološke komore Srbije.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -