NaslovnaIntervjuStomatološka komora Srbije nema zakonsko pravo da naloži zatvaranje privatnih ordinacija

Stomatološka komora Srbije nema zakonsko pravo da naloži zatvaranje privatnih ordinacija

- Advertisement -

Za razliku od drugih zemalja bivše Jugoslavije, gdje je većina stomatoloških ordinacija zatvorena, u Srbiji nije donešena takva odluka. U Crnoj Gori rade samo one ordinacije koje imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje i primaju samo hitne slučajeve.

Krizni štab u BiH je zatvorio sve privatne prdinacije, a isti slučaj je i u Makedoniji. Kada je Hrvatska u pitanju, prepušteno je ordinacijama da odluče da li će sa rade ili ne i da primaju samo pacijente sa hitnim stanjima.

Foto: dentalworld.hu

Na temu kako trenuitno funkcioniše stomatološka zaštita u Srbiji, da li Stomatološka komora može da odluči da s ezatvore oprdinacije…., pričali smo sa prof. dr Vitomirom Konstantovićem, prvim čovjekom Stomatološke komore Srbije.

Kako trenutno funkcioniše sistem stomatološke zaštite u Srbiji u uslovima vanrednog stanja?
“Stomatološka komora Srbije je od trenutka uvođenja vanredne situacije, apelovala na sve svoje članove, bilo da su zaposleni u državnim ustanovama ili u privatnoj praksi, da isključivo primaju pacijente kojima je neophodna hitna stomatološka pomoć, tj. da pruže prvu pomoć uz strogo poštovanje svih preporučenih mjera zaštite. Takvim pristupom štite, kako svoje pacijente tako i sebe”, kaže Konstantinović.

Posljednjih dana na društvenim mrežama dosta je apela da se zatvore sve ordinacije. Da li Stomatološka komora Srbije ima ingerencije da to uradi?
“Stomatološka komora Srbije nema zakonsko pravo da naloži zatvaranje privatnih stomatoloških ordinacija u Republici Srbiji. Po našim saznanjima, situacija je ista i u ostalim državama u regionu, tj. ni jedna stomatološka komora samostalno, bez odluke Vlade odnosno kriznog štaba, nema te ingerencije. Sa druge strane, veliki broj kolega zalaže se da se ordinacije u potpunosti ne zatvaraju i da mogu da pruže pomoć svojim pacijentima”.

Kakve su vaše preporuke stomatolozima, kako da rade, koje pacijente da primaju…?
“Od kada je uvedeno vanredno stanje u Srbiji, usljed pandemije virusa COVID 19, Stomatološka komora Srbije je od samog početka apelovala na sve svoje članove da primaju samo hitne slučajeve tj. da pruže prvu pomoć uz strogo poštovanje svih preporučenih mjera zaštite. Kolegama su dostavljene preporuke o ponašanju zdravstvenih radnika za vreme epidemije virusom COVID 19. Zaštita koja je potrebno da se koristi u ordinacijama za vreme epidemije virusa COVID 19:
*Hiruška maska- FFP2;
*Rukavice za jednokratnu upotrebu,
*Hiruška kapa,
*Zaštitne načare/ vizir,
*Hiruruški mantil / kecelja za jednokratnu upotrebu
Obavezna je dezifenkcija ordinacije i površina 70% alkoholom ili 0,1% Natrijum hipohloritom, kao i radnog prostora/stolice, prije i poslije prijema pacijenta. Takođe, pacijent obavezno mora da dezifikuje obuću prije ulaska u ordinaciju , da opere ruke u trajanju od 60 sekundi i potom ih dezinfikuje, a prije tretmana treba da ispere usta rastvorom 1-3% vodonik preoksidom i 1% povidon jodom. Pacijent obavezno treba i da popuni Upitnik za pacijente u vrijeme trajanja epidemije virusom COVIDOM 19 koji potpisuju i pacijent i stomatolog. Ukoliko postoji sumnja da je pacijent bio u kontaktu sa nekim ko je zaražen ili je u izolaciji, a neophodno je mu se pruži pomoć, treba ga tretirati kao uzrokovača biloškog materijala, odnosno, takvog pacijenta treba da primaju samo zdravstvene ustanova ili ordinacije koje posjeduju najveći nivo zaštite od virusa COVID 19:
*Hiruška maska- FFP3;
*Rukavice za jednokratnu upotrebu,
*Hiruška kapa,
*Zaštitni vizir,
*Nepromočivi mantil ili kombinezon
*Hiruške kaljače/nazuvci za jednokratnu upotrebu,
Sve navedene preporuke za zaštitu stomatologa u vrijeme epidemije virusa COVID 19 mogu se naći na zvaničnom sajtu SKS.

Foto: sudel.org.rs

Da li na teritoriji Srbije ima ordinacija koje rade sa Fondom ili je na drugi način riješeno to pitanje da pacijenti sa knjižicom mogu da odu kod stomatologa?
“Na teritoriji Srbije nema privatnih stomatoloških ordinacija koje imaju ugovor o saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveni osiguranje. Pacijenti sa zdravstvenom knjižicom mogu otići i dobiti stomatološku uslugu u Domovima zdravlja RS, a vojni osiguranici u Vojnomedicinskim centrima ili na VMA”.

S obzirom da su sve ordinacije privatne i u ovakvim uslovima gube dosta prihoda, da li se razmišlja kako i na koji način da im se pomogne da ti gubici budu minimalni?
“Stomatološka Komora Srbije je od nastanka epidemije virusom COVID 19, kao član Medicinskog Foruma, u stalnim konsultacijama sa državnim ustanovama RS kao i Pirvrednom komorom Srbije, od kojih dobija sve neophodne i pravovremene informacije vezane za postupanje stomatologa u vanrednom stanju. Vlada RS je 31.03.2020.godine propisala program ekonomskih mjera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa COVID 19 , a te mjere će u mnogome pomoći i stomatolozima u privatnom sektoru. Članovima Stomatološke komore Srbije dostavlili smo tumačenje knjigovodstvene agencije, sa kojom SKS ima uspješnu saradnju, a koje sadrži sve potrebne informacije u vezi sa ekonomskim mjerama za smanjivanje negativnih efekata prema preduzetnicima. Stomatološka komora Srbije će nastaviti da svoje članove za vrijeme trajanja vanrednog stanja obavještava o svim promjenama koje se tiču stomatologa, a samim tim i nastaviti da se bori za što bolji položaj stomatologa u zdravstvenom sistemu Republike Srbije”, zaključio je Konstantinović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -