NaslovnaObavještenjaŠta su krunice zuba?

Šta su krunice zuba?

- Advertisement -

Krunice su fiksne nadoknade koje se koriste za nadoknadu izgubljenog dijela zuba, ali i za promjenu oblika i/ili promjenu boje zuba. Česta je zabluda da su zubi oštećeni postavljanjem krunice, naprotiv pravilno napravljene krunice štite zub ispod nje.

Zavisno da li su u potpunosti ili djelimično izrađeni od keramike, razlikujemo metalo-keramičke i keramičke krunice.

Foto: sheknows.com

Metal-keramičke krunice
Metalo-keramičke krunice predstavljaju standard u stomatologiji već duži niz godina, vrlo su otporne i traju dugo. Njihova baza je izgrađena od metala tačnije metal predstavlja središnji dio između zuba i keramike. Metalna unutrašnjost se može proizvesti iz različitih metala, npr. legura je to što ovoj kruni daje snagu.

Prednosti metalo-keramičkih krunica
*Ova vrsta kruna je robusna i dugotrajna, smatra se prikladnijom od mnogih drugih vrsta kruna i takođe ima veću čvrstoću,
*Jeftinije su od keramičkih

Nedostatak metalo-keramičkih krunica
*Nedostatak ove krune je što u keramičkoj kruni često postoji strukturna slabost. Kruna može biti sklona pucanju ili lomu. Postoji rizik da će se to dogoditi zbog složenosti postupka izrade.

Foto: ardentcentar.rs

Za metalo-keramičke krunice, metalna baza se izrađuje ručno, a za potpuno keramičke krunice, baza cirkonije se pravi mašinom pod kontrolom kompjutera tzv. CAD/CAM tehnika, tako da je postupak mnogo precizniji.

*Prilikom brušenja zuba mora se ukloniti veća količina zubne supstance, jer su ove krunice deblje tačnije treba da se stvori prostor i za metal i za keramiku

*Postoji estetski problem sa metalno-keramičkim krunicama. Ono što se obično događa je da se metalna baza počne pojavljivati oko linije desni ili potamnjuje krunu od porcelana. To se vjerovatnije dešava kod ljudi kod kojih se povlače desni. Zato se rub metalo-keramičkih krunica u većini slučajeva postavlja subgingivalno (ispod nivoa desni).

Foto: ardentcentar.rs

Keramičke krunice
Keramičke krunice spadaju u grupu cijelih čaurastih krunica koje u potpunosti prekrivaju zube i trajno se cementiraju za zubne strukture. Njihove prednosti u odnosu na metal-keramičke krunice su visoka biokompatibilnost i estetske performanse.

One su u potpunosti izrađene od keramike, najčešće se prave od cirkonijuma, materijala koji je poznat kao vještački dijamant. Kod keramičkih krunica moguće je postići znatno bolji estetski estetski efekat, što znači da krunica izgleda kao prirodni zub.

Činjenica da nemaju metalnu bazu omogućava im da budu transparentniji i prirodnije izgledaju. Poklapaju se bolje sa prirodnim zubima pogotovo kad se sa njima obnavljaju samo pojedini zubi, a ne svi, u takvim slučajevima je nemoguće napraviti razliku između krunica i prirodnih zub.

Foto: womenshealthmag.com

Keramičke krunice izrađene na bazi cirkonijuma su veoma popularne vrste nemetalnih restauracija. Cirkonijum ima izuzetna mehanička i estetska svojstva. Ovaj bijeli materijal je jedan od najčvršćih materijala, tako da mogu da se primjenjuju za mostove širih raspona.

Zahtijevaju manju pripremu, čime se čuva zubna supstanca. Kod metal-keramičkih krunica treba ukloniti od 1,5-2mm zuba, dok se za potpuno keramičke krunice uklanja samo od 0,5-1mm zubne supstance.

One su, takođe, što je najvažnije biokompatibilne, što znači da ne izazivaju nikakve reakcije okolnog tkiva što omogućava da se gingiva formira oko njih kao da su prirodni zubi. Krunice bez metala su kombinacija vrhunskog kvaliteta i izdržljivosti.

Indikacija:
*Obimna destrukcija zubnih tkiva karijesom, traumom
*Nepravilan položaj zuba (rotirani zubi, dijasteme)
*Kada su zubi restaurirani ispunima čija je retencija otežana ili nemoguća, a preostali zubi tanki i skloni pucanju
*Funkcionalna i estetska rekonstrukcija endodontski liječenih zuba promenjena boja zuba

Ograničenja za primjenu bezmetalnih krunica su:
*Dubok zagrižaj
*Kratke kliničke krune
*Parafunkcije kao što je bruksizam
*Parodontopatični zubi (nemogućnost realizacije zadovoljavajuće demarkacije kod zuba sa eksponiranim cementom zuba) prethodne subgingivalne preparacije

Kombinovanje keramičkih krunica sa metal-keramičkim krunicama
Uprkos navedenih prednosti keramičkih krunica, metal-keramičke se i dalje najčešće primjenjuju u praksi, jer su finansijski prihvatljivije za pacijente. Pa se ponekad kombinuju na način da se u frontu od trojke do trojke stavljaju keramičke krunice, a metal-keramičke u manje vidljivim, bočnim predjelima.

Foto: psychologies.co.uk

Privremene krunice
Zaštita zuba sa privremenim krunicama nakon brušenja zuba je obavezna. Privremene krunice se smatraju idealnim nadoknadama u međufazama dok se čeka izrada definitivnih krunica. One imaju brojne zadatke, ali najvažnije im je što štite zub i meka tkiva. Takođe mogu i da pokažu novi izgled pacijenta.

CAD/CAM tehnologija (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing)
Predstavlja disciplinu stomatologije koja koristi CAD/CAM sisteme za poboljšanje dizajna i izrade zubnih restauracija. Može da se koristi u dizajniranju i izradi vinira, krunica, inleja, onleja, abatmenta za implante. Takođe, može da se koristi u ortodonciji.

Prednosti:
*Kvalitet CAD/CAM restauracija je visok, imaju prirodan izgled jer keramički blokovi oponašaju gleđ zuba,
*Mjerenja i izrada su precizni,
*Digitalno skeniranje je brže i lakše u osnosu na uobičajene konvecionalne otiske, preciznost u marginalnom zaptivanju zuba koje obezbeđuje njegovu dugoročnost.

Izvor: ordinacija Ardent centar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -