NaslovnaSavjetiDevet savjeta za neprijatan zadah

Devet savjeta za neprijatan zadah

- Advertisement -

Loš, jutarnji zadah, halitoza ili jednostavno zadah, sve su to termini kojima se opisuje primjetno neprijatan miris koji potiče iz usta.

Zadah sam po sebi nije problem, ali on ukazuje da u našem organizmu postoje procesi koji dovode do njega i na koje treba obratiti pažnju. Svi znamo da određena hrana može uticati na naš zadah.

Foto: lumidentstudio.rs

Tako bijeli ili obični luk imaju veoma snažnu moć da se osjete iz naših usta kada ih pojedemo. Nasuprot uobičajenom mišljenju, miris pojedenog luka ne dolazi iz želudca. Naime, aroma luka se apsorbuje iz crijeva i putem krvotoka dolazi do pluća, odakle se izbacuje iz organizma u izdahnutom vazduhu.

Srećna okolnost je da ovako nastao zadah traje kratko. Mnogo češći razlog nastanka zadaha su ostaci hrane koji se zadržavaju u našim ustima. Kada ovi ostaci zaostanu, postaju idealno mjesto za razmnožavanje bakterija, čiji produkti izazivaju neprijatne mirise.

Foto: espreso.rs

Zadržavanju hrane u našim ustima najviše potpomažu loše plombe, parodontalni džepovi, parodontopatija, iskrivljeni zubi i tome sl. Pored ovoga, jedan od stanja, koji najviše potpomaže stvaranju zadaha, jeste kserostomija (stanje smanjenog lučenja pljuvačke tj. suvih usta).

Pljuvačka ima odbrambenu ulogu u borbi protiv bakterija u ustima. Pored ovoga, ona služi i za spiranje ostataka hrane sa i oko zuba. Sve ovo označava da njeno smanjeno lučenje dovodi do povećanog razmnožavanja bakterija u ustima, što dovodi do pojačanog zadaha.

Zbog toga, ukoliko imate problema sa zadahom, preporučujem vam sljedećih devet koraka kako da ga se riješite:
*Perite zube nakon svakog obroka – na taj način uklonićete sve ostatke hrane,
*Kada perete zube operite i jezik – na njemu se nalaze veliki broj bakterija,

Foto: muskimagazin.rs

*Koristite interdentalne četkice ili konac – ovako ćete ukloniti ostatke hrane koji se nalaze između zuba i koji se ne mogu ukloniti četkicom za zube,
*Redovno posjećujte vašeg stomatologa – koji će vam redovno uklanjati kamenac (idealno mesto za utočište bakterija),

*Ukoliko imate problem sa suvim ustima, češće pijte vodu,
*Izbjegavajte tečnosti za usta koje sadrže alkohol – ovakvi rastvori će dovesti do suvoće usta,
*Prestanite da pušite – pušenje dovodi do ubrzanog stvaranja kamenca i tvrdih naslaga na zubima,
*Jedite zeleno povrće – hlorofil je prirodni osvježivač zadaha

Izvor: Moj stomatolog

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -