NaslovnaObavještenjaSlabo mineralizovani kutnjaci i sjekutići

Slabo mineralizovani kutnjaci i sjekutići

- Advertisement -

Poseban oblik razvojnog defekta zuba se naziva molarno sjekutićni poremećaj mineralizacije. Opšte prihvaćena skraćenica je MIH (Molar Incisive Hypomineralisation). Ova nepravilnost zuba se posljednjih godina sve više spominje i smatra se da je u porastu. MIH predstavlja specifično razvojno oboljenje koje zahvata samo stalne sjekutiće i dva ili više prvih stalnih kutnjaka (“šestice”).

Na zubima se nalaze bijele mrlje i defekti. Gleđ zuba se troši i na njima se lako razvija karijes. Ponekada, oštećeni zubi i ne izlaze iz viličnih kostiju. Zahvaćeni zubi mogu da budu osjetljivi na toplo, haldno i kod pranja. Specifična je i smanjen reakcija na anesteziju. Ostali zubi su pri tome zdravi. Promjene se primećuju već odmah po nicanju zuba.
Rasprostranjenost
Oboljenje se nalazi u porastu i u pojedinim razvijenim zemljama zahvata od 3 do čak 40 % djece (ovo je vjerovatno vezano za bolju dijagnostiku). Novija istraživanja u Republici Srpskoj (dr Marković-Đurić) su pokazala zastupljenost od oko 15%., a u Srbiji (Ivanović i sar.) oko 19%.

Uzrok
Nije poznat tačni uzročnik. Spisak mogućih je podugačak, od oboljenja i lijekova u trudnoći ili prvim godinama, komplikacija na porođaju, povezanost sa različitim infekcijama, posebno grla i nosa, visokom temperaturom, kod astme, zapaljenja pluća, ozbiljnijih proliva, kod primjene antibiotika posebno amoxicillina. Neki autori MIH povezuju čak i se spoljašnjm zagađenjima (dioxin iz plastike npr.). Vjerovatno da postoji i neka nasljedna sklonost.

Liječenje
Veoma je važno da se na vreme primijete promjene (posebno na kutnjacima-šesticama) i hitno obrati dječijem stomatologu, koji će zaštititi oštećene zube i spriječiti dalje propadanje. U suprotnom može doći do razaranja usljed karijesa, trošenja oslabljenih dijelova zuba i na kraju njihovog ranog gubitka. Bijele i braon fleke na sjekutićima mogu u blažim slučajevima da se uklone ili se privremeno postavljaju zaštitni prekrivači, a kasnije mogu mogu da se naprave odlična, savremena estetska rješenja.

Prvi stalni molari ( „šestice“), često, teško mogu da se zaštite običnim plombama i tada je najbolje rešenje postavljanje privremenih fabričkih krunica, koje će čuvati zube do perioda kada mogu da se urade trajne metal-keramičke nadoknade. Oštećeni, ali i ostali zubi su skloniji karijesu, tako da se ova djeca smatraju visokog rizika i neophodno je da se preduzmu pojačane individualne preventivne mjere. (drjovan.biz)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -