NaslovnaIntervjuMr Ranka Knežević: U Zavodu se godišnje pregleda preko 25.000 pacijenata

Mr Ranka Knežević: U Zavodu se godišnje pregleda preko 25.000 pacijenata

- Advertisement -

Javna zdravstvena ustanova „Zavod za stomatologiju“ Republike Srpske, s akojom naš portal ima potpisan memorandum o saradnji, osnovana je sredinom decembra 2010. godine, kao zdravstvena ustanova sekundarnog nivoa u kojoj se pacijentima pružaju specijalističke usluge iz svih oblasti stomatologije: oralne hirurgije;, preventivne i dječije stomatologije; bolesti zuba i endodoncije; bolesti suta i parodontologije; stomatološke protetike i ortopedije vilice. Zavod je organizovan tako da su pacijentima na jednom mjestu dostupni specijalisti iz svih oblasti stomatologije, koji prema visokim domaćim i međunarodnim standardima pružaju ne samo usluge koje se nalaze na Cjenovniku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, nego i velik broj komercijalnih usluga, naročito usluga iz oblasti estetske stomatologije. O „Zavodu za stomatologiju“, uslugama…, govorila je u gostovanju u emisiji „Banjalučka panorama“ direktorka te ustanove mr Ranka Knežević, spec. dr stomotalogije.

-Mi smo jedna od najmlađih ustanova u zdravstvenom sistemu Republike Srpske. Vlada Republike Srpske je donijela odluku o našem osnivanju u decembru 2010. godine, a zvanično smo počeli sa radom marta 2011. Iza nas je period od osam godina gdje smo se trudili da dovedemo, odnosno da stomatološke usluge našim pacijentima približimo i omogućimo na najbolji mogući način – istakla je Ranka Knažević.
Pacijenti u Zavodu mogu da se liječe preko zdravstvene knjižice, ali i da dobiju usluge iz komercijalnog cjenovnika.
-Sem usluga koje pacijenti mogu dobiti na zdravstvenu knjižicu, a to su usluge koje se nalaze na cjenovniku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, je i niz komercijalnih usluga koje pacijenti mogu da dobiju u Zavodu, za koje ne treba zdravstvena knjižica. Znači, ukoliko pacijenti imaju potrebu za uslugama koje se nalaze na cjenovniku fonda, potrebna im je odgovarajuća uputnica i ovjerena zdravstvena knjižica. Na našem komercijalnom cjenovniku, nalazi se preko 105 usluga i to su uglavnom usluge iz visokoestetske stomatologije, ugradnja implanata, endodonska priprema zuba za ovakve protetske radove. Za to pacijentima nije potrebna knjižica.

Svi pacijenti sa teritorije Republike Srpske mogu da se liječe u Zavodu.
-U Zavodu se primaju pacijenti iz cijele Republike Srpske. Prevashodno smo dostupni, zbog prostorne udaljenosti, za pacijente koje pokriva filijala Banjaluka. Ne samo iz grada Banjaluke, već i iz Gradiške, Kotor Varoš, Čelinac, Mrkonjić grad, Šipovo, Prnjavor…“
Fascinantna ja brojka usluga koje na godišnjem novu zaposleni pruže pacijentima.
-Zavod je jedina ustanova za sve spacijalističke oblasti stomatologije u kojoj se godišnje pregleda preko 25.000 pacijenata i pruži se preko 80.000 zdravstvenih usluga. Isto tako, Zavod posjeduje svoj zubotehnički laboratorij, gdje se godišnje izradi preko 1.200 različitih ortopedskih pomagala za naše pacijente.

Kadar u Zavodu uglavnom čine mladi stručnjaci.
-U našoj ustanovi radi dosta mlad, ali ne manje edukovan specijalistički tim. U Zavodu je zaposleno 57 radnika, od čega 15 specijalista svih oblasti stomatologije. Riječ je o jednom dosta stimulisanom kolektivu, kojima je pacijent i kvalitetna stomatološka usluga glavni fokus. Zavod je još 2015. godine uveo međunarodne standarde, odnosno poslujemo po standardima ISO 9001 2015, koji smo uspješno sertifikovali i resertifikujemo ih svake godine. To znači da sve usluge koje se pružaju pacijentima u našoj ustanovi i ortopedska pomagala koja se izrađuju, izrađuju se u skladu sa međunarodnim procedurama i standardima.

Ranka Knažević se osvrnula i na oralnu higijenu u Republici Srpskoj.
-Oralna higijena je, prevashodno djece i trudnica, na jednom nezadovoljavajućem novu. Statistički podaci koje mi posjedujemo, pokazuju da u uzrastu do dvije godine, već 30% djece boluje od karijesa mliječnih zuba. U uzrastu od šest godina, kada još uvijek nemamo nicanje stalne denticije, odnosno imaju po neki iznikao zub (to je period kada očekujemo šestice, odnosno stalne molare i centralne lateralne sjekutiće), kod djece je već dijagnostifikovan jedan oboljeo stalni zub. U uzrastu 12,13 godine, imamo po djeteta oboljelih sedam zuba. Ukoliko ovo uporedimo sa statistikom u razvijenijim zemljama, da ne kažem u zemljama Evropske unije, gdje kod 12-godišnjaka imate jedan i po obolio stalni zub, vidimo koliko je naša epidemiološka situacija jako loša.“

Stručnjaci iz zavoda pacijentima savjetuju redovno održavganje oralne higijene, kako bi se preduprijedili eventualni problemi sa zubima.
-Karijes i paradontopatija spadaju u najrasprostranija oboljenja zuba i usne duplje. Međutim, to su oboljenja koja se preventivnim metodama mogu uspješno držati pod kontrolom i uspješno liječiti. Ono što savjetujemo našim pacijentima je redovno održavanje oralne higijene odnosno četkanje zuba najmanje ujutro i uveče. Najbolje bi bilo poslije svakog obroka, ali to je nemoguće. Tada im savjetujemo korištenje nekih dodatnih sredstava za održavanje oralne higijene kao što su vodice za ispiranje usta… Uz upotrebu četkica za zube, često savjetujemo i interdentalnih četkica, zatim interdentalnog konca za čišćenje međuzubnih prostora. Ono što naročito savjetujemo roditeljima, odnosno mladim majkama da „uobroče“ dijete. Ne može nešto konstantno biti u ustima djeteta. Znači, tri glavna obroka, dvije užine, dajte djetetu slatkiše, ali neka to bude iza glavnog obroka da bismo omogućili vraćanje puferskog sistema pljuvačke na neki neutralni dio kada imamo odnosno nemamo sredinu da pogoduje razvoju karijesa – zaključila je Ranka Knažević gostovanje u emisiji „Banjalučka panorama“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -