NaslovnaSavjetiPreventivni pregledi u stomatološkim ordinacijama za ljepši osmijeh

Preventivni pregledi u stomatološkim ordinacijama za ljepši osmijeh

- Advertisement -

Stomatologija je grana medicine i bavi se prepoznavanjem, prevencijom, suzbijanjem, liječenjem i otklanjanjem bolesti, teškoća i nepravilnosti u rastu i razvoju i stanjima vezanim za zube, usta i vilice.

Kao medicinska oblast širokog spektra djelovanja, stomatologija se dijeli na više grana. Grane stomatologije su sljedeće – profilaktička stomatologija, konzervativna stomatologija, paradontologija, endodoncija, protetika, maksilo facijalna hirurgija, dječija stomatologija i ortopedija vilice.

Svaka od ovih grana stomatologije jednako je važna i zastupljena. Stomatološke ordinacije koje se bave stomatološkim zahvatima podrazumijevaju nekoliko ovih važnih oblasti, a u zavisnosti od stručnog profila na koji su usmjerene.

Osnovna djelatnost i usluge koju pružaju stomatološke ordinacije su specijalistički pregled na osnovu kog će se utvrditi da li postoji ili ne postoji bolest zuba, desni i usne šupljine, bilo koja vrsta štećenja ili anomalije. Specijalistički pregledi služe da bi se procijenilo stanje pacijenta uz pomoć dentalno medicinskih dijagnostičkih sredstava i na osnovu mišljenja ljekara specijaliste donijela odluka o daljem liječenju, tretmanu i rehabilitaciji, prepisali potrebni lijekovi, medininska pomagala, proizvodi i uradili zahvati kojima je cilj unapređenje i očuvanje oralnog zdravlja u cjelini.

Uz obavezno savjetovanje i uključivanje pacijenata u aktivnu saradnju sa ljekarima i osobljem koje je zaposleno u stomatološkim ordinacijama. Dio prvog utiska koji ostavljamo na ljude je upravo naš osmijeh. Pravilni i lijepi, na prvom mjestu zdravi zubi, čine lijep osmijeh još privlačnijim. Potrebno je da razvijamo svijest o važnosti zuba, jer su zaista vrlo dragoceni. Od najranijih dana treba voditi računa o oralnoj higijeni i zdravlju zuba naših najmlađih.

Foto: freepik.com

To je veliki zalog za buduće zdravlje kojeg treba da smo svjesni svi mi. Rađamo se uglavnom bez ijednog zuba, mada se nekim bebama posrećilo pa su svoje roditelje iznenadile osmijehom sa par zuba. Pravilan način ishrane je onaj koji će dovesti do snažnih i zdravih zuba. Prvi zubi koje dobijamo su mliječni i imamo ih dvadeset. Oni se menjaju, ispadaju ali to ne znači da i o njima ne treba voditi računa.

Specijalisti stomatolozi daće vam u stomatološkim ordinacijama prave savjete za pravilnu negu mliječnih zuba. Kada nam izrastu trajni zubi, svih trideset i dva, tada pred sobom imamo cjeloživotni posao da svoje zube što bolje sačuvamo da bi nam što duže trajali. Jednom oštećeni, naši zubi ne zarastaju niti se obnavljaju. Pravilna oralna higijena je osnovni uslov očuvanja zuba. U našim ustima nalazi se preko 300 vrsta bakterija koje u, za njih povoljnim uslovima razgrađuju šećere u kiseline koja nagriza zubnu gleđ.

Zubna gleđ je najtvrđi dio zuba ali i najtvrđi dio u ljudskom tijelu uopšte, jer sadrži veliki broj minerala. Zdrava, čista i blistava, cijela zubna gleđ je preduslov zdravlja cijele usne šupljine. Izbalansirana, pravilna ishrana je važna za naše opšte zdravlje pa tako i za zdravlje naših zuba. Postoji grupa namirnica koja je visoko rizična za razvoj karijesa.

Čokolada, bomboni naročito oni gumeni, keks sa velikim procentom šećera, gazirani sokovi koji inače sadrže mnogo kiselina i šećera, grickalice poput pereca, čipsa koje se lepe za zube jer sadrže mnogo skroba u sebi i na taj način se dugo zadržavaju na zubima, samo su neke ali neke od najagresivnijih namirnica koje brzo i lako uništavaju naše zube. Uzrokuju stvaranje zubnog plaka. Zubni plak je u suštini bakterijski biofilm.

Nalazimo ga u vidu mekih naslaga na zubima, bakterije koje su se ovako odomaćile na površinama naših zubi a koje su uzročnici brojnih bolesti, promjena i stanja naših zuba i usne šupljine. Plak se vremenoom nakuplja kako na zubima tako i na zubnom mesu – desnima i treba ga redovno uklanjati. U stomatološkim ordinacijama dobićete prave savjete za redovnu negu i čišćenje zuba odgovarajućim sredstvima i priborom u skladu sa potrebama i stanjem u kome se nalazi cijela vaša usna duplja.

Foto: uhdpaper.com
Foto: uhdpaper.com

Brojna su stanja, bolesti i promjene koje nam se svakodnevno dešavaju kada su naši zubi u pitanju. Potreba za odlaskom u stomatološku ordinaciju je velika, makar i preventivno. U stomatološkim ordinacijama zaposleni su pored ljekara stomatologa i specijalista pojedinih stomatoloških oblasti i tehničari i obučeno osoblje koje radi timski u cilju očuvanja i unapređivanja našeg oralnog zdravlja.

Najčešće je moguće da sve što je potrebno možemo obaviti pod istim krovom. Stomatološke ordinacije nove generacije su opremljene najsavremenijim dijagnostičkim i tehničkim odnosno tehnološki visoko usavršenim sredstvima, aparaturom, opremom, alatom i priborom koji omogućuju da se svi potrebni zahvati vrše brzo, efikasno i praktično bezbolno.

Foto: N1

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -