fbpx
NaslovnaSavjetiParodontoza i oralno zdravlje: zašto je važno brinuti o desnima

Parodontoza i oralno zdravlje: zašto je važno brinuti o desnima

- Advertisement -

Parodontoza je ozbiljna bolest zubnog mesa koja može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi pravodobno. Ova bolest utiče na oralno zdravlje tako što uzrokuje upalu zubnog mesa. Ova upala na kraju može dovesti do propadanja zuba i kostiju u vilici.

Foto: freepik.com

Glavni uzroci parodontoze
Glavni uzroci parodontoze uključuju:
*neadekvatnu oralnu higijenu
*genetske predispozicije
*pušenje
*stres
*lošu prehranu
*hormonske promjene
*određene bolesti

Neadekvatna oralna higijena, kao što je nedovoljno četkanje zuba i nekorišćenje zubnog konca, doprinosi nakupljanju plaka na zubima, što može dovesti do upale desni i razvoja parodontoze. Genetske predispozicije, takođe, igraju ulogu u razvoju parodontoze, jer neki ljudi imaju veći rizik za razvoj bolesti zbog nasljednih faktora.

Vitamin C ključan je za zdrave zube
Loša prehrana, posebno nedostatak vitamina C, može povećati rizik od parodontoze, jer vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja desni. Prehrana, dakle, igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja zubnog mesa i prevenciji parodontoze.

Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C, kalcijumom i magnezijumom, može pomoći u jačanju zubnog mesa i smanjenju upale. Hormonske promjene, kao što su trudnoća, menopauza i pubertet, takođe mogu uticati na zdravlje desni i povećati rizik od parodontoze.

Prestanite da pušite
Pušenje je jedan od glavnih uzroka parodontoze, jer duvanski dim i nikotin smanjuju protok krvi u desni, što otežava tijelu da se bori protiv infekcija. Stres takođe može doprinijeti razvoju parodontoze, jer oslabljuje imunološki sistem i smanjuje sposobnost tijela da se bori protiv infekcija.

Određene grupe ljudi, poput pušača, dijabetičara, trudnica i osoba s genetskom predispozicijom, podložnije su razvoju parodontoze. Stoga je važno da ove osobe posebno paze na oralno zdravlje i redovito posjećuju stomatologa. Isto tako, postoje određene bolesti, kao što su dijabetes, HIV/AIDS i reumatoidni artritis, koje mogu povećati rizik od parodontoze.

Naime, ove bolesti oslabljuju imunološki sistem i smanjuju sposobnost tijela da se bori protiv infekcija. Takođe, neki lijekovi, kao što su oralni kontraceptivi, antidepresivi i lijekovi za srce, mogu uticati na zdravlje desni i povećati rizik od parodontoze.

Simptomi parodontoze
Simptomi parodontoze uključuju crvenilo, oteklinu i krvarenje zubnog mesa, loš zadah, osjetljivost zuba, povlačenje zubnog mesa i stvaranje džepova oko zuba. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je posjetiti stomatologa kako bi se utvrdila dijagnoza i započelo liječenje.

Kako prevenirati parodontozu?
Prevencija parodontoze uključuje redovito četkanje zuba, korištenje zubnog konca, održavanje zdrave prehrane, izbjegavanje pušenja i redovne posjete stomatologu. Pravilna oralna higijena uključuje četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, upotrebu zubnog konca i redovno ispiranje usta.

Redovni stomatološki pregledi omogućaaju rano otkrivanje parodontoze i drugih oralnih problema, što povećava šanse za uspješno liječenje. Tokom pregleda, stomatolog može očistiti zube od kamenca i plaka koji mogu uzrokovati parodontoza.

Liječenje parodontoze
Liječenje parodontoze zavisi o stepenu bolesti i može uključivati dubinsko čišćenje zuba, upotrebu antibiotika, hirurške zahvate i promjene životnih navika. Nakon dijagnoze, važno je sarađivati sa stomatologom kako bi se poboljšalo oralno zdravlje i spriječilo dalje komplikacije.

U zaključku, parodontoza je ozbiljna bolest koja može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi pravodobno. Prevencija parodontoze i očuvanje oralnog zdravlja moguće je kroz pravilnu oralnu higijenu, redovne stomatološke preglede i uravnoteženu prehranu. Ako primijetite simptome parodontoze, važno je posjetiti stomatologa kako bi se započelo liječenje i spriječile dalje komplikacije.

Izvor: Pokazi zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -