NaslovnaObavještenjaAmalgamski ispuni zuba: istina o toksičnosti i zdravstvenim rizicima

Amalgamski ispuni zuba: istina o toksičnosti i zdravstvenim rizicima

- Advertisement -

Amalgamski ispuni zuba, poznati i kao srebrni ispuni ili crne plombe, sastoje se od mješavine metala, uključujući živu, srebro, kositar i bakar. Nekada su bili popularan izbor za popravak zuba zbog svoje izdržljivosti, dugotrajnosti i relativno niske cijene.

Međutim, u posljednjih nekoliko decenija, zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih s izloženošću živi dovela je do smanjenja upotrebe amalgamskih ispuna u stomatologiji. U Hrvatskoj i drugim zemljama, upotreba amalgamskih ispuna regulisana je zakonodavstvom i smjernicama. Evropska unija donijela je odluku o postupnom smanjenju upotrebe žive u stomatologiji, s ciljem potpunog izbacivanja iz upotrebe do 2030. godine.

Čvrst i otporan materijal koji se lako oblikuje
Amalgamski ispuni ili popularno nazvane “crne plombe” koriste se duže od 100 godina. Riječ je o smjesi žive, koja čini oko 50%, te ostalih metala među kojima je srebro, kositar, bakar te drugi materijali. Ova smjesa bila je popularna za korištenje jer je pružala čvrstoću, dugotrajnost, a dovoljno je mekana da ju se moglo oblikovati i prilagođavati obliku zuba.

Strah od negativnog uticaja žive
Ipak, zadnjih se nekoliko decenija govori o štetnosti ovakvih ispunima upravo zbog žive koju sadrže. Naime, potencijalne toksične tvari prisutne u amalgamskim ispunima, posebno živa, mogu se osloboditi u tijelo kroz žvakanje ili brušenje zuba. Moguće je da se tako živa otpušta u tijelo i taloži u organizmu, a što može izazvati brojne bolesti i zdravstvene poteškoće.

Živa je poznata po svojim neurotoksičnim učincima, a dugotrajna izloženost može dovesti do problema s bubrezima, plućima, probavnim organima i živčanom sistemom. Dakle, glavni zdravstveni rizici povezani s upotrebom amalgamskih ispuna uključuju izloženost živi, koja može biti posebno štetna za trudnice, dojilje, djecu i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Stručnjaci i istraživači imaju različita mišljenja o sigurnosti i toksičnosti amalgamskih ispuna, ali većina se slaže da je izloženost živi potencijalni zdravstveni rizik.

Konsenzus u naučnoj zajednici o ovom pitanju još uvijek nije postignut, ali sve više stomatologa preporučuje korišćenje alternativnih materijala za ispune. Da bi se smanjili ili izbjegli zdravstveni rizici povezani s amalgamskim ispunima, preporučuje se korištenje alternativnih materijala za ispune, kao što su kompozitni materijali, stakleno ionomernicementi ili keramički ispuni.

Amalgamski ispuni nisu privlačni
Pored zdravstvenih razloga, mnogi žele mijenjati amalgamske ispune jer nisu estetski privlačni. Naime, budući da je riječ o metalnim ispunima, oni su tamne boje i odudaraju od ostalih zuba. Kao još jedan negativan aspekt ovakve vrste ispuna je u činjenici da s vremenom dolazi do korozije materijala i nastanka sekundarnog karijesa.

Osim toga, pri stavljanju stomatolog mora izbrusiti veliku količinu zuba što je još jedan razlog zbog čega stomatolozi izbjegavaju ovakve ispune danas. Još jedna neugodna pojava koja se javlja kod ovakvih ispuna je pojava galvanske struje kod pacijenata koji pored amalgamskih ispuna imaju i krunice, mostove ili metalne proteze. Moguća je pojava peckanja, metalnog okusa, oštećenja sluznice ili crvenila te neugodnog zadaha.

Je li potrebno vaditi i mijenjati amalgamske ispune?
Iako se stomatolozi i naučnici slažu u tome kako amalgamski ispuni nisu zdravi za organizam te ih više ne bi trebalo stavljati, takođe se slažu u tome da ne treba bezglavo juriti i mijenjati postojeće ispune. Naime, ako su ispuni još uvijek čvrsti i ispod njih su zdravi zubi, bolje ih je ostaviti. Zašto, sigurno se pitate?

Zato što se prilikom njihovog brušenja i zamjene u tijelo oslobodi veća količina žive. Amalgamske ispune trebali biste maknuti samo ako je prošlo već dugo vremena od kad ste ih staviti, ako se lome ili je došlo do oštećenja zuba ispod njih. Prilikom uklanjanja amalgamskih ispuna stomatolog treba ukloniti veću površinu zuba čime se zub dodatno oštećuje, te može doći do oslobađanja žive.

Alternativa zdravija i estetski privlačnija
Savremena stomatologija nudi razne alternative amalgamskim ispunima, koje imaju svoje prednosti i nedostatke. Kompozitni ispuni, na primjer, estetski su privlačniji jer su boje zuba, ali mogu biti manje izdržljivi od amalgamskih ispuna. Staklenoionomerni cementi su biokompatibilni i otpuštaju fluor, što pomaže u prevenciji karijesa, ali su manje čvrsti od drugih materijala.

Posavjetujte se sa stomatologom
Pacijenti koji razmišljaju o zamjeni svojih postojećih amalgamskih ispuna ili zadržavanju istih trebaju se posavjetovati sa svojim stomatologom o mogućim rizicima i koristima. Stomatolozi će obično preporučiti zamjenu ispuna samo ako postoje dokazi o propadanju zuba ili ako pacijent ima alergiju na neki od sastojaka amalgama. U svakom slučaju, važno je donijeti informiranu odluku temeljenu na individualnim potrebama i zdravstvenim uslovima.

Izvor: Pokazi zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -