NaslovnaZa pacijentePravilna ishrana dok nosite protezu

Pravilna ishrana dok nosite protezu

- Advertisement -

Ortodontski aparati (proteze) pomažu da ispravite krive zube, zatvorite praznine ili riješite druge probleme sa zubima. Stomatolog preporučuje određeni tip proteze prema potrebama svakog pojedinca, uz savjetovanje o vrsti hrane koju bi trebalo izbjegavati kako bi se spriječili potencijalni problemi problemi. Pokušali smo da na jednom mjestu smjestimo sve bitne informacije o hrani koja je dobra za osobe koje nose proteze, onoj koja to nije, te da damo savjete o pravilnoj ishrani dok nosite ortodontski aparat.

Šta je važno znati?

Kada nosite protezu, važno je pažljivo birati što jedete i kako jedete.

Tvrdi, ljepljivi i gazirani proizvodi nisu pogodni jer mogu oslabiti vezu između zuba i bravica, opustiti ih i usporiti tretman. Šećerni napici povećavaju rizik od karijesa oko bravica.

Meka i hrana koja je laka za žvakanje je prijateljska prema aparatićima. Obavezno razgovarajte sa ortodontom kako biste saznali koje namirnice možete konzumirati tokom terapije.

- Advertisement -

Hrana koju bi trebalo izbjegavati

Nošenje ortodontskog aparata podrazumijeva posvećenost tretmanu koji često traje nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Uspjeh ovog tretmana uveliko zavisi od predanosti pacijenta održavanju proteze u ustima. Ljepljive i šećerne poslastice, izuzetno tvrda hrana i gazirani napici su na listi proizvoda koje ne bi trebalo konzumirati.

Izbjegavanje ovih namirnica ključno je za očuvanje vaših proteze i osiguravanje da će raditi kako treba:

Ljepjliva hrana: Izbjegavajte hranu koja je teška za žvakanje ili se lijepi protezu, poput žvakaćih guma, bombona, karamele, kore pica, kolača i hrskavog hljeba. Ova hrana može zapeti između aparata, otežavajući održavanje čistoće i povećavajući šanse za karijes i nakupljanje plaka.

- Advertisement -

Tvrda hrana: Izbjegavajte tvrde bombone, kokice, kiflice, orahe, kockice leda i čips. Ovi zalogaji mogu iznenada izvršiti pritisak na aparatiće, potencijalno uzrokujući oštećenje bravica ili žica.

Kiseli i gazirani napici: Napici poput gaziranih pića, citrusnih sokova i energetskih pića mogu oštetiti i zube i proteze. Kiseline mogu izazvati eroziju zuba i oštetiti vezni agens koji se koristi za pričvršćivanje aparatića na površinu zuba. Mogu takođe izazvati promjene u boji emajla. Mnogo bolja je opcija da odaberete vodu ili napitak bez šećera. Ako konzumirate pića koja sadrže kiselinu, upotreba slamke može pomoći u zaštiti zuba.

Šećerne poslastice: Previše šećera nije dobro za zdrave zube, a sa protezama, učinak je još gori. Često se područje oko aparata ne čisti pravilno, povećavajući rizik od pojave mrlja i karijesa nakon završetka tretmana.

Najbolje vrste hrane za konzumaciju sa protezama

Pronaći hranu koja odgovara ortodontskim aparatima je puno lakše kada znate što bi trebalo da izbjegavate, a u tome će pomoći i savjeti stomatologa. Za prve dane, idealna je hrana koja je meka i lako se žvaće, jer u početku konstantni pritisak od aparatića i žica može uzrokovati bol. Pokušajte sa supama, kašama, mekim voćem i povrćem poput kuvanih šargarepa, pirea, lubenice i grožđa. Još jedan odličan izbor dok nosite protezu su smutiji.

Mlijeko, jogurt i sir su svi prijateljski naklonjeni aparatićima. Stomatolozi preporučuju ove mliječne proizvode tokom faze terapije, uglavnom radi povećanja kalcijuma i održavanja snažnih zuba i kostiju.

Kako pravilno jesti sa ortodontskim aparatom?

Način na koji jedete takođe utiče na ishod tretmana, osim vrste hrane koju konzumirate. Potrudite se da razbijete hranu na male zalogaje. Žvaćite sa kutnjacima. Ako ne možete potpuno da izbjegnete šećerne napitke, pijte ih kroz slamku, jer to može dosta pomoći u zaštiti zuba. Nakon jela, operite usta. Koristite meku četkicu za uklanjanje plaka.


Mogući problemi i šta učiniti
Konzumiranje određene hrane može uzrokovati da se aparatići otkinu, elastične trake popuste ili žice iskrive. Kada se to dogodi, remeti se pritisak potreban za pomjeranje zuba, usporavajući tretman. Rezultati mogu biti vidljivi tek nakon dužeg vremena, uzrokujući kašnjenje u različitim fazama liječenja.

Ako se suočavate sa pokidanom žicom ili odvojenom bravicom, najbolje je konsultovati se sa ortodontom. Stručnjak će analizirati situaciju i prilagoditi djelove aparatića. To će pomoći ponovnom uspostavljanju pritiska oko zuba. Kako biste spriječili buduće probleme, stomatolog može preporučiti rendgenske snimke ili pružiti određena uputstva.

Nakon postavljanja proteze možda ćete osjetiti neku nelagodu i pritisak. Tokom prvog perioda pokušajte da se držite mekane hrane koja se lako žvaće. U roku od nedjelju dana trebalo bi da možete normalno jesti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -