NaslovnaSavjetiSavjet stomatologa: Koji tip kafe je najbolji za zube?

Savjet stomatologa: Koji tip kafe je najbolji za zube?

- Advertisement -

Pažnja ljubiteljima kafe: mada nas naša omiljena kofeinska pića možda pokreću ujutro ili nam pružaju dobrodošao podsticaj u sred dana (ili vjerovatno i jedno i drugo), možda nam ne čine uslugu kad je u pitanju zdravlje zuba. Ipak, ispostavilo se da određene vrste kafe mogu biti bolje za naše zube od drugih.

Kako kafa utiče na zdravlje zuba

Već je dobro poznato da kafa nije idealna za naše zube. Znate li zašto tačno? Primarna briga je to što ovo piće ostavlja mrlje na zubima.

“Kafa sadrži pigmente koji se nazivaju tanini, koji su prisutni i u vinu i čajevima, a koji se mogu zadržati na gleđi zuba, dovodeći do promjene boje tokom vremena. Tako biserno bijeli zubi mogu postati manje bijeli u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci redovnog konzumiranja kafe. Osobe koje ispijaju kafu i zaista je zadrže u ustima imaju još veći rizik od dodatnih mrlja”, objašnjava Dani Benjamini, kozmetički stomatolog iz Los Anđelesa, za Well+Good.

Ali promjena boje nije jedina potencijalna opasnost od ispijanja svakodnevne kafe. Budući da je kafa puna kiselina, produženo ili pretjerano izlaganje može oslabiti gleđ zuba, povećavajući rizik od osjetljivosti zuba i karijesa.

Napici koji sadrže kiseline poput kafe takođe mogu doprineti eroziji gleđi zuba, čineći ih podložnijim oštećenju”, dodaje Benjamini.

Koji je najbolji tip kafe za zdravlje zuba

Pošto je izloženost visoko kiselim supstancama ključni faktor oslabljene gleđi, logično je da što je manja kiselost napitka, to bolje za dentalno zdravlje.

“Kada je u pitanju najbolji tip kafe za zube, opcije sa manjom kiselošću poput ‘kold brua’ ili drugih kafa sa niskim sadržajem kiseline generalno se smatraju boljim izborima. Ako volite toplu kafu, birajte tamnu prženu ili espreso, a dodatni trik je razblažiti je sa vodom. Smanjena kiselost pomaže u minimizovanju erozije gleđi i ojsetljivosti zuba”, ističe američki stomatolog.

Dodatni savjeti za zdravlje zuba za ljubitelje kafe

Davanje prednosti kafi koja je manje kisela od uobičajene nije jedini trik koji možete primjeniti kako biste poboljšali izgled i zdravlje zuba. Da biste promovisali zdraviji, svjetliji osmijeh, probajte da slijedite i sljedeće savjete doktora Benjaminija:

Koristite (višekratnu) slamku: Budući da slamke pomažu u smanjenju direktnog kontakta pića sa zubima, vrijedi investirati u višekratne slamke (ili se opredijeliti za eko-friendly slamke u lokalnom kafiću) ,dok pijete kafu i druge kisele napitke poput gazirane vode i određenih sokova.

Isperite usta nakon konzumiranja kafe: Redovno konzumiranje kafe može imati pozitivan efekat na zdravlje zuba ako uspostavite naviku da brzo isperete usta nakon konzumacije. Prema riječima Benjaminija, ovo može pomoći neutralizaciji kiselosti i uklanjanju bilo kakvih ostataka.

Ako pijete kafu prije nego što operete zube: Ako vaša jutarnja rutina uključuje ispijanje šolje kafe, a onda odmah pređete na pranje zuba, želećete da je promijenite. “Sačekajte najmanje 30 minuta nakon konzumiranja kafe prije nego što operete zube, To omogućava pljuvački da prirodno remineralizuje zube i smanji rizik od oštećenja gleđi”, objašnjava Benjamini.

Održavajte dobru oralnu higijenu: Stomatološko i oralno zdravlje trebalo bi da ostane kontinuirani prioritet, umjesto nečega što ćete rješavati samo kada se pojavi određeni problem. Pored poštovanja prethodno podijeljenih savjeta – i bez obzira na to da li redovno pijete kafu – obavezno perite zube i čistite ih koncem, a trebalo bi i da redovno posjećujete svog stomatologa radi pregleda i čišćenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -