NaslovnaObavještenjaKutnjaci: važna uloga u žvakanju i probavi hrane

Kutnjaci: važna uloga u žvakanju i probavi hrane

- Advertisement -

Kutnjaci su vrsta zuba koji se počinju pojavljivati u ustima nakon šeste godine života, a odrasla osoba ima ukupno 12 kutnjaka.

Kutnjaci su najveći i najsnažniji zubi u ljudskoj vilici, smješteni u stražnjem dijelu usne šupljine. Oni imaju široku i ravnu površinu koja im omogućava efikasno mljevenje hrane na manje komadiće, što olakšava probavu.

Foto: freepik.com

Važna funkcija u ustima
Glavna funkcija kutnjaka je drobljenje i usitnjavanje hrane tokom žvakanja. Njihova glavna funkcija je usitnjavanje hrane, što olakšava proces žvakanja i probave.

Tri vrste kutnjaka
Kutnjaci se sastoje od tri vrste: prvih, drugih i trećih kutnjaka, koji se takođe nazivaju umnjaci. Prvi kutnjaci pojavljuju se oko šeste godine života, dok drugi kutnjaci izbijaju između 11. i 13. godine.

Treći kutnjaci, ili umnjaci, obično izbijaju u kasnijim tinejdžerskim godinama ili čak u odrasloj dobi, ali ne kod svih ljudi. Mliječni kutnjaci razlikuju se od trajnih kutnjaka po svojoj strukturi i funkciji. Naime, mliječni kutnjaci su manji i imaju manji korijen, što ih čini manje otpornima na oštećenja i karijes.

Osim što pomažu u procesu žvakanja, kutnjaci takođe igraju važnu ulogu u održavanju integriteta lica i vilica. Oni pružaju podršku obrazima i pomažu u očuvanju prirodnog oblika lica. Takođe, pravilno raspoređeni kutnjaci omogućavaju ravnomjernu raspodjelu sile žvakanja, što smanjuje opterećenje na ostale zube i temporomandibularni zglob.

Čuvajte kutnjake
Kako bi očuvali zdravlje kutnjaka i cjelokupnog zubnog sistema, važno je redovno održavati oralnu higijenu, uključujući četkanje zuba, upotrebu zubnog konca i redovne posjete stomatologu. Takođe, izbjegavanje pretjerane konzumacije šećera i kiselih namirnica može pomoći u prevenciji karijesa i drugih oralnih problema koji mogu uticati na funkciju kutnjaka.

Najčešće komplikacije
Najčešće komplikacije i problemi povezani s rastom i razvojem kutnjaka, posebno umnjaka, uključuju karijes, nedovoljno mjesta u ustima, teško izbijanje iz desni i brzo kvarenje. Kako bi se održala oralna higijena i brinulo o zdravlju kutnjaka, potrebno je redovno prati zube i koristiti zubni konac. Nepravilno održavanje oralne higijene i zanemarivanje zdravlja kutnjaka može dovesti do razvoja karijesa i upala desni. Stoga je važno redovno posjećivati stomatologa i provoditi adekvatnu higijenu.

Liječenje kutnjaka
Liječenje i popravak oštećenih kutnjaka provodi stomatolog, a u slučaju izgubljenih ili nepopravljivo oštećenih kutnjaka, najbolja opcija za zamjenu je implantat. Prevencija nastanka karijesa i drugih bolesti desni koje mogu uticati na zdravlje kutnjaka uključuje redovnu higijenu i redovne pregledi kod stomatologa.

U zaključku, kutnjaci imaju važnu ulogu u procesu žvakanja i probave hrane, te je stoga bitno održavati njihovo zdravlje i pravilno se brinuti o oralnoj higijeni. Redovni stomatološki pregledi i pravilna higijena ključni su za očuvanje zdravlja kutnjaka i prevenciju mogućih komplikacija.

Izvor: Pokazi zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -