NaslovnaObavještenjaPojava bola nakon plombiranja zuba

Pojava bola nakon plombiranja zuba

- Advertisement -

Plombiranje je najefikasnija metoda da bi sačuvali naše zube. Ova intervencija prije svega rješava estetski problem, a isto tako ćemo spasiti zub od vađenja.

Ako redovno idemo na stomatološke preglede, veća je vjerovatnoća da će se još u najranijoj fazi primijetiti pojava karijesa, pa će i sama intervencija biti znatno manja. Može se desiti da ćemo nakon plombiranja zuba imati neprijatan osjećaj u ustima, možda ćemo osjetiti i bol, naročito tada kada istekne dejstvo anestetika.

Razlikujemo nekoliko vrste bolova, kao što su osjetljivost na toplo-hladno, odnosno bol koji se javlja na pritisak. Može se čak desiti da ćemo osjetiti stalnu bol u okolini liječenog zuba.

Šta može biti uzrok te boli?

Osjetljivost – plombirani zub može biti osjetljiv čak i do dvije nedelje nakon intervencije na toplo-hladno prilikom konzumiranja hrane ili pića. Možemo koristiti pastu za zube ili tečnost za ispiranje usta koja ublažava osjetljivost.

Prateći bol – zubni živac liječenog zuba može uticati na osjetljivost okolnih zuba, pa se na taj način može pojaviti bol, ali ovo je prolazno stanje.

Neadekvatno plombirani zub – bol se može pojaviti u toku uzimanja obroka prilikom žvakanja. U ovom slučaju je vjerovatno riječ o tome, da plomba ne pristaje u potpunosti u zub. Potražite vašeg stomatologa ako te neprijatnosti osjećamo i nakon 1-2 nedelje poslije intervencije.

Foto: freepik.com

Trauma – možda zvuči čudno, ali u toku plombiranja zuba pulpa zuba doživi iznenadni šok, koji reaguje sa bolom. Može se desiti da se zub plombira bez liječenja korijena, a da nisu bila u potpunosti zdrava tkiva u unutrašnjosti zuba. U ovom slučaju se bol može javljati u toku više dana, a preporučujemo da se tada vratite stomatologu, koji će, najvjerovatnije, da pristupi liječenju korijena.

Alergija – pacijent može da bude alergičan na materiju plombe (kao što je npr. amalgam) ili ako imamo više plombi na bazi metala (zlato ili amalgam). U ovom slučaju dolazi do reakcije između metala, što će kod pacijenta izazvati oštar bol.

Ako se naizgled bez razloga pojavljuje bol (ne prilikom konzumiranja hrane ili pića na toplo hladno, niti prilikom žvakanja), obavezno posjetite stomatologa.

Foto: freepik.com

Bol se može pojaviti i kod bijelih plombi. Kada stomatolog koristi bijelu plombu, unutrašnjost zuba nadgrize sa kiselinom. Ovo je potrebno uraditi da bi tečni lijepak što jače pričvrstio plombu za zub.

Naravno, postoje slučajevi kada se ne pojavljuje nikakav bol nakon plombiranja zuba. Međutim, kada smo nesigurni u vezi plombe ili osjetimo neki bol, obratite se stomatologu, jer nesigurnost ne pomaže pri ozdravljenju.

Izvor: ordinacija GDent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -