NaslovnaSavjetiOporavak nakon vađenja zuba – najčešći stomatološki zahvat

Oporavak nakon vađenja zuba – najčešći stomatološki zahvat

- Advertisement -

Vađenje zuba jedan je od najčešćih stomatoloških zahvata. U većini slučajeva radi se o prilično jednostavnom zahvatu. Pročitajte zašto je važno pridržavati se uputstava koje će vam dati vaš stomatolog.

Nakon vađenja zuba, stomatolog daje uputstva pacijentu. Uz dobra uputstva oporavak nakon vađenja zuba, brži je i bezbolniji! Nakon vađenja zuba organizam u rani stvara krvni ugrušak i naposljetku kost.

Foto: freepik.com

Ako se rana ispira ili se onemogući stvaranje ugruška, dolazi do pojave tzv. “suve alveole”. Zato je vrlo važno držati se uputstava nakon vađenja zuba!

Koliko traje oporavak nakon vađenja zuba?
Nakon jednostavnog vađenja zuba, pacijent može ODMAH nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Nakon operativnog vađenja zuba, potrebno je izbjegavati teže fizičke napore i izloženost suncu. Ako se krvarenje ne zaustavi u prvih nekoliko sati nakon postupka vađenja zuba, potrebno je zagristi u gazu i svakako se javiti stomatologu.

Uputstva za oporavak nakon vađenja zuba
Pacijenti često, zbog straha ili uzbuđenja ne zapamte sva uputstva i savjete stomatologa za što uspješniji oporavak nakon vađenja zuba, i zato je najbolje uputstva i savjete dati u pisanoj formi.
*sterilnu gazu, koja je postavljena preko rane, izvaditi 15 minuta nakon vađenja zuba
*ranu ne ispirati 24h nakon vađenja zuba!
*preporučuje se konzumiranje lagane, hladne i nezačinjene hrane, barem dva do tri sata nakon vađenja zuba,

Foto: eurodenture.com

*ne upotrebljavati slamčicu, jer sisanje može pojačati krvarenje u ustima,
*ne piti gaziranu tekućinu,
*ne pušiti,
*u predjelu izvađenog zuba, na spoljnoj strani obraza držati hladan oblog (10 minuta držati, pa 10 minuta pauza)
*svakako treba izbjegavati ispiranje usne šupljine: čajem od kamilice, običnom vodom ili drugim tekućinama.

Sa ispiranjem usne šupljine možete nastaviti dva dana nakon vađenja (ukoliko vam nisu date posebna i drugačija uputstva). U oporavku nakon vađenja zuba postoperativna oralna higijena vrlo je bitna, pa se četkanje zuba preporučuje kao i obično, ali područje oko izvađenog zuba treba izbjegavati.

Takođe, suzdržavajte se od pušenja, barem u prva 24 sata, a ako je moguće i duže, jer ono može smanjiti dotok krvi na mjesto gdje je bio zub, što može dovesti do razmnožavanja bakterija i infekcija. Što je više moguće izbjegavajte trljanje tog mjesta jezikom i dodirivanje rukama!

Foto: freepik.com

Moguće komplikacije
*krvarenje ne prestaje nakon 24 sata,
*upala zubnog mesa,
*prerani gubitak krvnog ugruška na mjestu vađenja ruba, što može dovesti do bolne upale, *smanjeni osjećaj u ustima i usnama i nakon popuštanja lokalne anestezije,
*fraktura kosti vilice ako je vađenje bilo komplikovano
*otvor u sinusnu šupljinu, nakon što je zub uklonjen sa gornje vilice

U slučaju neugodne boli koja se ne može riješiti analgeticima, potrebno je potražiti pomoć stomatologa, kako bi ponovno otvorio ranu i lokalno stavio lijek za ublažavanje bolova. U svakom slučaju, bolje spriječiti nego liječiti. U ovom slučaju bolje liječiti nego vaditi zub…

Izvor: ordinacija Art Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -