NaslovnaSavjetiLoše oralne navike kod djece

Loše oralne navike kod djece

- Advertisement -

Loše oralne navike kod djece u bitnoj meri utiču na kvalitet i izgled zuba u kasnijem periodu odrastanja. Od trenutka kada počnemo da hodamo, počinjemo i sa navikama u jelu i piću, praveći usput mnogobrojne greške.

Na sreću, kroz greške se i uči, a roditelji su tu da ukažu svojim mališanima šta je dobro, a šta pogrešno u očuvanju zuba. Neke potencijalno destruktivne loše oralne navike, međutim nije tako lako ispraviti i kontrolisati. U narednim redovima saznajte kojih to devet loših oralnih navika kod djece mogu dovesti do oštećenja zuba, karijesa, gubitka zuba i oštećenja desni.

Žvakanje tvrdih predmeta
Djeca ne razmišljaju o posljedicama. Dok su mala žvaću različite predmete i tvrdu hranu koja može uticati na zdravlje zuba. Žvakanje predmeta poput leda ili tvrdih slatkiša može dovesti do lomljenja zuba.

Ukoliko pak bombone sadrže veću količinu šećera, može nastati još jedan problem – karijes. Karijes se može pojaviti, jer se šećer lijepi za zube i privlači bakterije koje ga uzrokuju. Rješenje je izbjegavanje tvrdih slatkiša, kao i napitaka sa ledom. Stvarajući zdrave navike, zapravo čuvate njihovo oralno zdravlje.

Škrgutanje zubima
Uporno škrgutanje zubima može izazvati lomljenje i trošenje zuba, ali može prouzrokovati i ne tako zanemarljive probleme sa vilicom. Rješenje za bruksizam mogu biti stomatološki splintovi. Oralni splintovi su prozirne folije koje se prave prema otiscima zuba i u značajnoj mjeri mogu poslužiti kao rješenje za ovu lošu naviku.

Gazirani i energetski napici
Neka djeca imaju lošu naviku prekomjernog konzumiranja sokova i gaziranih napitaka. Šećeri i kiseline koje se u njima nalaze mogu prouzrokovati kvarenje zuba, koje ukoliko se ne sanira može dovesti i do njihovog gubitka. Rješenje je da od prvih dana navikavate svoje mališane da piju običnu vodu. Ne samo da hidrira, već i povoljno utiče na zdravlje zuba.

Nepravilno pranje zuba
Grubo i nepravilno pranje zuba može oštetiti njegovu površinu i dovesti do recesije desni. Rješenje je da mališane od malih nogu učite da svakodnevno nježno četkanje dovodi do uklanjanja mekog plaka koji se stvara tokom dana.

Nema potrebe za agresivnim pranjem. Koristite meke četkice koje će efikasno eliminisati plak koji ukoliko se ne otkloni dovodi do karijesa i bolesti desni.

Loše oralne navike kod djece – grickanje noktiju
Grickanje noktiju može dovesti do lomljenja prednjih zuba. To je loša navika koja uglavnom počinje u djetinjstvu i jako je teško kontrolisati. Moguća rješenja uključuju: farbanje „neukusnim“ lakom za nokte, držanje ruku zauzetim predmetima kao što je meka lopta za stres…

Sisanje prstiju i palca
Nevjerovatno je koliko mališana nastavlja da sisa svoje prste i palčeve i kada odrastu. Ova loša navika može dovesti do deformacije gornje i donje vilice. To može prouzrokovati ortodontske probleme kao što su izbačeni prednji zubi, pa čak i probleme sa zagrižajem.

Ukoliko dijete ne iskoreni ovu lošu naviku, problem je rješiv fiksnim i mobilnim protezama za zube, kojima se oni vraćaju u prvobitni položaj.

Žvakaće gume
Šećeri se brzo skupljaju u ustima mališana stvarajući dobru podlogu za rast bakterija koje izazivaju karijes. Iznenađujuće je koliko djece danas još uvijek žvaće šećerom punjene žvakaće gume.

Na tržištu postoje žvake bez šećera, pa ukoliko već ne možete da izbjegnete ovu lošu naviku, ponudite djetetu zdraviju alternativu.

Foto: lesueurfamilydental.com
Foto: lesueurfamilydental.com

Loše oralne navike kod djece – užina u vidu šećera
Užina tokom dana na slatkišima, opet pogodno tlo za bakterije koje dovode do kvarenja zuba. Odgajajte svoju djecu na zdravim grickalicama kao što su šargarepa i celer. I budite sigurni da peru zube bar jednom dnevno mekom četkicom za zube.

Trčanje sa predmetom u ustima
Trčanjem, pa čak i hodanjem, sa predmetima u ustima izlažete svoje dijete potencijalnom bolnom i neprijatnom iskustvu koje može pruzrokovati oštećenje oralnog tkiva, lomljenje zuba i mnoge druge probleme.

Preporučljivo je da uklonite olovku, štapić za slatkiše i čačkalice u momentu kada ono hoda ili trči. Djeca zapravo od vas uče da prave razliku između loših i dobrih navika.

Nadamo se da smo vam ovim lošim navikama stvorili svijest koliko je bitna briga o zubima u najranijem periodu. Kako djeca rastu usvajaju zdrave navike koje smo im prenijeli, a rezultat toga su lijepi i zdravi zubi tokom cijelog života.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -