fbpx
NaslovnaObavještenjaPogledajte vaše zube - otkrivaju ove ozbiljne bolesti

Pogledajte vaše zube – otkrivaju ove ozbiljne bolesti

Loša oralna higijena može dovesti do velikih zdravstvenih problema. Dr Azad Ejrumlu, stomatolog u “Banning Dental Group-u”, rekao je da je poznato da neodržavanje usta čistim, dovodi do širokog spektra problema kao što su bolesti desni i karijes.

Međutim, nisu samo vaša usta ta koja mogu da pate. Dr Ejrumlu je istakao da ozbiljne bolesti mogu da nastanu zbog nedostatka stomatološke njege.

- Advertisement -

“Naša tijela su složena i različiti dijelovi našeg sistema blisko sarađuju jedni sa drugima, čak iako to ne shvatamo uvijek. Na primjer, čir u ustima ili impaktirani zub mogu da daju gadnim bakterijama savršen prozor da uđu u naš krvotok, uzrokujući na taj način više problema. Od vitalnog je značaja da svi pažljivo pratimo svoje oralno zdravlje i da budemo na oprezu zbog znakova da nešto nije u redu. Ako primijetite nešto zbog čega biste mogli biti zabrinuti, preporučuje se da potražite medicinsku pomoć što je prije moguće – objasnio je dr Ejrumlu.

On je istakao pet ozbiljnih zdravstvenih stanja koja mogu proisteći iz loše oralne higijene.

Problemi sa srcem
Pokazalo se da ljudi sa lošim oralnim zdravljem imaju veću stopu kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog ili moždanog udara. Dr Ejrumlu je rekao da postoje dva stanja povezana sa oralnim zdravljem.

“Ateroskleroza, gdje nakupljanje masnog “plaka” zadebljava zidove arterija i smanjuje protok krvi, i endokarditis, kada infekcija desni može proći u krvotok i potencijalno inficirati unutrašnju oblogu srca. Neke bakterije nose proteine koji promovišu ugruške koji mogu začepiti arterije, ostavljajući srce u opasnosti od napada. U međuvremenu, takođe, može začepiti karotidnu arteriju koja cirkuliše krv do glave i mozga, ostavljajući nas ranjivim na moždani udar”, rekao je on.

Foto: lumidentstudio.rs

Problemi sa disanjem
Svi znamo da treba redovno da mijenjamo četkicu za zube, ali to može i lako da se zaboravi. Veoma je važno da to uradite, jer se bakterije sakupljaju na četkici. Ova bakterija, ako je gadna, može putovati kroz krvotok do pluća, gdje može pogoršati naš respiratorni sistem i uticati na naše disanje.

“Neke studije su čak ukazale na vezu između bolesti desni i upale pluća i bronhitisa. Održavanje dosljednih rutina oralne higijene će pomoći da bakterije i plak budu pod kontrolom, tako da ne budu u stanju da se šire u respiratorni system”, rekao je dr Ejrumlu.

Sepsa
Infekciju desni možete smatrati blagom bolešću, ali dr Ejrumlu je rekao da ona zapravo može izazvati sepsu. Stanje se javlja kada tijelo agresivno reaguje na infekciju i ošteti sopstveno tkivo.

“Može nastati od neliječenih infekcija desni i može dovesti do otkazivanja organa, trovanja krvi, amputacija, pa čak i smrti”, objasnio je on.

Demencija
Nekoliko zdravstvenih problema je ranije bilo povezano sa demencijom kao što su gingivitis, gubitak zuba i zubni karijes. Infekcije u desni mogu osloboditi upalne supstance, koje mogu pogoršati mozak i dovesti do gubitka moždanih ćelija, rekao je dr Ejrumlu.

Problemi sa varenjem
Nije iznenađujuće da se problemi sa varenjem mogu javiti zbog loše oralne higijene, jer hrana prvo prolazi kroz naša usta prije nego što stigne u digestivni trakt. I naši zubi i pljuvačka igraju ključnu ulogu u razgradnji naše hrane. Dr Ejrumlu je dodao:

“Ako iz bilo kog razloga vaši zubi ne budu u stanju da razlože hranu na zalogaje, želudac i crijeva će biti pod većim pritiskom da svare i obrade hranljive materije koje su potrebne tijelu”.

Preporučuje se da posjetimo naše stomatologe svakih šest mjeseci, kako bi bili sigurni da je oralna higijena u dobrom stanju i da bismo pratili sve probleme koji se razvijaju.

Izvor: Informer

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -